«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταψήφισε την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στον δυτικό τομέα
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021

Eurokinissi

Αρον άρον ενέκρινε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ενώ γνωρίζει ότι εκκρεμούν προσφυγές κατοίκων, φορέων και του δήμου Λαγκαδά, ενάντια στη χωροθέτησή της, που αναμένεται να κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας, προβάλλοντας τη συνολική αντίθεσή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.

Στην τοποθέτησή του ο Σ. Αβραμόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων και η ένταξη των ΜΕΑ σε αυτή δεν είναι τεχνικό ζήτημα αλλά πολιτικό. «Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής δεν εξασφαλίζονται η πρόληψη της παραγωγής των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, η ορθολογική διαχείρισή τους προς όφελος του λαού με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες. Μια τέτοια διαχείριση προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα κατοχυρώσουν έναν δρόμο ανάπτυξης ο οποίος θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναδεικνύοντας αυτήν την προοπτική παρέθεσε το πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας, που λαμβάνει υπόψη του το «ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού» και προτείνει να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση με διαλογή την πηγή και όχι στις ΜΕΑ.

Θύμισε ότι η «Βεβαίωση Χωροθέτησης» που χορήγησε στον ΦΟΔΣΑ, το περασμένο καλοκαίρι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη του δήμου Λαγκαδά, κοντά στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, είναι παράνομη, καθώς επικαλείται νομοθεσία που δεν ισχύει πλέον.

Ανέφερε επίσης ότι δημιουργούνται εύλογοι προβληματισμοί λόγω του μεγάλου μεγέθους του έργου (300.000 tn/έτος) και του σχεδιασμού η συγκεκριμένη ΜΕΑ να δέχεται το 65% των απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από διάφορες Περιφερειακές Ενότητες. Αλλά και το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΑ χωροθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές και επιπλέον από το χώρο διέρχονται κλάδοι ρεμάτων που κατά κύριο λόγο διαπερνούν τη λεκάνη της Μυγδονίας και καταλήγουν στη λίμνη Κορώνεια, που πρόσφατα κατέρρευσε οικολογικά για μια ακόμη φορά. Επίσης, στην περιοχή εντοπίζονται καρστικοί υπόγειοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Επομένως, η εγκατάσταση της ΜΕΑ αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του υπεδάφους, υπόγειων υδροφορέων, εξάπλωσης πιθανής ρύπανσης.

Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότεινε να συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα και της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων άμεσα σε Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Επίσης απαίτησε:

-- Να ακυρωθεί η «Βεβαίωση Χωροθέτησης» που έχει χορηγήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας χωροθέτησης ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων.

-- Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει εκτός των άλλων την κατασκευή των ΜΕΑ με τα συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους και την καύση των απορριμματογενών καυσίμων. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα χαρακτηριστικά.

-- Χρηματοδότηση και ενίσχυση - στον αντίποδα της μονόπλευρης παχυλής χρηματοδότησης των πανάκριβων ΜΕΑ και των προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας - της πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, της προώθησης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων. Περιορισμό αλλά όχι δαιμονοποίηση της υγειονομικής ταφής, μέθοδος τεχνολογικά απλή, μακράν οικονομικότερη, άμεσα διαχειρίσιμη από το προσωπικό των διαδημοτικών ΦΟΔΣΑ και περιβαλλοντικά ασφαλής εφόσον τηρούνται χωρίς συμβιβασμούς οι όροι λειτουργίας τους με επαρκές προσωπικό και κατάλληλη οργάνωση, μηχανήματα και εξοπλισμό.

-- Να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-- Μέτρα για την ορθή λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποίηση έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, όπως και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, από δημόσιο φορέα με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.