Ο Γ. Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, σημείωσε ότι η αγωνιστική δράση του ΕΚΙ όλο το προηγούμενο διάστημα δυνάμωσε κι άλλο τη σχέση του με τους εργαζόμενους. Παραθέτοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα, αναφέρθηκε στις συνεχείς εξορμήσεις στην «Πίνδο», ενάντια στις απολύσεις. Οι συνδικαλιστές αποκάλυψαν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, που θέλει να δώσει περισσότερα τμήματα σε εργολάβους, εξασφαλίζοντας πιο φθηνή εργατική δύναμη. Σε απάντηση προέβαλαν το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ σε όλα τα μεγάλα πτηνοτροφεία της περιοχής, σε εργολαβικούς και μη.
Από την ίδια Περιφέρεια ο Β. Χήρας, από το Εργατικό Κέντρο Αρτας, αναφέρθηκε στην πλούσια δράση που ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΕΚΑ στους μεγάλους χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ κ.α.
Για τη δράση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για τα δικαιώματα των εργαζομένων μίλησε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας. Επισήμανε ότι το ΕΚΠ παλεύει ενάντια σε πρακτικές νοθείας που μετέρχονται συγκεκριμένες δυνάμεις, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αρχαιρεσίες «σωματείου» στις οποίες από τους 225 ψηφίσαντες μόλις 2 ψήφισαν με φυσική παρουσία, και όλοι οι υπόλοιποι με επιστολική ψήφο...
Στην υποστελέχωση του ΣΕΠΕ εστίασε ο Κώστας Κολιούσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και του Σωματείου Οικοδόμων της περιοχής. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ένας υπάλληλος του ΣΕΠΕ καλύπτει τις περιοχές Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας.
Την ανάγκη τα σωματεία «να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους» επεσήμανε ο Δημήτρης Μούντριχας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Τα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες σε εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες ανέδειξε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ). Πέρα από τις επιπτώσεις της έλλειψης μέτρων προστασίας στην υγεία των εργαζομένων, επεσήμανε και τις «παρενέργειες» στο συγκοινωνιακό έργο. «Δεν γίνεται να πάρουμε τους επιβάτες στην πλάτη μας», σχολίασε αναφορικά με τα αλλεπάλληλα καλέσματα κυβέρνησης και διοικήσεων των εταιρειών στο προσωπικό να «βάλει πλάτη». Χρειάζονται συρμοί και οχήματα, ανταλλακτικά, προσλήψεις προσωπικού, ξεκαθάρισε.
Τα επείγοντα αιτήματα για πύκνωση δρομολογίων, προσλήψεις προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς και την ανάγκη να γίνουν ζητήματα διεκδίκησης κάθε σωματείου, μετέφερε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ).
Ο Ν. Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της σύσκεψης. Τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί η - λόγω των συνθηκών - έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ συνδικάτων, όπως και των συνδικάτων με τα μέλη τους, και την ανάγκη περισσότεροι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ενεργά στη μάχη για τα δικαιώματά τους.
O Γ. Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, υπογράμμισε πως με τον τρόπο που έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού το 2020, αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα. Ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και σημείωσε πως τα ζητήματα της προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων μπορούν να αποτελέσουν το έδαφος για ευρύτερη συσπείρωση.
Αντίστοιχα, τη νέα κινητοποίηση που οργανώνει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Σταμάτης Πελάης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παίρνει τη σκυτάλη από δεκάδες αγωνιστικές παρεμβάσεις με τις οποίες το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι πάλεψαν τους προηγούμενους μήνες για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα «σπασμένα» μιας κακής τουριστικής χρονιάς, μετά από 10 χρόνια αλλεπάλληλων ρεκόρ στην κερδοφορία της μεγαλοεργοδοσίας.
Τις εξελίξεις στον πολύμηνο αγώνα τους μετέφερε ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Οπως κατήγγειλε, το υπουργείο Εργασίας «προτείνει» στους 1.200 εργαζόμενους να πάρουν μια αποζημίωση και να πεταχτούν στην ανεργία, μια «λύση» που το Σωματείο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία απόλυση», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι το Σωματείο θα ενημερώσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις επόμενες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που θα οργανώσει.
Ο Δ. Μπάτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), μίλησε για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου και ανέδειξε ως ζήτημα αιχμής τη διεκδίκηση ΣΣΕ, που οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν.
Τις παρεμβάσεις σε Δυτική Αττική και Μενίδι για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και την πάλη για υπογραφή νέας ΣΣΕ στη Ζώνη ξεχώρισε στη δράση που ξεδιπλώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής ο Κώστας Μυτηλινιού.
Ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ασυνδικάλιστοι.
Τις εγγραφές νέων μελών, τις παρεμβάσεις σε εργοτάξια κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, αλλά και τις πρωτοβουλίες σωματείων για την Υγεία, μετέφερε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και μέλος της Διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας.
Την επίθεση στα δικαιώματα, στους όρους αμοιβής και εργασίας στον κλάδο του Φαρμάκου, ο οποίος και λόγω της πανδημίας διαγράφει ανοδική πορεία, συνόψισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ). Ξεχώρισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υπάρχει κλαδική Συλλογική Σύμβαση εδώ και μια δεκαετία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το μέτωπο διεκδίκησης ΣΣΕ σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Ανάμεσα στους αγωνιστικούς σταθμούς του επόμενου διαστήματος ξεχώρισε και την 8η Μάρτη, με τη σημασία οργάνωσης αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών.
Ο Μ. Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων στα εργοστάσια. Στον κλάδο, όπως είπε, τα μέτρα είναι ελάχιστα, ούτε καν τυπικά, ενώ την ίδια ώρα δεν λειτουργούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τον έλεγχό τους.
Τη διαμόρφωση κλίματος συσπείρωσης και διεκδίκησης στους εργαζόμενους του κλάδου, το οποίο συνυπάρχει με απειρία και ταλαντεύσεις, επεσήμανε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ). «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», τόνισε, εξηγώντας πως εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν ήδη «δείξει τα δόντια τους» στους χώρους του Πολιτισμού που παραμένουν σε λειτουργία: Τα κρατικά θέατρα προσπαθούν να χτυπήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις των ηθοποιών και άλλων εργαζομένων στις διαδικτυακές προβολές παραστάσεων, ενώ μουσικοί που δουλεύουν σε γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές πληρώνονται με 8 ευρώ την ώρα.
Στις συνθήκες της τηλεργασίας και τον αυξημένο φόρτο δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναφέρθηκε η Αναστασία Τσακίρη, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ).
Ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τα σωματεία που μπορούν να πάρουν πάνω τους την πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση, ανέφερε πως ήδη το ΣΕΤΗΠ και άλλα 12 κλαδικά συνδικάτα στην Αττική έχουν πάρει κοινή πρωτοβουλία αγώνα για όλα τα μέτωπα που αναλύθηκαν στην εισήγηση.
Ο Η. Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Speedex» Αθήνας, τόνισε ότι τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά. Υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία, μαζικής συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες, ώστε πιο αποτελεσματικά να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Στάθηκε επίσης στη σημασία της αλληλεγγύης του ενός σωματείου με το άλλο, του ενός χώρου δουλειάς με τον άλλο.
Η Ντ. Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επεσήμανε πως τώρα πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι κυβέρνηση και εργοδοσία εγκληματούν σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων τους, προκειμένου και στη νέα κρίση να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Ο Δ. Τζαμουράνης, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κρεσέντο κυβερνητικής καταστολής, στην καταπίεση των εργαζόμενων γυναικών, ενώ πρότεινε να στηριχθεί από τα συνδικάτα η κινητοποίηση των υγειονομικών στις 16/2.
Ο Π. Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, τόνισε πως το βασικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται παγκόσμια, για λογαριασμό της οικονομικής ολιγαρχίας. Ολα κατατείνουν ότι είναι μονόδρομος ο αγώνας των εργαζομένων.
Ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είπε πως λόγω συνθηκών τα συνταξιουχικά σωματεία προσάρμοσαν τις μορφές επικοινωνίας και ανέπτυξαν δράση, επεξεργάστηκαν αιτήματα, εξασφάλισαν την ενημέρωση, έκαναν κινητοποιήσεις, ενώ και σήμερα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.