ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ζητούμενο η πάση θυσία ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης των πανεπιστημίων

Συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του απαράδεκτου νομοσχεδίου

Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021

Με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, αλλά και τη συζήτηση για τα άρθρα του συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ανάλογα την πανδημία, συνεχίζει τα νομοθετήματα «που τσακίζουν περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών κάθε λαϊκής οικογένειας και με αυτήν την έννοια είναι αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά».

Αναφερόμενος στα άρθρα, σημείωσε ότι στο πρώτο άρθρο μπαίνει σε λειτουργία και μάλιστα από φέτος, ο μεγάλος κόφτης των υποψηφίων με την ονομασία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που είναι η ολική επαναφορά της λογικής «της χρεοκοπημένης βάσης του 10 της κυρίας Γιαννάκου, αλλά σε ακόμα πιο αρνητική εκδοχή, αφού λόγο πια, και μάλιστα αποφασιστικό, θα έχουν και τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα στην επιλογή των φοιτητών τους σε συνεργασία με το υπουργείο».

Οι άμεσες συνέπειες της διάταξης είναι η απότομη μείωση από φέτος των εισακτέων στα πανεπιστήμια κατά τουλάχιστον 20.000, η απότομη συρρίκνωση ακόμα και κλείσιμο δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων όχι μόνο στην περιφέρεια, περαιτέρω κατηγοριοποίηση τμημάτων και σχολών, άρα και πτυχίων και πτυχιούχων.

Στο άρθρο 3 υπάρχει το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών που είναι το μηχανογραφικό των δύο φάσεων, μια φαεινή ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο περιτύλιγμα. Η κυβέρνηση σε μια κίνηση ελιγμού λόγω και των μαθητικών κινητοποιήσεων θα το ενεργοποιήσει αυτό τελικά του χρόνου.

Από εκεί και πέρα αρχίζει το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου των 20 και πλέον άρθρων. Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής «αποτελεί στην πραγματικότητα ένα εγχειρίδιο πολύμορφων κατασταλτικών διατάξεων», που δημιουργούν «ένα εκτεταμένο πλέγμα οργάνων και μέτρων ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων».

Για παράδειγμα, ιδρύεται νέο σώμα καταστολής, οι ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), δηλαδή, αστυνομικές ομάδες ειδικών φρουρών στρατοπεδευμένες μέσα στις σχολές, με αποστολή την καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των διεκδικήσεών του.

Δημιουργείται «πειθαρχικό συμβούλιο φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή από τη σχολή π.χ. με την αόριστη και γενικόλογη κατηγορία του άρθρου 23 περί «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος», που σημαίνει ότι μπορεί να αφορά από διαμαρτυρία φοιτητικού συλλόγου μέχρι και γενική συνέλευση.

Το κύριο ζητούμενο όλων των ρυθμίσεων, ανέφερε ο Γ. Δελής, είναι «η προστασία και η ανάπτυξη της επιχειρηματικής του λειτουργίας, αυτή του δίνει και κύρος και έσοδα και τα καλά πλασαρίσματα στις διεθνείς κατατάξεις των διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου σαν τον ΟΟΣΑ» και «γι' αυτήν τη σύγχρονη ιερή ακαδημαϊκή αγελάδα, την ανοιχτή πια επιχειρηματική δράση του πανεπιστημίου» κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει το παραμικρό, τόνισε ο Γ. Δελής.

Αναφέρθηκε ακόμα στη διάταξη που προβλέπει πως αν κάποια ιδρύματα δεν προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων από το νομοσχέδιο μέτρων, τότε «αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά την ετήσια τακτική τους επιχορήγηση από το υπουργείο». «Εκβιάζονται, δηλαδή, ανέφερε ο Γ. Δελής και απειλούνται με περαιτέρω περικοπές της κρατικής επιχορήγησης αν δεν συμμορφωθούν. Για τόση ακαδημαϊκή ελευθερία και για τέτοια αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος μιλάμε!»

Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. «Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους έγκαιρα». Οσο για το επιχείρημα της υπουργού ότι ένας εργαζόμενος φοιτητής θα πρέπει να αποδείξει ότι δουλεύει 20 ένσημα τον μήνα, ο Γ. Δελής ανέφερε ότι πρόκειται για «αστείο στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία».

Εκανε καθαρό ότι όσο και αν η κυβέρνηση αξιοποιεί τις συνθήκες της πανδημίας, κρατώντας κλειστά τα πανεπιστήμια, για να περάσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην εκπαίδευση «να είστε σίγουροι ότι οι σχεδιασμοί σας δεν θα μείνουν αναπάντητοι» από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Στη συζήτηση επί των άρθρων, η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, αναφέρθηκε στους «κόφτες» στην εισαγωγή αλλά και τη διαγραφή φοιτητών από τα πανεπιστήμια και εντελώς προκλητικά έκανε λόγο για τους «εναλλακτικούς δρόμους που υπάρχουν στην εκπαίδευση», δείχνοντας προς την ιδιωτική εκπαίδευση! Ενώ πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές», που αποτελούν «ένα πολύτιμο εργατικό δυναμικό που τους στερείται η αγορά»... Παράλληλα, θέλοντας να προσαρμόσει την πραγματικότητα στα μέτρα της κυβέρνησης και την ώρα που φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αγωνίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο, την ώρα που τόσα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα (διοικητικά και συνδικαλιστικά) απορρίπτουν με αποφάσεις τους το νομοσχέδιο, η υπουργός παρουσίασε διάφορα... δημοσκοπικά ποσοστά, που δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου συμφωνεί με τα κυβερνητικά μέτρα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εισηγητή του Ν. Φίλη, συνέχισε και χτες να αποδίδει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σε «ψυχώσεις» και εμμονές της κυβέρνησης και ότι διακατέχεται «από φαντασιώσεις του Οργουελ» και άλλα παρόμοια, που κρύβουν και αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για τη διασφάλιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των πανεπιστημίων, που άλλωστε υπηρέτησε με αφοσίωση και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Ηταν χαρακτηριστικό ότι η Ν. Κεραμέως προκάλεσε ανοιχτά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να πει αν συμφωνεί με την πρόταση του στελέχους και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μάρδα «για αστυνομικούς ινκόγκνιτο στα πανεπιστήμια. Αυτή είναι τελικά η πρότασή σας;», ρώτησε χαρακτηριστικά, χωρίς από τον Ν. Φίλη να δίνεται απάντηση.

Τις δικές τους παρεμφερείς προτάσεις για την «πάταξη της ανομίας» στα πανεπιστήμια κατέθεσαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Ακρόαση φορέων

Από την ακρόαση φορέων που προηγήθηκε το πρωί, η κυβέρνηση φρόντισε να αποκλείσει τους φοιτητικούς συλλόγους, τους εκπροσώπους των μαθητών και των γονέων.

Από τους φορείς, αν και ανοιχτά ή καλυμμένα προσπάθησαν να σιγοντάρουν την κυβερνητική πολιτική και τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ένταση της καταστολής, της τρομοκρατίας και της παρακολούθησης μέσα στα πανεπιστήμια, τους δραστικούς «κόφτες» στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ωστόσο εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις για τα όσα προωθούνται.

Ο Ζ. Μαμούρης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, ανέφερε ότι «δεν είναι αναγκαία η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια», ωστόσο επανέλαβε όλη την κυβερνητική προπαγάνδα που εμφανίζει τα πανεπιστήμια ως «άνδρα εγκληματικότητας». Οσον αφορά τους «κόφτες» στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια είπε ότι «εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων, που είναι απαραίτητο, να υπάρξει μέριμνα γι' αυτό», ενώ για το ανώτατο όριο φοίτησης πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο «εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις με γνώμονα την άποψη ότι η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό δεν παίρνει καμία βελτίωση πρότεινε η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), λέγοντας ότι αυτή είναι η απαίτηση της πλειοψηφίας των πρωτοβάθμιων συλλόγων των εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Από την ΟΛΜΕ, ο ειδικός γραμματέας Ανδ. Παπαντωνάκης παραδέχτηκε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής κλείνει «βίαια τη στρόφιγγα» και «αυτό επιτείνει τις μορφωτικές αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρ. Γερακάκος είπε ότι «είμαστε αναφανδόν κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είμαστε αντίθετοι σε εμπλοκή γιατί δεν μπορούν να συνυπάρξουν ο θεσμικός ρόλος της αστυνομίας ως βραχίονας του στενού πυρήνα του κράτους και οι ιδιαιτερότητες των πανεπιστημίων».