ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης των ομίλων, θηλιά σε εργαζόμενους και επαγγελματίες
Πέμπτη 21 Γενάρη 2021

«

Αναμενόμενο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκλεισε το 12μηνο του 2020 στο αστρονομικό ύψος των 18,2 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 22,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης της εργοδοσίας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά., τα οποία θα φορτωθούν ξανά μαζί με τα υπόλοιπα στις πλάτες του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ρευστότητα που διοχετεύτηκε το 2020 σε επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 12,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στην πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Ρευστότητας» υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος κ.ά.

Μεταξύ άλλων, μέσω της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής διοχετεύθηκαν 5,5 δισ. ευρώ σε 482.271 δικαιούχους, ενώ μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εκταμιεύτηκαν 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 27.945 δάνεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ρυθμίστηκαν 396.621 κάθε είδους τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ, από τον Ιούλη του 2019 έως τα τέλη Δεκέμβρη του 2020.

Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και τα χρέη ιδιωτών προς το κράτος, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι βαριές επιπτώσεις δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια και αυτό λόγω των «διευκολύνσεων» που ισχύουν σήμερα, όπως είναι οι αναστολές πληρωμών, η διοχέτευση ρευστότητας και οι άλλες παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε χτες και νέες παρεμβάσεις στήριξης ειδικότερα μέσω του προγράμματος «γέφυρα» για τραπεζικά δάνεια λεγόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το σχέδιο κρατικής επιδότησης και επιχειρηματικών δανείων, που βέβαια έχει και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζικών ομίλων, καθώς αναμένεται να έχει αποφασιστική συμβολή στη συγκράτηση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια που επανέρχονται σε ρότα διόγκωσης με φόντο την τρέχουσα κρίση. Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους «θεσμούς» ένα νέο πρόγραμμα «γέφυρα» διάρκειας 9 μηνών για δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την τρέχουσα κρίση.

Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες, στόχος του σχεδίου είναι όχι βέβαια η ουσιαστική ανακούφισή τους με προτάσεις όπως αυτές που κατέθεσε ξανά χτες ως πρόταση νόμου το ΚΚΕ (βλέπε σχετικά σελ. 8-9), αλλά να διαφυλαχθούν η «εισπραξιμότητα» από την πλευρά των τραπεζών και η λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών» για τα χρέη και τα δάνεια που θα συνεχίσουν να «φουσκώνουν», όπως ισχύει και στο αντίστοιχο πρόγραμμα για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Μεταξύ άλλων, εάν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, είτε κατά τη διάρκεια ή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, στο ετήσιο μήνυμά του προς το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας, σημείωσε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) «μειώθηκαν το 2020, αναμένεται όμως νέα εισροή ΜΕΔ λόγω της πανδημίας». Οπως επισήμανε, «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν το μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας».

Νέα αύξηση των ανέργων και τον Δεκέμβρη

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και τον Δεκέμβρη η αυξητική πορεία του αριθμού των ανέργων, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1.181.296 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 27.862 ανέργους (+2,42%) από τον Νοέμβρη του 2020 και κατά 52.875 ανέργους (+4,69%) από τον Δεκέμβρη του 2019.

Οσον αφορά τους επιδοτούμενους ανέργους, υπολογίζονταν τον Δεκέμβρη σε 202.504 άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μόλις το 17,14% του συνόλου των ανέργων. Μάλιστα, το επίδομα δικαιούνταν τον φετινό Δεκέμβρη 9.964 λιγότεροι άνεργοι (-4,69%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, παρά την αύξηση της ανεργίας!