Eurokinissi |
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι συμμετέχουσες δυνάμεις εξασκούνται σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη. Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες η Σούδα φιλοξενεί περισσότερα στελέχη των ΔΕΕ των ΗΠΑ και με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως προβλέπουν η νέα Συμφωνία για τις βάσεις, που υπεγράφη τον Οκτώβρη του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, και ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία και συνεκπαιδεύσεις που μεθοδεύεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο με τη νέα Συμφωνία που ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας, διευρύνοντας παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στην Ελλάδα.
Και επίσημα, άλλωστε, η εν λόγω συνεκπαίδευση έχει σκοπό «την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των ΔΕΕ της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες».
Τα παραπάνω προκάλεσαν τον ...ενθουσιασμό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που δρουν στην Ευρώπη, «για τη συνεχή σπουδαία υποστήριξη στην εταιρική σχέση ασφάλειας με την Ελλάδα στη βάση της Σούδας».