Από την αγωνιστική παρέμβαση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά την απεργία της 26ης Νοέμβρη |
Με υπόμνημά του προς τον υπουργό ζητά να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος λόγω πανδημίας οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς» χαρακτήρα που απασχολούνται σε δήμους και στην Περιφέρεια. Πρόκειται για εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προσλήφθηκαν το Σεπτέμβρη και λόγω του δεύτερου lockdown μπήκαν σε αναστολή. Αν και θα έπρεπε «να λαμβάνουν το έκτακτο επίδομα που προβλέπεται για όσους πλήττονται από την πανδημία», δεν το παίρνουν, γιατί «οι συμβάσεις των "κοινωφελών" προγραμμάτων περιέχουν τον όρο ότι μπορεί να παραταθεί η σύμβαση για δυόμισι μήνες». Σε συνθήκες πανδημίας, τονίζει το Εργατικό Κέντρο, «είναι εγκληματικό συνάδελφοι να μένουν χωρίς κανένα οικονομικό πόρο και χωρίς ασφάλιση».
Επίσης το Εργατικό Κέντρο ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ώστε να αρθούν οι απολύσεις στην επιχείρηση «Aegean». Με επιστολή προς τον υπουργό επισημαίνει ότι η «Aegean» έχει χρησιμοποιήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις «που έχουν αποφασιστεί και από το αρμόδιο υπουργείο σας, όπως αναστολή, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία κ.λπ.», αλλά αυτό δεν την εμπόδισε «να παραβεί τη νομοθεσία», κάνοντας απολύσεις «που σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν και εκδικητικά, καθώς απολύθηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι αρνήθηκαν να εργαστούν με τηλεργασία πέρα από το ωράριο εργασίας τους». Το Εργατικό Κέντρο καλεί τον υπουργό να πάρει άμεσα θέση, ώστε «να αρθούν οι απολύσεις και όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη θέση τους». Οπως επισημαίνει, «σε κάθε άλλη περίπτωση, και με δεδομένο ότι η ίδια η κυβέρνηση εξήγγειλε επιδότηση της "Aegean" με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, θα συμβαίνει το παράδοξο να επιδοτούνται επιχειρήσεις για να απολύουν εργαζόμενους».
Την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προσθέτει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων που ξηλώνουν την κυριακάτικη αργία καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ). «Ανεξάρτητα από το αν σε αυτήν τη φάση στις εταιρείες που θα ανοίγουν Κυριακή συγκαταλέγονται και οι ταχυμεταφορές, είναι μέτρο που μας αφορά άμεσα», επισημαίνει και προσθέτει ότι το άνοιγμα του Εμπορίου «θα οδηγήσει αναγκαστικά στη λειτουργία και του κλάδου μας την Κυριακή», αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση.
«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας για πάνω από ένα χρόνο δουλεύουν ασταμάτητα 10ωρα και 12ωρα, Σαββατοκύριακα, σε εξαντλητικούς ρυθμούς, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και των οικογενειών τους λόγω της απουσίας μέτρων ασφαλείας», καταγγέλλει το Συνδικάτο.
Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους με σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία να συντονίσουν την πάλη τους. «Λέμε μαχητικά όχι στη δουλειά την Κυριακή, όχι στη δουλειά ήλιο με ήλιο. Παλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους του Εμπορίου, των Μεταφορών και των υπόλοιπων κλάδων που πλήττονται από τον νόμο. Η ενότητα και η μαζικότητα της δράσης μας είναι αυτό που φοβίζει την εργοδοσία», τονίζει.
Στο μεταξύ, το Συνδικάτο απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τις εταιρείες του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις, η εντατικοποίηση και τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση, που το τελευταίο διάστημα έχουν γιγαντωθεί. «Η δικαιολογημένη αγανάκτηση για τις καθυστερήσεις παράδοσης χρειάζεται να στοχεύσει τον πραγματικό υπαίτιο. Το επιχειρηματικό κέρδος και την κυβέρνηση που το υπηρετεί, ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και του λαού για φθηνή και γρήγορη πρόσβαση στην ταχυδρομική υπηρεσία», τονίζει το Συνδικάτο, διεκδικώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, φθηνές και ποιοτικές ταχυδρομικές υπηρεσίες για το λαό.
Τις απολύσεις εργαζομένων και την εργοδοτική αυθαιρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» Αττικής. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι απολύθηκαν τις τελευταίες μέρες από το κτίριο του Κεραμεικού, με πρόσχημα την «παραγωγικότητα». Την ίδια στιγμή, συνάδελφοί τους σε τμήματα της εξυπηρέτησης στην Καλλιθέα δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, «αφού η εργοδοσία δεν προσλαμβάνει επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες της εξυπηρέτησης των πελατών», αλλά πιέζει το ήδη υπάρχον προσωπικό να φέρει σε πέρας μεγαλύτερο φόρτο δουλειάς.
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας έχουν βρεθεί και οι άδειες, τις οποίες επιδιώκει να χορηγήσει «σπαστά» στους εργαζόμενους, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δικές τις ανάγκες και όχι το δικαίωμα των εργαζομένων στην άδεια και την ανάπαυση. Μάλιστα, στις εύλογες διαμαρτυρίες εργαζομένων αντιτάσσει το προκλητικό «επιχείρημα» πως «μέσα στο lockdown και με την τηλεργασία δεν πάτε πουθενά, οπότε δεν χρειάζεστε άδειες».
«Σε οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως και μέσα στην πανδημία, η εργοδοσία του ΟΤΕ δεν υπολογίζει τίποτα άλλο παρά μόνο την κερδοφορία της», σημειώνει το Σωματείο και καταγγέλλει πως η εταιρεία σε συνθήκες lockdown και εκτεταμένης τηλεργασίας «προχωράει ακάθεκτη σε αναδιαρθρώσεις» και χτυπά «όσα συγκροτημένα δικαιώματα έχουν απομείνει».
Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση επιχείρησης της περιοχής, που από τις 16/10 έχει κλειδώσει το χώρο εργασίας και αφήνει τους εργαζόμενους στον «αέρα», απλήρωτους, χωρίς καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει με τη δουλειά τους, αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους, με πρόσχημα την αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο.
«Η κατάσταση αυτή είναι μια ακόμα περίπτωση που χρησιμοποιείται από την πλευρά της εργοδοσίας όλο το αντεργατικό πλαίσιο της νομοθεσίας για να θωρακίσει τα κέρδη της και όχι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων αλλά και του σωματείου να γίνει συνεννόηση με την εργοδοσία, το αποτέλεσμα ήταν οι εργαζόμενοι να γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ των μετόχων για το ποιος έχει την ευθύνη της λειτουργίας του εργοστασίου», σημειώνει το Σωματείο.
Το ΣΕΥΠΕ συμπαραστέκεται με κάθε τρόπο στους εργαζόμενους της επιχείρησης, που βιώνουν την εργασιακή αβεβαιότητα. Τονίζει πως θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις του, απαιτώντας να διασφαλιστεί άμεσα η μισθοδοσία των εργαζομένων, που είναι απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες, να πληρωθούν τα χρωστούμενα και να υπάρξει δέσμευση για την επιστροφή τους στην εργασία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.