ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Πολύ αργή μείωση στο επιδημιολογικό φορτίο...

...στο έδαφος των ανεπαρκών μέτρων για την προστασία του λαού από τη διασπορά

Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2020 - Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2020

Eurokinissi

Η «πολύ αργή και μη αναμενόμενη» μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, μετά από 1 μήνα lockdown, αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την εξέλιξη της πανδημίας: Μέσα σε ένα 24ωρο άλλοι 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εντοπίστηκαν 1.395 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 583 ασθενείς.

Το σύνολο των θανάτων έφτασε πλέον τις 3.472 και των κρουσμάτων τις 122.648.

Από τα νέα κρούσματα, στην Αττική εντοπίζονται 295, στη Θεσσαλονίκη 357, στις Σέρρες 80, στη Μαγνησία 75 κ.α.

Επιβεβαιώνεται από όλα τα παραπάνω η επιτακτική ανάγκη για άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε βασικές εστίες υπερμετάδοσης, όπως και η ανάγκη για άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ενημέρωση την Παρασκευή, στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας (διασωληνώσεις και θανάτους) εκτιμάται ότι υπάρχει σταθεροποίηση, σε πολύ υψηλά ωστόσο επίπεδα, ενώ καταγράφεται αργή μείωση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων. Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο μέσος όρος είναι πλέον 320 τη μέρα (από 450 πριν από 2 βδομάδες), αριθμός που ωστόσο εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη πίεση στο υποστελεχωμένο και εξουθενωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και με την τήρηση των μέχρι τώρα περιοριστικών μέτρων, εκτιμάται ότι «θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων».

Η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ/ΜΑΦ ανέρχεται σε 82% στην επικράτεια, 91% στη Θεσσαλονίκη (186 διασωληνωμένοι) και 77% στην Αττική.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων: 12.500 στη χώρα, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζονται περισσότερα από 6.000. Η μείωση των ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα στην Αττική εκτιμάται στο 8 - 10%. Στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 30%, ωστόσο εξακολουθεί να έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.

Αναφορικά, τέλος, με την εκτίμηση για το πότε θα υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη ειπώθηκε ότι «εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έρθουν, οπωσδήποτε δεν μας φτάνει ο Φεβρουάριος».

Παράταση της αναστολής λειτουργίας στο λιανεμπόριο

Παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια, τουλάχιστον έως τις 7/1, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς «παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη», σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, ο οποίος ωστόσο ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για την αγορά: