Για το χάος στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και το ρόλο των δήμων μιλούν στο «Ρ» ο δήμαρχος Πετρούπολης, Γ. Γιώγος και ο δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κατημερτζής
Eurokinissi |
Το πλέον χαρακτηριστικό: Οσοι δήμοι απευθύνονταν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και ζητούσαν αλάτι, έπαιρναν την απάντηση ότι έπρεπε με δικά τους μέσα να πάρουν από τα Κιούρκα, από αποθήκη της Περιφέρειας και μάλιστα σε περιορισμένες ποσότητες. Οταν ζητούσαν εκχιονιστικά μηχανήματα, η ΓΓΠΠ δήλωνε πως έχει ευθύνη μόνο για τις Εθνικές Οδούς...
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η επιλογή της κυβέρνησης να αποδιαρθρώσει τις υποδομές εκείνες που θα επέτρεπαν στον κρατικό μηχανισμό και τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα. Πρόκειται για επιλογή απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που ακολουθεί. Κι επειδή γνωρίζει πως ακριβώς αυτή η πολιτική που ακολουθεί συνεπάγεται καταστροφές σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει ανάγει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε εξιλαστήριο θύμα. Οχι ό,τι αυτή δεν έχει ευθύνες, αφού τα συλλογικά της όργανα αρνούνται να διεκδικήσουν τα ίδια τις υποδομές, τα χρήματα και το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν σε αυτές και άλλες ανάγκες των δημοτών και του τόπου τους. Σημαντικό βέβαια ρόλο στη μετατόπιση ευθυνών - όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι δήμαρχοι - έπαιξε η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία σκόπιμα πρόβαλαν υπερβολικά κάθε παράπονο πολίτη σε βάρος θεσμικών οργάνων.
Eurokinissi |
Ο Γ. Γιώγος στηλιτεύει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν στην πλειοψηφία τους τα μέσα ενημέρωσης τα προβλήματα από την κακοκαιρία και τα παράπονα των κατοίκων, λέγοντας πως «καλλιεργήθηκε σκόπιμα ένα αλαλούμ» για τον τρόπο αντίδρασης των δήμων. Και προσθέτει ότι «την επόμενη φορά η κακοκαιρία δε θα μας βρει πιο ετοιμασμένους, αλλά πιο τρομοκρατημένους».
Τέλος ο δήμαρχος Πετρούπολης σημειώνει πως η κυβέρνηση δε συζήτησε με την Αυτοδιοίκηση - η οποία θα κληθεί να το εφαρμόσει - το νέο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία. «Θεωρούμαστε ανταγωνιστικοί, φτωχοί συγγενείς και γκρινιάρηδες γείτονες», κατέληξε, για να συμπληρώσει ότι ο δήμος τα κατάφερε με την αυτοθυσία των εργαζομένων.
Την άγνοια της Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου δηλώνει και ο δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ξεκινήσει από την απόδοση στους δήμους των παρακρατημένων υπέρ της πόρων, ώστε να τα αξιοποιήσουν σε υποδομές που χρειάζονται.
Αναφερόμενος στο τι έγινε τις μέρες της κακοκαιρίας, ο Γ. Κατημερτζής κατήγγειλε πως δεν υπήρξε καμία βοήθεια και συντονισμός του κρατικού μηχανισμού. «Απευθυνθήκαμε στη ΓΓΠΠ για να ζητήσουμε αλάτι και μας παρέπεμψε στα Κιούρκα, όπου βρίσκεται η αποθήκη της Περιφέρειας. Από εκεί μας έδωσαν μόλις ένα τόνο. Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε από ιδιώτη περίπου 20 τόνους, ενώ άλλους 2-3 μας έδωσε η Νομαρχία Αθηνών. Αυτό δεν μπορεί να είναι έργο του κάθε δήμου. Η πολιτεία θα πρέπει να έχει αποθηκεύσει σημαντική ποσότητα αλατιού για τέτοιες περιπτώσεις».
Ο Γ. Κατημερτζής σημειώνει πως «ο λαός θα ήταν πιο εθελοντικά μέσα στο "παιχνίδι" αν τα μέσα ενημέρωσης στην πλειοψηφία τους, δεν έπαιζαν το παιχνίδι της απόκρυψης των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας». Τονίζει δε πως στο δήμο του κινητοποιήθηκαν περισσότερο οι παλιοί Καισαριανιώτες, κάτι που δεν είναι άσχετο με την αντίληψη περί κοινής δράσης Αυτοδιοίκησης και δημοτών που είχε αναπτυχθεί και είχε εφαρμοστεί στην πράξη παλιότερα.
Τέλος ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εργαζόμενους, χάρη στην προσπάθεια των οποίων αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα.