ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιστροφή στις συνομιλίες;
Σάββατο 12 Γενάρη 2002

Associated Press

Αντάρτες του FARC - EP
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η χαραμάδα «ελπίδας» ή καλύτερα η «επίδειξη καλής θέλησης» του Προέδρου Αντρές Παστράνα θα πρέπει να είχε κάποια βάση, καθώς η διορία των 48 ωρών, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε, ενώ πια οι «ελπίδες» για επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι αρκετές...

Φυσικά, ο Κολομβιανός Πρόεδρος σε μία ακόμη κίνηση τακτικού ελιγμού, ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ότι παρέχει άλλες 48 ώρες από την πρώτη εκπνοή της προθεσμίας, που ήταν για σήμερα το βράδυ στις 9.30 τοπική ώρα, στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) να εγκαταλείψουν το θύλακα του Καγκουάν τον οποίο ελέγχουν από το 1998, στην περίπτωση που διεθνείς διαμεσολαβητές, που έχουν σπεύσει στην Κολομβία, αποτύχουν στο να ανανήψουν την ειρηνευτική διαδικασία.

«Χτες είχα τονίσει ότι η κυβέρνησή μου θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή για να εξευρεθεί κάποια λύση. Υπό αυτό το πρίσμα... ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στην Κολομβία, Τζέιμς Λεμόιν, που έχει και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, μου ζήτησε να υπάρξει ικανός χρόνος προκειμένου να συναντηθούν με τις FARC-EP», δήλωσε χτες ο Παστράνα, ανακοινώνοντας παράλληλα και την επέκταση της διορίας για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Εννοείται ότι ο Παστράνα τόνισε πως η περικύκλωση της ζώνης από το στρατό καθώς και τα σημεία ελέγχου δεν είναι «διαπραγματεύσιμοι όροι», κάτι που επιπροσθέτως είχε συντελέσει στην κατάρρευση των συνομιλιών την Τρίτη και που ήταν ένα από τα σημεία που περιλάμβανε η επιστολή του ηγέτη των FARC-EP, Μανουέλ Μαρουλάντα, στην πρόταση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπου περιλαμβανόταν και εκεχειρία από τους FARC-EP, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC, η ανακοίνωση εκ μέρους των FARC-EP τονίζει ότι η αντάρτικη οργάνωση είναι πάντα ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι θέσεις τους έχουν τεθεί με την επιστολή - πρόταση του Μαρουλάντα.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που τόνισε ότι «ελπίζει οι FARC-EP να αναγνωρίσουν πως αποτελεί δική τους αποτυχία να μη διαπραγματεύονται με την αρμόζουσα σοβαρότητα και αυτή είναι που έχει προκαλέσει την κρίση». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης στην Κολομβία, Ντανιέλ Παρφέ, μιλώντας εκ μέρους των 10 χωρών που διαμεσολαβούν μεταξύ των ανταρτών και της κολομβιανής κυβέρνησης - την Κούβα, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βενεζουέλα - κάλεσε και τις δύο πλευρές «να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».