Νέα επιδείνωση σε όλους τους δείκτες
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020

LaPresse

Ενα ακόμα αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε μέσα σε ελάχιστες μέρες, με τα νέα κρούσματα χτες να φτάνουν τα 667 (ημερήσια μεταβολή +2,6%). Από αυτά, 250 εντοπίστηκαν στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, 30 στη Βοιωτία, 20 στην Κοζάνη, 16 στη Λάρισα, από 10 σε Σέρρες, Πέλλα και Καβάλα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε όλη τη χώρα, ενώ 39 είναι υπό διερεύνηση. 87 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. 8 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο αριθμός των θανόντων είναι 528. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων τα 5.112 είναι ενεργά.

Ηδη από το διάστημα 8 έως 14 Οκτώβρη (δηλαδή πριν από την έξαρση κρουσμάτων την τελευταία βδομάδα) σύμφωνα με την 19η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Covid-19 διαπιστώνεται ότι:

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, επιθετική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε Περιφέρειες του βόρειου τμήματος της χώρας, όπως σε Θεσσαλονίκη (με 652 ενεργά κρούσματα), Σέρρες, Καστοριά και Γιάννενα. Η κατάσταση στην Αττική παραμένει εύθραυστη.

«Η μπάλα» της ευθύνης και πάλι στην εξέδρα

Και ενώ η επιδημία παρουσιάζει «σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης» και κρίνεται ως ανησυχητική και επικίνδυνη, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει, έστω και τώρα, ουσιαστικά μέτρα θωράκισης και δηλώνει με θράσος ότι «το κράτος κάνει ό,τι είναι να κάνει», πετώντας για πολλοστή φορά το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη.

Αποκαλυπτικά είναι όσα ειπώθηκαν προκειμένου να δικαιολογηθούν οι παλινωδίες και στο θέμα της επαναφοράς φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της πρώτης κατηγορίας (βλέπε και θέμα στη σελίδα 21).

«Τα μέτρα προσαρμόζονται σε έναν κανόνα, τη δημόσια υγεία», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ισχυρισμός που καταρρέει από τα μέτρα που προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου το καλοκαίρι και τις ανάγκες των εργοδοτών χειμώνα - καλοκαίρι, στην υποστελέχωση που μαστίζει όλους τους κρίκους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Οσο για την ανάγκη καθολικού αντιγριπικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης «κρύφτηκε» πίσω από την αύξηση κατά 1 εκατ. στα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι. «Εφόσον παραστεί ανάγκη για περισσότερες δόσεις, κοιτάζουμε αν υπάρχουν διαθέσιμες δόσεις από άλλα κράτη - μέλη που δεν είχαν την κατανάλωση που είχαν προβλέψει», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός, ενώ η χώρα κάθε χρόνο μετράει τουλάχιστον 100 νεκρούς από τη γρίπη, δεκάδες ανθρώπους στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και φέτος με το πρώτο «φύσημα» της πανδημίας «το ΕΣΥ ήδη πιέζεται».