ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις», διαμηνύουν οι τουρκικές αρχές

«Συναίνεση» μπροστά στις επικίνδυνες ευρωατλαντικές διευθετήσεις, το μήνυμα των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων

Παρασκευή 24 Ιούλη 2020

Eurokinissi

Με την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται τα τελευταία 24ωρα μετά τη Navtex για έρευνες του πλοίου «Ορούτς Ρέις» νότια του Καστελόριζου και αξιοποιώντας την κάλυψη που παρέχουν στην Αγκυρα ΗΠΑ και ΕΕ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που «φωτογραφίζουν» τα επόμενα επεισόδια των διαπραγματεύσεων με ευρωατλαντική σφραγίδα.

Διαφωτιστικές ως προς τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι τοποθετήσεις όπως του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου (συμμετείχε και στην τριμερή συνάντηση Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας), ο οποίος χτες χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις απόψεις της Ελλάδας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα αντέδρασε «υπερβολικά» για τις κινήσεις του «Ορούτς Ρέις», «σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση», και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα να συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: Για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε: «Εμείς θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων (...) να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα».

Σημειωτέον, χτες η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX, για δοκιμαστικές ρίψεις πυραύλων στις 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο ασκήσεων, σε περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, με την τουρκική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «λανθασμένη» την απόφαση του 1934 (με την οποία η Αγία Σοφία κηρύχθηκε μουσείο). Ο συμβολισμός άλλωστε της ημέρας που επιλέγεται για την πρώτη προσευχή αφορά την επέτειο της Συμφωνίας της Λοζάνης του 1923, την οποία η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί, στο πλαίσιο της σύνθετης διαπραγμάτευσης που διεξάγει.

Αστικό πολιτικό σύστημα: Συναίνεση στις ευρωατλαντικές διευθετήσεις

Με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, καθώς και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Διαδοχικά συναντήθηκε με Αλ. Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Κυρ. Βελόπουλο. Σήμερα θα δει και τον Γ. Βαρουφάκη.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 π.μ.

«Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι «η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική», κάτι που «χρειάζεται πολιτική συνεννόηση». Σε ό,τι αφορά τις δικές του προτάσεις, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε ως μέσο αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων να «τρέξει» η κυβέρνηση πιο αποφασιστικά τις διευθετήσεις που είναι σε εξέλιξη με σφραγίδα ΝΑΤΟ - ΕΕ, εννοώντας τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και - στο βαθμό που κριθεί ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί - να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Κάνοντας δε γαργάρα τη στάση της ΕΕ, που ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα με θέσεις περί «αμφισβητούμενων υδάτων», ο τέως πρωθυπουργός συνέστησε στον Κυρ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση κλιμάκωσης, «να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής». Επανέλαβε δε την καραμέλα των «κυρώσεων», τις οποίες έτσι κι αλλιώς η ΕΕ αρνείται με κάθε ευκαιρία. Συνεχίζοντας, και προσπερνώντας το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου με ΝΑΤΟική σφραγίδα αλλά και την προχτεσινή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «διαφιλονικούμενων υδάτων στο Αιγαίο», είπε ότι «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται» και ότι τη «διαφορά (σ.σ. για την υφαλοκρηπίδα) οφείλουμε να τη λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».

Στο ίδιο πνεύμα, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψει τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Σημειωτέον, πριν από τις συναντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex με ψυχραιμία και ετοιμότητα», αναγνώρισε ότι υπάρχει κλιμάκωση και παρέπεμψε στις «αναγκαίες πρωτοβουλίες» που παίρνει η κυβέρνηση «σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τα περί «αμφισβητούμενων υδάτων» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το απέφυγε και περιορίστηκε να πει ότι «εδώ και πολλές δεκαετίες, η Ελλάδα και η γειτονική μας χώρα, η Τουρκία, έχουν μόνο μία διαφορά: Την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».