ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στην Ανατ. Αττική

Δυο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για τους κατοίκους της περιοχής

Τετάρτη 15 Ιούλη 2020

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιούλη 2018
Να δοθεί παράταση στα μέτρα προστασίας των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Θυμίζουμε ότι σε λίγες μέρες (23 Ιούλη) συμπληρώνονται δυο χρόνια από την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, με τις πληγές να παραμένουν ακόμα ανοιχτές για τους κατοίκους. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή προχώρησαν σε μια σειρά εξαγγελίες, οι οποίες όμως δεν έλυσαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πυρόπληκτες οικογένειες.

Τα προβλήματα αυτά παραμένουν και την ίδια στιγμή εκπνέουν οι προθεσμίες που είχαν τεθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία των πυρόπληκτων από διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φιλοξενία των πληγέντων, η επιχορήγηση ενοικίου κ.λπ.

Σήμερα, όμως, οι συνθήκες και η κατάσταση εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο των πυρόπληκτων. Παράλληλα, η εμπειρία όλου του προηγούμενου διαστήματος επιβεβαίωσε την πρόβλεψη του ΚΚΕ ότι η ίδρυση της εταιρείας «Μάτι ξανά» θα λειτουργούσε ως εργαλείο μετάθεσης της κρατικής ευθύνης στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της περιοχής. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αποτελούν άμεσες και επείγουσες ανάγκες:

Η αναγκαιότητα όλων αυτών των μέτρων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, αν συνυπολογιστεί το πρόβλημα της πανδημίας, που δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση για τους πυρόπληκτους.

Να δοθεί παράταση στα μέτρα

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δυο χρόνια μετά την τραγωδία, τόσο οι σύλλογοι της περιοχής όσο και οι δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου έχουν απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας των πυρόπληκτων. Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για την επέκταση των μέτρων προστασίας για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο (έως τις 31/7/2021) και συγκεκριμένα: