Copyright 2020 The Associated |
Από διανομή τροφίμων στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ από φιλανθρωπική οργάνωση, με αποδέκτες φτωχούς, που λόγω και της πανδημίας πολλαπλασιάστηκαν |
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας ότι «η πανδημία ακόμα απέχει πολύ από το τέλος της, μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο». Επέστησε την προσοχή στην ανάγκη τα κράτη να αυξήσουν τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, καθώς και να εντείνουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση. Οι εκκλήσεις αυτές γίνονται λόγω των ανησυχιών πολλών επιστημόνων ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και να υπάρξει ένα πιο ισχυρό δεύτερο κύμα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται, ειδικά σε χώρους δουλειάς, και η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας είναι κόντρα στη λογική της γρήγορης επαναφοράς της καπιταλιστικής οικονομίας σε υψηλότερα κέρδη, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να αποφύγει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώθηκε χτες από την ΕΕ και η πρώτη λίστα χωρών από τις οποίες θα επιτρέπονται τα ταξίδια προς τις χώρες - μέλη της, ενώ τα ταξίδια εντός ΕΕ θα επιτρέπονται και από χώρες που έχουν πολλά κρούσματα, προκειμένου να κινηθεί ο τουρισμός, με τα κράτη να επιλέγουν αν θα θέσουν άλλα κριτήρια. Αν και αποκλείστηκαν χώρες που είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε κρούσματα (ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία), είναι εμφανές ότι προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, αεροπορικών εταιρειών και μεγαλοεπιχειρηματιών του Τουρισμού.
Στη λίστα επιτρεπόμενων ταξιδιών από 1η Ιούλη περιλαμβάνονται οι Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Η Βρετανία, με υψηλή διάδοση του ιού, ως μέλος της ΕΕ μέχρι τα τέλη του χρόνου, είναι επίσης στις χώρες που επιτρέπονται τα ταξίδια. Το κριτήριο που έχει επιλεγεί για να είναι μια χώρα στη λίστα είναι να καταγράφει ίδια ή λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που έχει οριστεί στα 16 ανά 100.000 πολίτες. Για την περίπτωση της Κίνας, θα μπορούν να επιτραπούν τα ταξίδια μόνο αν και αυτή τα επιτρέψει σε πολίτες της ΕΕ.
Πάντως σε πολλές χώρες η επιταχυνόμενη διάδοση του ιού οδηγεί σε νέες τοπικές καραντίνες και απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Στις ΗΠΑ έχουν κλείσει παραλίες στο Λος Αντζελες, στις οποίες παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, στην Αυστραλία μπήκαν σε καραντίνα κάποιες συνοικίες της Μελβούρνης, στη δε Βρετανία η πόλη του Λέστερ.