Επιμένει η κυβέρνηση στη μετατροπή των μαθημάτων σε τηλεριάλιτι
Τρίτη 19 Μάη 2020

Παρότι έχει εναντίον της σύσσωμο τον εκπαιδευτικό κόσμο, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής αναμετάδοσης μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις και εξέδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο την Υπουργική Απόφαση για την υλοποίησή της.

Με την Απόφαση αυτή το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να οριοθετήσει το πλαίσιο της αναμετάδοσης, χωρίς να μπορεί όμως να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες εκπαιδευτικών και γονιών για τη μετατροπή του μαθήματος σε τηλεριάλιτι.

Σύμφωνα με την Απόφαση, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει μόνο στον εκπαιδευτικό ή στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας, η ζωντανή μετάδοση δεν θα γίνεται κατά την εξέταση μαθητών, αλλά μόνο κατά την παράδοση, και ο εκπαιδευτικός θα έχει το δικαίωμα σίγασης της φωνής μαθητή ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Η ηλεκτρονική μετάδοση του μαθήματος για τα δημόσια σχολεία θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης «Webex Meetings», που διαμορφώθηκε για το υπουργείο Παιδείας. Στην ψηφιακή αυτή πλατφόρμα, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων.

Οργή για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», αποδομώντας κάποιες από τις προαναφερθείσες δήθεν «ασφαλιστικές δικλίδες» που επικαλείται το υπουργείο. Οπως εξηγεί η ΑΣΕ: «Παραδέχονται ότι μετά από κάθε μάθημα θα παράγονται "μεταδεδομένα" (παρ. 2), δηλαδή στοιχεία για τον χρόνο και τη διάρκεια του μαθήματος, τον αριθμό μαθητών, θα αποθηκεύονται και θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς ερευνητικούς ή στατιστικούς! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται καταγραφή του μαθήματος. Ακόμα και η αναφορά για online μετάδοση του μαθήματος μόνο κατά την παράδοση και όχι κατά την εξέταση μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί», αφού και στην παράδοση «γίνονται ερωτήσεις, οι μαθητές συμμετέχουν, λένε γνώμη, διαφωνούν, δίνουν απαντήσεις που απέχουν από αυτό που πραγματεύεται το διδακτικό αντικείμενο». Επισημαίνει επίσης: «Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί ο ήχος ή και η εικόνα να εστιάζει μόνο στον εκπαιδευτικό, αφού είναι πασίγνωστο, σε όσους φυσικά δεν είναι "περαστικοί" από τα σχολεία, ότι αυτός δεν κάθεται σχεδόν ποτέ στην έδρα αλλά συνεχώς κινείται για να βοηθήσει τους μαθητές. Επιπλέον αναφέρεται πως το υπουργείο Παιδείας μπορεί να δίνει προσωπικά δεδομένα στην ιδιωτική εταιρία που έχει την πλατφόρμα (παρ. 5α)».

Εντονες αντιδράσεις και πιέσεις στην ιδιωτική Εκπαίδευση

Στις σχολικές μονάδες της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, όπου ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις πιέσεων προς τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν το επικίνδυνο μέτρο που όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος απορρίπτει, η Υπουργική Απόφαση αφήνει περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης ασυδοσίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι μπορεί το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο να επιλέξει και άλλη ψηφιακή πλατφόρμα από αυτήν που διατίθεται δωρεάν από το υπουργείο Παιδείας και σε αυτήν την περίπτωση «οφείλει να λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο και να προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να συμμορφώνεται με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων»... Σκέτα ευχολόγια δηλαδή, για να εξασφαλίσουν οι ίδιοι οι σχολάρχες τι και πώς θα μεταδίδεται.

Ως μια πρώτη απάντηση στα παραπάνω, χτες έκαναν μαζική παρέμβαση στο ιδιωτικό σχολείο Κωστέα - Γείτονα δεκάδες μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» και άλλων εκπαιδευτικών σωματείων. Οι εκπαιδευτικοί, παρά την απόπειρα τρομοκράτησης με την προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, διατράνωσαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω, δεν θα αφήσουν έρμαια τους συναδέλφους στις πιέσεις των εργοδοτών, θα παλέψουν για να μείνουν στα χαρτιά οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μετατροπή του μαθήματος σε τηλεριάλιτι. Ανανέωσαν δε το ραντεβού τους και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία που ήδη «αξιοποίησαν» την απαράδεκτη τροπολογία για να κάνουν το μάθημα «big brother», ενώ κάλεσαν και στις σημερινές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.