Τι προβλέπει ο νέος περιβαλλοντικός νόμος για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων
Τετάρτη 13 Μάη 2020

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η επί μισό αιώνα λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αναμφισβήτητα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου». Αυτή είναι η ομολογία των Ευρωπαίων επιτρόπων, η οποία αποτυπώθηκε και σε δελτία Τύπου και υποκριτικές αναφορές τόσο των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των εκλεγμένων τους στην Τοπική Διοίκηση, ακόμα και σε δελτίο Τύπου του ίδιου του ΕΔΣΝΑ πριν δύο ακριβώς χρόνια. Αφορμή ήταν η αποκάλυψη μελέτης, ύστερα από επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ του 2015, που «επιβεβαίωνε», κατά τη διατύπωση του σχετικού δελτίου Τύπου, «την τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής» (ΔΤ του ΕΔΣΝΑ - 29.3.2018).

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του, ο νυν περιφερειάρχης Αττικής και πολιτικός προϊστάμενος της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ κ. Πατούλης, σε επιστολή του προς τα πολιτικά κόμματα (Οκτώβρης 2019), δηλώνει ενήμερος της τραγικής κατάστασης στον ΧΥΤΑ Φυλής, σημειώνοντας: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Τόσο γιατί βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όσο και γιατί έχει ήδη επέλθει ο κορεσμός του μοναδικού ΧΥΤΑ που διαθέτει σήμερα το Λεκανοπέδιο, στη Φυλή».


Αυτά, όμως, μόνο στα λόγια.

Στην πράξη, το αντίθετο, όπως αποδεικνύεται από τα πεπραγμένα τους ένα χρόνο μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ειδικά μετά την ψήφιση του εγκληματικού για το περιβάλλον νόμου που ψήφισε σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία και την καραντίνα του λαού. Ο νόμος πέρασε με τη στήριξη και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιπολιτευτικές κορόνες, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει αποχή και να μην πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή!

Οι πράξεις αποκαλύπτουν ότι στον πυρήνα των προγραμμάτων της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των εκλεγμένων τους στην Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους παραμένει η διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής, της ΟΕΔΑ Φυλής (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων) στο σύνολό της, καταστροφική για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας και για το περιβάλλον.

Τον Αύγουστο του 2019, παραμονές της παράδοσης παραλαβής από την κα Δούρου στον κ. Πατούλη, εν κρυπτώ, αποφάσισαν στον ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία μίας νέας τεράστιας χωματερής στην περιοχή της Φυλής και την επέκταση της υφιστάμενης.

Είναι επίσης φανερό ότι, στο πλαίσιο του έντονου ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού, η συνισταμένη των εκτιμήσεων των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, που στη μεγάλη άλλωστε πλειοψηφία τους επιδοκίμασαν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει τη διατήρηση του «μοντέλου Φυλής» ως τη βέλτιστη, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, επιλογή για τη διασφάλιση των κερδών τους. Αυτή η πολιτική επιλογή αποτυπώθηκε καθαρά στον νόμο της ΝΔ.

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε σε ένα προς ένα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για τα σκουπίδια.

Συγκεκριμένα:

1ον: Η κυβέρνηση, όταν το κρίνει απαραίτητο, κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να εγκρίνει, επομένως και να διαμορφώνει κατά το δοκούν, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής, που θα εκπονείται με ευθύνη του ΕΔΣΝΑ. Φωτογραφική διάταξη για να γίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα διακοσμητικό όργανο, χωρίς καμία αρμοδιότητα απόφασης.

2ον: Αναλαμβάνει, επίσης, υπερεξουσίες μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος να «αποφασίζει και διατάζει» λόγω «απρόβλεπτων καταστάσεων» και «δημοσίου συμφέροντος» τη λήψη «του οποιουδήποτε πρόσφορου μέτρου». Ανάμεσα σε αυτά και η περίπτωση που ένας ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Είναι φανερό ότι τα παραπάνω φωτογραφίζουν, μεταξύ ίσως και άλλων, την περίπτωση της μεταφοράς όλων των απορριμμάτων της Αττικής στο Γραμματικό.

3ον: Επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή αλλά και της επιχειρούμενης νέας επέκτασης/ πανωσηκώματος, που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, χάρη στη δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής του, που δίνει ο νόμος.

4ον: «Νομιμοποιούνται» με μια «μονοκονδυλιά» εικοσιπέντε (25) «θέσεις για την προσωρινή λειτουργία (σ.σ. 5ετία και βλέπουμε) (...) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)...» σε 22 δήμους της Αττικής. Πρόκειται για υφιστάμενους ΣΜΑ, όλοι παράνομοι (χωρίς άδεια) και κατά παράβαση των χρήσεων γης, σε βάρος του περιβάλλοντος και των γύρω οικισμών, πολύ περισσότερο που οι περισσότεροι έχουν μεταλλαχθεί σε τοπικές χωματερές.

5ον: Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών του κάθε δήμου, το λεγόμενο «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» (ΤΣΔΑ), αφαιρείται από τα Δημοτικά Συμβούλια, οπότε στις περισσότερες των περιπτώσεων απαλλάσσεται από τη φωνή των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς η έγκρισή του παραδίνεται στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, όπου ο δήμαρχος έχει την απόλυτη πλειοψηφία με βάση τον τελευταίο νόμο για τη λειτουργία του Α' και Β' βαθμού Τοπικής Διοίκησης. Οι συνεδριάσεις των οποίων, επίσης, διεξάγονται κατά κανόνα μακριά από τα «ενοχλητικά» βλέμματα του λαϊκού παράγοντα.

6ον: Σε νέες περιπέτειες οδηγείται η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, καθώς το 70% περίπου των όσων υλικών ανακυκλώνονται μέσω των μπλε κάδων αποτελείται από χαρτί - χαρτόνι και ως βιοαποδομήσιμο υλικό θα επιτρέπεται η διαλογή του στην πηγή από κοινού με τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών!

7ον: Απειλείται σημαντική επιβάρυνση σε εργατικές - λαϊκές συνοικίες, στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους χωροθέτησης των δημοτικών «Πράσινων Σημείων», που θεσμοθετήθηκαν με βασικό στόχο να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτικών «Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης» (οικιακές συσκευές, μπαταρίες, άχρηστα ελαιολιπαντικά κ.ά.). Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων «κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων» ως εξής: Για τα «Μικρά Πράσινα Σημεία» έως 30 τ.μ. και για τα «Μεγάλα Πράσινα Σημεία» έως 50 τ.μ.

8ον: Ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απαλλάσσεται πλέον από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς των μη επικίνδυνων αποβλήτων. Θα μπορεί μάλιστα να μισθώνει από το δήμο απορριμματοφόρα, νταλίκες, πλυντήρια κάδων, για να του λειτουργεί ολόκληρο ή εν μέρει το σύστημα αποκομιδής!

9ον: Το κόστος για την απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές (για παράδειγμα από πυρκαγιά, βλ. Μάτι), φορτώνεται στις πλάτες και των πυρόπληκτων νοικοκυριών. Ομως, ούτε κιχ για τους δεκάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, που είναι στοιβαγμένα («ιστορικά αποθηκευμένα» όπως τα βάφτισαν), στους ανοιχτούς χώρους των βιομηχανιών της Αττικής!

10ον: Γενικεύεται η επιβολή από 1.1.2021 του φοροεισπρακτικού σχετικού χαρατσιού σε όλα τα είδη, ακόμη και στα πιο μικρά μεγέθη των πλαστικών σακουλών.