ΠΟΜΕΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα προνοιακά ιδρύματα

Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο

Παρασκευή 17 Απρίλη 2020

Το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη όπου υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού
Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με κοινή ανακοίνωσή τους, απαιτούν την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των προνοιακών ιδρυμάτων. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορείς έχουν απαιτήσει από τις αρχές του Μάρτη την έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας και επανειλημμένως έχουν ζητήσει συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εργασίας), ενώ απάντηση δεν πήραν ούτε για το σχετικό υπόμνημα που έχουν καταθέσει.

Διανύοντας τον δεύτερο μήνα της πανδημίας, η κατάσταση στα ιδρύματα Πρόνοιας παραμένει ως εξής: «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ήδη ασφυκτικές με θαλάμους των 4 ατόμων, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν αυτοεξυπηρετούνται. Οι χώροι αυτοί λειτουργούσαν και πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού χωρίς καν το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση! Και ρωτούσαμε: "Πώς θα διασφαλιστεί η διάθεση του απαραίτητου προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) και επισκευής/δημιουργίας απαραίτητων υποδομών; Πώς θα διασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και η υγιεινή διατροφή σε καθημερινή βάση;"

Δεν είναι εφικτό, με το προσωπικό που διαθέτει η πλειοψηφία αυτών των χώρων, να διασφαλιστεί η τήρηση της σωστής αντισηψίας για τους διαμένοντες είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι άνθρωποι με αναπηρία, η καθημερινή φροντίδα για την υγιεινή στους χώρους διαμονής, η πρόβλεψη για σωστή διατροφή και άσκηση. Επαναλαμβάνουμε, οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, εκτός του ότι πολλοί από αυτούς δεν αυτοϋπηρετούνται, κάποιοι δεν έχουν ούτε καν δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ η συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής είναι εξ ορισμού ανέφικτη. Ενα άλλο ποσοστό αφορά σε πληθυσμό που "εκπαιδεύεται" στην αυτοφροντίδα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Παράλληλα, η διαμονή 3 - 4 ανθρώπων σε κοινά δωμάτια είναι από μόνο του στοιχείο άμεσου κινδύνου στις παρούσες συνθήκες (πέρα από το τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα και τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων ακόμα και σε κανονικές συνθήκες).

Και ενώ αυτά τα έχουμε γνωστοποιήσει κι ακούγαμε συχνά να μιλάνε με έγνοια για τους χώρους αυτούς και με συμβουλές προς τις Διοικήσεις και το προσωπικό, πρακτικά μέτρα άρχισαν να παίρνουν στο και πέντε, κι αυτά προς το παρόν εξαντλούνται με το να κάνουν τεστ... Για τα υπόλοιπα ούτε κουβέντα», υπογραμμίζουν στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΜΕΕΑ, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων απαιτούν:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικόνες - σοκ σε νοσοκομεία και δομές ΑμεΑ(2022-01-29 00:00:00.0)
Να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα με σύντομες διαδικασίες(2020-03-05 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα με σύντομες διαδικασίες(2020-02-29 00:00:00.0)
Θα δίνονται «ψαλιδισμένα» και σε ακόμα λιγότερους(2012-08-22 00:00:00.0)
Αδιέξοδα για χιλιάδες ΑμΕΑ(2012-06-02 00:00:00.0)