Copyright 2020 The Associated |
Τελευταία περίπτωση αυτή ενός εργαζόμενου στον κολοσσό της «Carrefour», σε κατάστημα της περιφέρειας Βαλ ντε Μαρν (προάστιο του Παρισιού). Πρόκειται για έναν 45χρονο ο οποίος μάλιστα κατέληξε σπίτι του, καθώς δεν είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο ενώ νοσούσε από τις 23 Μάρτη. Λίγες μέρες πριν, μία ταμίας της «Carrefour» - στην περιοχή Σεν Ντενίς - επίσης κατέληξε. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι μάσκες και τζελ απολύμανσης «φτάνουν με το σταγονόμετρο», ενώ συνολικότερα η εργοδοσία εκβιάζει και πιέζει όσους ζητούν να μην πάνε στη δουλειά, ανήσυχοι για την ασφάλειά τους, ακόμα και αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ετσι, με σύνθημα «για να σωθούν ζωές», η Federation CGT Commerce et Services καλεί σε απεργία από σήμερα και μέχρι να διασφαλιστούν επαρκή μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Στο απεργιακό της κάλεσμα η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «πολλοί όμιλοι στους τομείς της διανομής (τροφίμων κ.λπ.), της ιδιωτικής φύλαξης, της φύλαξης των αεροδρομίων, των εφοδιαστικών αλυσίδων κ.α. δεν σέβονται τους κανόνες υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και το κοινό με το οποίο έρχονται καθημερινά σε επαφή».
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση και για τους εργαζόμενους στην «Amazon». Εργαζόμενοι σε αποθήκη της στην περιοχή Λοβέν Πλανγκ (στην περιφέρεια Οτ ντε Φρανς, που είναι από τις πιο βαριά πληττόμενες αυτήν τη στιγμή στη χώρα) καταγγέλλουν ότι δεν τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων, διαδικασίες απολύμανσης επιφανειών κ.ο.κ. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι «με τόση συγκέντρωση εργαζομένων στα εργοστάσια, μόνο αν τους ντύσεις αστροναύτες μπορείς να έχεις αποτέλεσμα με αυτά τα μέτρα» που εφαρμόζουν σήμερα οι εργοδότες. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για την εταιρεία «Fedex», εργαζόμενος της οποίας πρόσφατα κατέληξε.
Ανύπαρκτα είναι τα μέσα προφύλαξης σε πολλούς άλλους κλάδους, όπου ταυτόχρονα η μεγαλοεργοδοσία αποθρασύνεται, αξιοποιώντας τα μέτρα «στήριξης της οικονομίας» της κυβέρνησης Μακρόν. Σε μονάδα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Peugeot - Citroen» στην περιοχή Βεζούλ (ανατολική Γαλλία), από τους 1.200 υπαλλήλους που εργάζονται επί του παρόντος (αντί των συνήθως 2.800) τουλάχιστον 128 έχουν μολυνθεί, δηλαδή περίπου το 10%, αλλά το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί αμείωτα (παραδίδει εξαρτήματα). Συνολικά ο όμιλος της PSA θέλει να ανοίξει ξανά όλα του τα εργοστάσια, παρότι τα αυτοκίνητα δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης.
Επίσης, στον όμιλο της «Renault», η εργοδοσία μεθοδεύει συμφωνίες για να μπορεί να επιβάλλει μέχρι και εξαήμερη εργασία και υπερωρίες, μείωση αδειών κ.λπ.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η επικεφαλής του «πατριωτικού» Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν διακρίθηκε ξανά για την υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, λέγοντας ότι τα συνδικάτα που μιλούν για απεργία «θα έπρεπε να ντρέπονται»...
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η επιδημία στη Γαλλία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και ότι «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε φάση επιδείνωσης της επιδημίας».