ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στον «αφρό» οι μεγάλες αντιθέσεις για τα πακέτα διάσωσης των επιχειρηματικών ομίλων
Παρασκευή 27 Μάρτη 2020

Eurokinissi

Με φόντο τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τις μεγάλες αντιθέσεις διενεργήθηκε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με ατζέντα τις παρεμβάσεις που αφορούν τη διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις οικονομίες των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας (Κόντε και Σάντσεθ, αντίστοιχα) απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας της «αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών - μελών» σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με την ιταλική RAI, ο Κόντε δήλωσε ότι «μέσα σε δέκα μέρες η Ενωση πρέπει να βρει τη λύση», λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το πακέτο κρατικών ενισχύσεων κατά 25 με 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει με έκδοση νέου χρέους.

Θυμίζουμε πως την έκδοσή τους ζητάνε 9 κράτη - μέλη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία), συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, θέση στην οποία φέρεται πως επέμειναν και χτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στα επίδικα που αφορούν στην έκδοση ευρωομολόγου, ενώ είχε αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Παράλληλα, η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις όσο και ο ESM τόνισαν ότι υπάρχει στο τραπέζι η υπάρχουσα δυνατότητα για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL). Βέβαια, η ενεργοποίησή της απαιτεί όρους, ενώ ταυτόχρονα τα κράτη - μέλη που αντιδρούν σε αυτή την προοπτική επικαλούνται πως η προσφυγή σε αυτή ενδέχεται να εκληφθεί από τους «επενδυτές» ως αδυναμία πρόσβασης στις χρηματαγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιτόκια του νέου κρατικού χρέους.

Τα σπασμένα στις λαϊκές πλάτες

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, σε άρθρο - παρέμβαση που δημοσιεύεται στους «Financial Times», χαρακτηριστικά τονίζει: «Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η απάντηση πρέπει να εμπεριέχει σημαντική αύξηση του κρατικού χρέους (...). Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους θα γίνουν ένα μόνιμο στοιχείο στις οικονομίες μας και θα συνοδευτούν από ακύρωση ιδιωτικού χρέους», δηλαδή από μαζικά «κουρέματα» επιχειρηματικών δανείων, από καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου κ.ο.κ., που θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς και σε κάθε περίπτωση στις λαϊκές πλάτες.

Οπως ο ίδιος υπογραμμίζει, «οι πόλεμοι, το πιο σχετικό προηγούμενο, χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιο χρέος».

Στόχος είναι η τόνωση της ανάκαμψης του κεφαλαίου και όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, «το συσσωρευμένο χρέος (σ.σ. των εταιρειών) δημιουργεί κίνδυνο στην ικανότητά τους να επενδύσουν μετά την κρίση».

Σε ρυθμούς κατρακύλας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πτώση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 θα κυμανθεί από 1% μέχρι 3%, επισημαίνοντας ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021. Οπως είπε, υπάρχουν «αστάθμητοι παράγοντες» όπως η διάρκεια των «αναγκαστικών μέτρων» και το ύψος των επιπτώσεων στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση σε επίπεδο ΕΕ θα διαμορφωθεί στο εύρος 5% - 8% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, σημείωσε πως την επόμενη βδομάδα θα ενταχθούν στα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Εξάλλου, σε αγορές ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχώρησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, σε εφαρμογή του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που κλιμακώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επίπεδο Ευρωζώνης.