Xinhua |
Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο κατασκευής μασκών στην ανατολική Κίνα |
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του κινεζικού υπουργείου Υγείας (που εκδίδεται ξημερώματα Ελλάδας καθημερινά), το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 97 θύματα και 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το αμέσως προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 108 και 2.478. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χτες είναι ο χαμηλότερος από την 30ή Γενάρη. Οι περισσότεροι θάνατοι (94) εξακολουθούν να προέρχονται από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπως και τα περισσότερα κρούσματα (1.638).
Από τη μεριά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι είναι «ρεαλιστική η πιθανότητα να σταματήσει» η εξάπλωση του νέου κορονοϊού COVID-19, συνεχίζοντας ωστόσο να εκτιμά ότι αυτός αποτελεί «πολύ σοβαρή απειλή». Πάντως, στις ημερήσιες εκθέσεις του ΠΟΥ, το επίπεδο αξιολόγησης κινδύνου για την Κίνα παραμένει «πολύ υψηλό», αλλά «υψηλό» για την περιφέρειά της και τον κόσμο συνολικά.
Κινέζοι επιστήμονες όπως ο επιδημιολόγος Τζονγκ Νάνσαν (που είχε πάρει μέρος και στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2002-2003) υποστηρίζουν ότι η επιδημία θα φτάσει στο αποκορύφωμά της «έως τα μέσα ή τα τέλη Φλεβάρη». Ωστόσο, επιστήμονες άλλων χωρών τονίζουν ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι «πάρα πολύ πρόωρες» και συνιστούν «να παρακολουθήσουμε στενά τα στοιχεία τις επόμενες βδομάδες πριν κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη».
Στο μεταξύ, χτεσινή εκτίμηση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης «S&P Global» ανέφερε ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Βρετανίας κατά 0,1 έως 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος. Πρόσθετε ωστόσο ότι «μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που εμποδίζεται από τον ιό, ιδιαίτερα της παραγωγής προϊόντων, θα μετατεθεί μάλλον, παρά θα ακυρωθεί» και ότι «αν υπάρξει ένα αποτέλεσμα αναπλήρωσης, η προοπτική της οικονομίας για το 2021 θα μπορούσε να είναι ακόμη και ελαφρά καλύτερη από την τρέχουσα βασική πρόβλεψή μας (σ.σ. για ρυθμό ανάπτυξης) 1,2%».
Οικονομολόγοι της εταιρείας «Fortune Securities» ισχυρίστηκαν ότι οι επιπτώσεις στην κινεζική αγορά εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες της έκρηξης του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003 και ανέφεραν ενδεικτικά ότι περίπου το 24% του εργατικού δυναμικού κινδυνεύει με περικοπή αμοιβών ή και απόλυση.
Στις ΗΠΑ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, αναγνώρισε κι αυτός ότι η επιδημία στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, που υπογράφτηκε τον Δεκέμβρη, ως προσωρινός συμβιβασμός των δύο πλευρών και με φόντο ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια.