ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η πολιτική τους είναι ήδη ναρκοθετημένη, ενταγμένη στις ανάγκες του συστήματος

Τις θέσεις του Κόμματος παρουσίασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020

Κατάμεστη από φορείς, εργαζόμενους στο χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, Συλλόγους Οικογένειας Θεραπευτικών Προγραμμάτων ήταν χτες η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τις αρνητικές εξελίξεις στο κοινωνικό ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, που διοργάνωσε το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν θεραπευτές και άλλοι εργαζόμενοι από το «18 ΑΝΩ», το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης. Επίσης, από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, του ΕΣΥΝ και εργατικά σωματεία. Ακόμα, την εκδήλωση παρακολούθησαν άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο της επανένταξης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από πολλούς δήμους της Αθήνας και αντιπροσωπεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ότι η αντιλαϊκή πολιτική, η πολιτική υπεράσπισης της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου απαιτεί αυταρχισμό, αλλά και ενσωμάτωση τμημάτων του λαού στη στρατηγική του κεφαλαίου. Πολλές φορές το "ψάρι βαφτίζεται κρέας", το πρόβλημα, όπως η διάδοση των ναρκωτικών, παρουσιάζεται ως φυσικό φαινόμενο και η αποδοχή του ή ο συμβιβασμός με αυτό ως αναγκαστική λύση. Ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά, η διάδοσή τους, κυρίως στη νεολαία, είναι κοινωνική καταστολή.

Ο Νίκος Σοφιανός
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο και ως έκφραση του κυβερνητικού αυταρχισμού ήρθε και η παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ (...) σταθήκαμε αντίθετοι (...) σε μια πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο χτύπημα της ίδιας της φιλοσοφίας αυτού που πρεσβεύει το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή στη φιλοσοφία της "στεγνής θεραπείας".

Η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η πολιτική που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έχουν κοινό παρονομαστή τη διαχείριση του προβλήματος, την αποστέωσή του από κάθε κοινωνική αιτία, την ιατρικοποίησή του και την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων που δεν απαντάνε ούτε στις αιτίες του φαινομένου, αλλά ούτε στις ανάγκες των ίδιων των χρηστών και τελικά ούτε στη διαχείριση της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση.

Η πολιτική της ΕΕ για την τοξικοεξάρτηση, μέσα από τα οχτώ διαφορετικά στρατηγικά σχέδια που έχει αλλάξει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, προσδιορίζει την τοξικομανία ως ιατρικό κυρίως πρόβλημα, γι' αυτό προτάσσει και ως μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα ηρωίνης, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη (...).

Εμείς στηρίζουμε την ενίσχυση της "στεγνής θεραπείας" κυρίως γι' αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία, την αλλαγή του ανθρώπου (...) γιατί απευθύνεται σε όλες τις ουσίες, γιατί μπορεί να απαντήσει στην εξέλιξη του φαινομένου της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, γιατί ενισχύει την ικανότητα του ανθρώπου να προσδιορίζεται μέσα στο κοινωνικό σύνολο ως κοινωνικό ον (...). Παλεύουμε και σήμερα με ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης, με επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις που λαμβάνουν υπόψη όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Εχουμε πλαίσιο πάλης που έχει στο επίκεντρο τόσο τον χρήστη (...) Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να έχει ασίγαστο μέτωπο με τα ναρκωτικά, τη διάδοσή τους, τον τρόπο ζωής που τα συνοδεύει (...)


Η πολιτική που ετοιμάζουν είναι ήδη ναρκοθετημένη, γιατί είναι ενταγμένη στις ανάγκες του σάπιου συστήματός τους. Από εμάς "η άνοιξη εξαρτάται", δηλαδή από την ίδια την πάλη και την πίστη του λαού για ριζικότερες αλλαγές».

(Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Σοφιανού θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

Σημαντικές παρεμβάσεις

Στη χτεσινή εκδήλωση έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Η Αννα, μέλος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ», αναφέρθηκε στην «ανησυχία όλων των γονιών που έχουμε ζήσει στο πετσί μας τον πόνο για όσα έρχονται. Να πούμε όχι σε αυτό το σαθρό σύστημα που φτιάχνει τάφους για τα παιδιά μας για να μη χαλάνε τη βιτρίνα της Αθήνας».

Ο Κώστας, από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», ζήτησε τη συνδρομή του ΠΑΜΕ για να ανοίξει το ζήτημα των ναρκωτικών μέσα στα σωματεία.

Ο Αλέξης, από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», σημείωσε: «Δεν ξέρω ποια ουσία κάνει εθιστική την κάνναβη, αλλά είδα δεκάδες παιδιά να απεξαρτώνται απ' αυτή. Και οι γονείς εμπιστευόμαστε το ΚΕΘΕΑ, τον οργανισμό που στις 15 Δεκέμβρη του 2019 βοήθησε να αποφοιτήσει και το δικό μου παιδί. Μιλούν για Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Είναι προστασία να αφήνεις έναν άνθρωπο να τρυπιέται; Αυτή είναι η φροντίδα της πολιτείας; Δεν πρέπει να υπάρχει πρόληψη, να ενημερώνονται μαθητές και δάσκαλοι στα σχολεία; Η κάνναβη δημιουργεί εξαρτημένους. Μαλακά και σκληρά δεν υπάρχουν. Το έζησα στο πετσί μου πέντε χρόνια. Να βοηθήσουν τα παιδιά μας να ενταχθούν στην κοινωνία. Αυτό είναι φροντίδα».

Ο Παντελής, γονιός που το παιδί του είναι στο «στεγνό πρόγραμμα» του ΟΚΑΝΑ, σημείωσε: «Δεν μπορείς να δίνεις τη μάχη στη θεραπεία για τη μετατόπιση από ένα παράνομο ναρκωτικό σε ένα νόμιμο».

Η Μαρίνα Τσίγκα - Σαραντέα, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, αναφερόμενη στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, σημείωσε ότι όχι μόνο υπονομεύουν το κίνητρο για τη θεραπεία, αλλά εποπτεύουν την ακροβασία των εξαρτημένων ανάμεσα στο φυσικό και στον κοινωνικό θάνατο χωρίς να τους προστατεύουν απ' αυτούς.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν και από τους επαγγελματίες του χώρου της πρόληψης και της απεξάρτησης.

«Βρεθήκαμε κοντά με το ΚΚΕ και στη μάχη που δώσαμε ενάντια στις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ. Αυτήν τη στιγμή τα πράγματα στο ΚΕΘΕΑ είναι θολά», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κολοκάθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, και συνέχισε ότι «η δουλειά σε τέτοιου είδους οργανισμούς πρέπει να σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και να συνδέεται με τις τοπικές κοινωνίες. Στο ΚΕΘΕΑ έχουμε μια μακρά παράδοση συνεργασίας με το ΚΚΕ και είμαστε εδώ γιατί υπερασπίζεται σταθερά τη φιλοσοφία του Οργανισμού».

Η Ελένη Καρτάκη, από τη θεραπευτική κοινότητα του «18 ΑΝΩ», σημείωσε «ότι το ΚΚΕ βάζει τα πράγματα στη θέση τους, με τις θέσεις του. Στόχος κάθε κυβέρνησης είναι η απεξάρτηση γιατί είναι μια επαναστατική διαδικασία και όχι στατική. Είμαστε κοντά στους ανθρώπους που παλεύουν για μια άλλη κοινωνία».

Ο Μιχάλης Λάζαρης, εκ μέρους του Σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκε στις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, οι οποίες είναι επιστημονικές και εύστοχες ως προς το τι θέλουν να πετύχουν οι κυβερνήσεις. «Παρά τις επιστημονικές διαφωνίες, είπε, έχουμε βρεθεί σε αγώνες στο παρελθόν και θα βρεθούμε και στο μέλλον. Ετσι όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη χειραγώγηση. Ο ΟΚΑΝΑ είχε και έχει διοίκηση διορισμένη από την κυβέρνηση, τώρα αυτό πέρασε και στο ΚΕΘΕΑ. Ολες οι κυβερνήσεις επενδύουν στα ναρκωτικά για να κρατήσουν ένα κομμάτι της νεολαίας μακριά από τους αγώνες».

Η Μαρίνα Παπαδιώτη, εκ μέρους του Σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, αναφέρθηκε στη σταθερή, διαχρονική συμπαράσταση του ΚΚΕ ως προς το ανεπίλυτο θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα στα Κέντρα Πρόληψης, για τη σημαντική δουλειά που κάνουν στα σχολεία παρά τα εμπόδια και κατέληξε πως «αυτό που χρειάζονται σήμερα οι νέοι είναι η ενστάλαξη της ελπίδας και του οράματος, γι' αυτό συναντιούνται οι δρόμοι μας».