Απεργούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές

Στις 11 π.μ. τα συλλαλητήρια.  Στην Αθήνα στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα του Ελ.Βενιζέλου. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, οι μαθητές και οι φοιτητές

 

Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000

Απεργούν και κατεβαίνουν στο δρόμο σήμερα οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιδρώντας στην αντιεκπαιδευτική και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας καλλιεργεί κλίμα αναμονής για τα πορίσματα της «επιτροπής Μπλέσιου». Η ΟΛΜΕ πραγματοποιεί 48ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ενώ η ΔΟΕ πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία και οι δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες διοργανώνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και των εκπαιδευτικών. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο ξεκινά στις 11 το πρωί από τα Προπύλαια.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν επίσης στις 11 το πρωί, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, οι 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι μαθητές μετά την απόφαση που πήρε το Συντονιστικό των Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης, αλλά και οι φοιτητές.

Οι εκπαιδευτικοί, έχοντας ήδη βιώσει το πώς εννοεί το διάλογο το υπουργείο Παιδείας μετά και το πρόσφατο πόρισμα της «επιτροπής Καζάζη», σήμερα καλούνται να διεκδικήσουν αγωνιστικά την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, να απαντήσουν στον κυβερνητικό αυταρχισμό που εκφράστηκε μέσα από το «ιδιώνυμο» ενάντια στους μαθητές και να διεκδικήσουν μια άλλη παιδεία, μέσα από ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Χτες οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αναφέρθηκαν, ενόψει της απεργίας τους, στα προβλήματα και τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τονίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης γι' αυτά. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα είναι μόλις στο 3.7% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5.5%. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ καταδίκασαν την πολιτική συμπτύξεων τμημάτων και τάξεων, η οποία συνοδεύεται με αυταρχικές πιέσεις προς τους προϊσταμένους της εκπαίδευσης που δεν προχωρούν σε συμπτύξεις. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στις πρόσφατες πειθαρχικές διώξεις έξι προϊσταμένων, κάνοντας λόγο για «βιομηχανία πειθαρχικών υποθέσεων» και επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά διώκονται, επειδή ζήτησαν πιστώσεις. Με αφορμή τα παραπάνω, η ΔΟΕ ζητά τη μείωση μαθητών ανά δάσκαλο, τονίζοντας ότι το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο προβλέπεται αναλογία ένας δάσκαλος για 30 μαθητές, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ μίλησαν και για περιπτώσεις τάξεων, όπου δε χωρούν πάνω από 15 μαθητές.

Οσο για το πολυδιαφημισμένο από το υπουργείο Παιδείας «ολοήμερο σχολείο», η ΔΟΕ επισημαίνει σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και μιλούν για αόριστο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία αυτά. Η ΔΟΕ ζητά επέκταση του θεσμού με κρατικές επενδύσεις. Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, αναφερόμενοι στη στάση του υπουργείου Παιδείας, τόνιζαν ότι η τελευταία συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό είχε γίνει τον Ιούλιο του 1997 (!) ενώ ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι δεν έχει τεθεί ακόμα υπόψη της ΔΟΕ το σχέδιο νόμου που προωθείται για την ειδική αγωγή.

Στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ενώ, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μαθητές θα βρεθούν στο πλευρό των απεργών καθηγητών τους. Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «συμπαραστέκεται στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης» και καλεί την κυβέρνηση να δρομολογήσει διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας.

Μετά τις σημερινές απεργίες, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Οι καθηγητές έχουν ήδη προγραμματίσει νέα γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας το αργότερο στις 12 Φλεβάρη, ενώ το ΔΣ της ΔΟΕ προγραμματίζει νέα 48ωρη απεργία μέσα στο Φλεβάρη.