Το πρόβλημα με το διαδίκτυο είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε και λειτουργεί

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ για το θέμα μίλησε ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Τετάρτη 29 Γενάρη 2020

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, με θέμα «Η ελευθερία και η δημοκρατία στην εποχή του διαδικτυωμένου κόσμου», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Ο ομιλητής ξεκίνησε με μια αναφορά στους πολλαπλούς ψευδεπίγραφους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που επιχειρούν να αναδείξουν το διαδίκτυο σε απαύγασμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, εστίασε σε τρία βασικά σημεία προκειμένου να τεκμηριώσει την πραγματική επίδραση των νέων τεχνολογιών:

1. Στην επίδραση που έχουν το διαδίκτυο, τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η «ψηφιοποιημένη ζωή» στη συνείδηση των εργαζομένων και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο κοινωνικοποιούνται. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τα σωματεία, τόνισε τον κίνδυνο απ' την «ηλεκτρονικοποίηση» της κοινωνικής ζωής, που τελικά επιταχύνει τη διάλυση υφιστάμενων κοινωνικών δομών, όπως τα σωματεία.

2. Στη διάρθρωση του διαδικτύου και στην οικονομική κυριαρχία ελάχιστων μεγάλων ομίλων, τόσο στον τομέα μεταφοράς των δεδομένων όσο και στην «παραγωγή» δεδομένων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.λπ). Αναφέρθηκε στον έλεγχο που έχουν τα μονοπώλια πάνω στις πληροφορίες που διακινούνται μέσα στο διαδίκτυο, έλεγχος που καθίσταται σχεδόν απόλυτος στην περίπτωση των ομίλων που ελέγχουν τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι όμιλοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος θα λέει τι και σε ποιον στα δίκτυά τους και παράλληλα έχουν μηχανισμούς απόλυτης παρακολούθησης για το ποιος διαβάζει τι. Ο Γ. Λιονής εστίασε στην τεράστια αύξηση των δυνατοτήτων ελέγχου και παρακολούθησης της «ψηφιακής ζωής» των εργαζομένων όταν χρησιμοποιούν τα λεγόμενα ΜΚΔ.


3. Στους πολυπλόκαμους μηχανισμούς παρακολούθησης μέσα απ' το διαδίκτυο, που έχει διαμορφώσει το αστικό κράτος, που, δεμένες με τον έλεγχο του διαδικτύου από τους μεγάλους ομίλους, τελικά διαμορφώνουν ένα σύστημα σχεδόν «καθολικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης», που καταγράφει κάθε λεπτό της ζωής των εργαζομένων.

Ο ομιλητής σημείωσε πως οι παραπάνω πλευρές αποδεικνύουν πως το διαδίκτυο τελικά δεν φέρνει περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία, τονίζοντας όμως πως η αιτία του προβλήματος δεν είναι το διαδίκτυο, αλλά οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε και λειτουργεί. Σημείωσε πως η παρακολούθηση δεν είναι αποτέλεσμα του διαδικτύου, αλλά αποτέλεσμα του ίδιου του αστικού κράτους, που σε κάθε εποχή και όποια μορφή και αν έχει, διατηρεί τον ίδιο χαρακτήρα: Τον χαρακτήρα του φύλακα των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου, γι' αυτό και είναι αντιδραστικό, δομικά αντίθετο με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Ο Γ. Λιονής έκλεισε τονίζοντας πως το διαδίκτυο, σε τελευταία ανάλυση, αποτυπώνει το βάθεμα της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την κυριαρχία των ομίλων πάνω σ' αυτήν.

Η κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στις τεράστιες δυνατότητες που έχουν το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες γενικότερα για να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες και τη σημερινή πραγματικότητα όπου αξιοποιούνται για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των ομίλων φωτίζει τελικά την αντίθεση ανάμεσα στον καπιταλισμό που σαπίζει και πεθαίνει και στις παραγωγικές δυνάμεις που ο ίδιος έχει αναπτύξει.

Γι' αυτό, συνέχισε, «το διαδίκτυο δεν είναι ο παράδεισος της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Οι αντιθέσεις που φέρνει φωτίζουν όμως πως η ανάγκη να γκρεμιστεί ο σάπιος καπιταλισμός είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ».