37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Κάλεσμα ενίσχυσης της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης»
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019

Την ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και να ενισχυθεί η γραμμή της ταξικής πάλης προβάλλει η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), στη Διακήρυξή της για το 37ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (3 - 5 Δεκέμβρη).

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΔΑΣ, του συνδυασμού που απαρτίζεται από συνδικαλιστές οι οποίοι μέσα από τα σωματεία τους και τις Επιτροπές Αγώνα παλεύουν με τις θέσεις του ΠΑΜΕ και συσπειρώνονται σε αυτό.

Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, πάλη για ανάκτηση όλων των απωλειών

Αναφορικά με τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στο Δημόσιο, η ΔΑΣ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο Δημόσιο αποτυπώνεται πλέον μια εντελώς καινούργια κατάσταση. Στη δεκαετία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έγιναν σημαντικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος. Η κρίση συνέβαλε και αξιοποιήθηκε ώστε να επιταχυνθούν μια σειρά από αλλαγές που ήταν αναγκαίες για το αστικό κράτος και που καθυστερούσαν. Ολες οι αλλαγές που έγιναν στη Δημόσια Διοίκηση αυτό το διάστημα εντάχθηκαν στη βασική στρατηγική της άρχουσας τάξης για ένα κράτος που στις σημερινές συνθήκες θα παίξει έναν πιο ενεργό, πιο αποτελεσματικό ρόλο στην καπιταλιστική ανάπτυξη. (...)

-- Ενας δημόσιος υπάλληλος μέχρι στιγμής έχει χάσει πάνω από 6 μισθούς (13ος και 14ος μισθός, κατάργηση επιδομάτων, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, αύξηση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, θεσμοθέτηση προσωπικής διαφοράς κ.ά.).

-- Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Από 750 χιλιάδες το 2009, σήμερα είναι 424 χιλιάδες (χωρίς τους ένστολους).

-- Επεκτάθηκαν και γενικεύτηκαν κατακόρυφα οι ελαστικές μορφές εργασίας στο Δημόσιο. Πάνω από 120.000 συνάδελφοι καταγράφονται ως ελαστικά εργαζόμενοι στο Δημόσιο (την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 10.000).

-- Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες λειτουργούν σε συνθήκες υποστελέχωσης. Η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού - νοσηλευόμενου είναι στο 1:40, οι μαθητές στοιβάζονται σε 28άρια τμήματα. Σε ολόκληρη την Αττική απασχολούνται όλοι και όλοι 12 εργαζόμενοι, για να διεκπεραιώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να βγουν στη σύνταξη 470.000 εργαζόμενοι. Μόνο σε Υγεία και Εκπαίδευση τα οργανικά κενά αυτήν τη στιγμή είναι πάνω από 50.000».

Η αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διέσυρε την έννοια της αριστεράς, έσπειρε την απογοήτευση στον κόσμο, επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται δικαιωμένοι, έστρωσε στην κυριολεξία το δρόμο στη ΝΔ για την κυβερνητική εξουσία.

Η ΝΔ έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως οι ίδιοι λένε, "το κράτος έχει συνέχεια". Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει όλους τους μνημονιακούς νόμους που όλοι μαζί ψήφισαν, κλιμακώνει παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ εναλλάσσονται στην κυβέρνηση για τη μακροημέρευση του καπιταλιστικού συστήματος. Είτε με τη μια κυβέρνηση είτε με την άλλη, η δουλειά των καπιταλιστών γίνεται και ο λαός ξεζουμίζεται όλο και περισσότερο.

Η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η "κανονικότητά" τους προϋποθέτουν καθηλωμένους μισθούς, τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και τα συνδικάτα "στο γύψο"!

Τα ματωμένα πλεονάσματα και η αναδιανομή της φτώχειας με το μανδύα του κοινωνικού μερίσματος, το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης, τα νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και η ενίσχυση του δόγματος "νόμος και τάξη" είναι τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Να ενισχυθεί η γραμμή της ταξικής πάλης στο συνδικαλιστικό κίνημα

«Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, η δικομματική αντιπαράθεση για την κυβερνητική εξουσία αντικειμενικά επέδρασαν και στην κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οσο ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΑΕΚ δούλευε τη γραμμή για "λύσεις από τα πάνω" και έλεγε ότι "δεν βγαίνει τίποτα με τους αγώνες, μόνο μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να δώσει λύσεις, να φύγουν οι Σαμαρο-Βενιζέλοι" κ.ά. Σ' αυτήν τη γραμμή, στήριξη έδωσαν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πανηγυρίζοντας για την κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς". Αργότερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, οι ρόλοι άλλαξαν και οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δούλευαν το σύνθημα "να φύγει η απάτη της αριστεράς, αυτοί που μας κορόιδεψαν, αυτοί που μας φόρτωσαν νέα μνημόνια".

Η γραμμή αυτή της κυβερνητικής εναλλαγής έκανε ζημιά στο κίνημα. Αποδείχθηκε όχι μόνο αδιέξοδη για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά επέδρασε αρνητικά στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, στην κατάστασή του, στον προσανατολισμό του. Ουσιαστικά μετέτρεψε τα συνδικάτα σε μέρος του προβλήματος, καλλιέργησε την απαξίωση των συνδικάτων, έσπειρε την απογοήτευση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση γιατί όλοι μαζί, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργούσαν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της εναλλαγής των αστικών κυβερνήσεων, μέσα στο στόμα του λύκου, στην ΕΕ. Υιοθέτησαν και έδωσαν πολιτική στήριξη στη στρατηγική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας και την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στη στρατηγική που επέβαλε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το τσάκισμα των μισθών κ.ά.

Εδώ βρίσκεται η ουσία της κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής του υποχώρησης και εδώ βρίσκονται οι διαχρονικές και ιστορικές ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ.

Γι' αυτό ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ απαξιώθηκαν πλήρως στη συνείδηση των εργαζομένων, δεν έχουν πλέον κανένα κύρος. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το σύνθημα των εργαζομένων "ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Τσίπρα - Κούλη μαγαζί".

Το λαϊκό κίνημα, οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αρκεί να στηριχθούμε και να στηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο που μπορούν να γίνουν το αντίπαλο δέος.

Αντίπαλο δέος μπορεί να είναι μόνο ένα ισχυρό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν αποδέχεται τη λογική ότι "όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι περασμένα - ξεχασμένα", που είναι χειραφετημένο από οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, που θέτει στην αιχμή του δόρατος της πάλης του την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Το αντίπαλο δέος, ο πόλος αγώνα, ελπίδας και προοπτικής βρίσκεται στο οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην ενίσχυση αυτού του πόλου βρίσκονται το διακύβευμα για την αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ελπίδα και η φιλολαϊκή προοπτική για τους εργαζόμενους».