Associated Press |
Αμερικανοί πεζοναύτες στη Μαζάρ ε Σαρίφ |
Να υποβαθμίσει τη σεναριολογία περί στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ αποπειράθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα οξύνεται και οι αντιδράσεις πληθαίνουν και ποικίλουν.
Ο Κόλιν Πάουελ, ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ρουμανία, Τουρκία, Βέλγιο, Ρωσία, Καζακστάν και Αφγανιστάν, χαρακτήρισε «αστήριχτες εικασίες που στερούνται ουσίας» τις πληροφορίες περί πλήγματος στο Ιράκ. Ομως, ο ναύαρχος Ντένις Μπλερ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ειρηνικό, επισκεπτόμενος το Νέο Δελχί, δήλωνε ότι «μετά το Αφγανιστάν θα γίνει συντονισμένη επιχείρηση ακριβείας μαζί με τους συμμάχους, για να εξαλειφθούν οι πυρήνες της Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες».
«Ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος δεν μπορεί να επεκτείνεται σε διάφορες χώρες κατά βούληση» σχολίαζε, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζανγκ Τσίγιουε. «Η Κίνα υποστηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπλήρωνε, μόνο αν σέβεται το χάρτη του ΟΗΕ, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και βασίζεται σε συγκεκριμένες αποδείξεις». Αποστάσεις από πιθανό πλήγμα κατά του Ιράκ πήραν, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτιμώντας ως «μη ώριμη τη στιγμή για να εξεταστούν νέοι στόχοι», αλλά και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, που χαρακτήρισε «μη αναγκαίο ένα πλήγμα στο Ιράκ».
Εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίθεσης εναντίον μιας αραβικής χώρας ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται, στην Ουάσιγκτον, για συνομιλίες με τον Κόλιν Πάουελ. Ο Αχμέντ Μαχέρ τόνισε ότι «μπορεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν να δικαιολογεί τη βία αλλά δεν μπορεί να γίνει κανόνας».
Προσπάθεια υποβάθμισης έκανε και ο Πρόεδρος της Υεμένης (που συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς στόχους), ολοκληρώνοντας επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ δήλωνε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον διαβεβαίωσαν ότι «δεν έχει αποφασιστεί κάποιο πλήγμα κατά του Ιράκ». Ο Σάλεχ υπογράμμισε ότι Υεμένη και ΗΠΑ συνεργάζονται «κατά της τρομοκρατίας» και δήλωσε ότι στην Υεμένη «έχουν συλληφθεί πολλοί ύποπτοι». Κατέστησε, όμως, σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσής τους στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν υπογράφτηκε μνημόνιο διμερούς «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας».
«Μια στρατιωτική απάντηση μπορεί να είναι απαραίτητη σε χώρες με χαλαρές δομές ανίκανες να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες», δήλωνε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, σήμερα, για πλήγμα κατά του Ιράκ».
Ενώ η «φιλολογία» συνεχίζεται, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν τόνιζε ότι το «Ιράκ είναι έτοιμο να αμυνθεί», ενώ απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις. Ταυτόχρονα, ανακοινωνόταν ότι ο Ιρακινός πρέσβης στην Αγκυρα, Φαρούκ Χιγιάτζι, επιστρέφει στη Βαγδάτη. Η «Τούρκις Ντέιλι Νιουζ» υποστηρίζει ότι ο Χιγιάτζι ανακαλείται πριν ολοκληρωθεί η θητεία του και υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χιγιάτζι είχε συναντηθεί με τον μπιν Λάντεν, στην Κανταχάρ, το 1998.