ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Φουντώνουν οι λαϊκές διαμαρτυρίες
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τις καθημερινές διαδηλώσεις στο Κίτο
Συνεχίζονται και μεγαλώνουν οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Λενίν Μορένο στο Εκουαδόρ, με αίτημα να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Οκτώβρη, στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Το αντιλαϊκό πακέτο περιλαμβάνει κατάργηση της επιδότησης καυσίμων (με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της τιμής τους ο οποίος συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης), ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές σε μέτρα Πρόνοιας (όπως το κουπόνι 15 δολαρίων για παιδιά σχολικής ηλικίας) για 300.000 οικογένειες.

Και χτες τα εργατικά συνδικάτα, οργανώσεις φοιτητών και ενώσεις ιθαγενών προχώρησαν σε γενική απεργία, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάληψη του Κοινοβουλίου από αγωνιστικές επιτροπές των ιθαγενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιδραστικός Πρόεδρος από την Τρίτη έχει μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης 421 χλμ. μακριά, προς το νότο, από την πρωτεύουσα της χώρας Κίτο στην πόλη Γουαγιακίλ.

Οι μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες καταγγέλλουν ταυτόχρονα την κρατική καταστολή, που διευρύνεται μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης - ουσιαστικά στρατιωτικού νόμου - από την αντιδραστική κυβέρνηση, ως μέτρο για να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ενα νέο τέτοιο μέτρο περιορισμού είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, που ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ τοπική ώρα και αφορά περιοχές γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπου θα υπάρχουν μπλόκα στρατού και αστυνομίας και θα γίνονται συλλήψεις όσων παραβιάζουν την απαγόρευση. Μέχρι τώρα οι λαϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν τις δολοφονίες 2 διαδηλωτών σε συγκρούσεις, τον τραυματισμό εκατοντάδων και τη σύλληψη πάνω από 500, τους οποίους η αστυνομία χαρακτηρίζει «ταραξίες που προκαλούν καταστροφές και κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα».

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μορένο (ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα με το κόμμα «Συμμαχία Χώρα», με τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών», και στη συνέχεια αποχώρησε αφού εξελέγη με τις σημαίες της το 2017) κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις - που «στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας» - τον σοσιαλδημοκράτη πρώην Πρόεδρο Ρ. Κορέα αλλά και τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο. Αμφότεροι απέρριψαν τις κατηγορίες, ο δε Κορέα προέτρεψε «να γίνουν νέες εκλογές για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να σταματήσει η παραβίαση του Συντάγματος».