Η αγωνιστική σκυτάλη περνά σε όλη τη χώρα, δημιουργούμε απεργιακό κλίμα παντού!
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019

Ο Γ. Πέρρος στο βήμα της συγκέντρωσης
«Χρειάζεται άμεση απάντηση! Να δημιουργήσουμε στους χώρους δουλειάς απεργιακό κλίμα, να παρθούν αποφάσεις, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, εργοδοσία να χτυπήσουν τις συλλογικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων. Να χτυπήσουν το δικαίωμα ώστε να μπορούν να συζητούν οι εργαζόμενοι, να αποφασίζουν, να κρίνουν, να συνειδητοποιούν "ποιος είναι ο φίλος τους και ποιος είναι ο εχθρός"», τόνισε στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα, για τη ζωή τους».

«Η ενότητα της εργατικής τάξης, που σφυρηλατείται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, δεν πρόκειται να δεχτούμε να χτυπηθεί», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοθεί ο μεγάλος ηρωικός πολύμηνος αγώνας των χαλυβουργών χωρίς τις δεκάδες συλλογικές μαζικές μαχητικές αποφασιστικές Γενικές Συνελεύσεις; Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες, που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής;».

Αναδεικνύοντας το ρόλο των εργατοπατέρων για την προώθηση και αυτού του βρώμικου σχεδίου του κεφαλαίου, επισήμανε: «Ο στόχος της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της για να μπορέσει να περάσει τη νέα αντεργατική επίθεση, θέλει υποταγμένα ή άφωνα Συνδικάτα, κλείνει το μάτι σε αυτούς που έχουν κάνει επιστήμη τον "κοινωνικοεταιρισμό", σε όσους θέλουν να μεταλλάξουν τα Συνδικάτα σε όργανα στήριξης των επιδιώξεων των μεγαλοεπιχειρηματιών».

«Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από αυτό το βήμα», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της αγωνιστικής συνέχειας, «δίνουμε τη σκυτάλη στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε να προχωρήσουν αντίστοιχα σε πλατιές συσκέψεις σωματείων, να αποφασίσουν μέσα από τη συζήτηση το επόμενο αγωνιστικό βήμα, να γίνει το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ κτήμα όλο και περισσότερων. Να απαντήσουμε με το δικό μας σχέδιο κόντρα στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους, δυναμώνοντας τους πυρήνες αντίστασης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Μαζί με τους συμμάχους μας, αγρότες, ΕΒΕ, μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές, απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης. Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα!».

«Η κανονικότητα, η "δίκαιη ανάπτυξη" ή "ανάπτυξη για όλους", έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή πρέσα στα εργατικά δικαιώματα και στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με εφόδιο την πλούσια πείρα που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι, «χρειάζεται να ανοίξει πιο βαθιά η συζήτηση: Ανάπτυξη για ποιον».

Αναδεικνύοντας βασικές πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης, αναφέρθηκε στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, στις νέες ιδιωτικοποιήσεις, στη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή του λαού και της χώρας, στους χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων κ.ά.

Σε απάντηση αυτής της επίθεσης, «σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα διεκδικητικό, που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς», τόνισε, «προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους», σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις συμμαχίες τους και κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

Και από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γ. Πέρρος επανέλαβε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ «σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργαζόμενο ώστε να ανοίξει η συζήτηση και να μπει σε πρώτο πλάνο η ανάγκη της μετατροπής του συνδικαλιστικού κινήματος σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, σε δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους».

«Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας παντού! Σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να αποβάλουμε από τα σωματεία μας τους ξεπουλημένους και συμβιβασμένους τον εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία δεν περνάει μέσα από τη στήριξη του σχεδιασμού του κεφαλαίου, για ανάπτυξη στην υπηρεσία του μεγαλύτερου κέρδους, αλλά μέσα από την πάλη για την ανατροπή αυτού του σχεδιασμού, της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».

Μήνυμα ενότητας και κλιμάκωσης του αγώνα

Την απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα μετέφεραν από το βήμα της συγκέντρωσης και οι άλλοι ομιλητές που απηύθυναν χαιρετισμούς.

Ο Πέτρος Ταταρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο αντιλαϊκό σχέδιο «διάσωσης της ΔΕΗ» που προωθεί η κυβέρνηση. «Δεν είναι τίποτα άλλο», σημείωσε, «παρά ένα σχέδιο διαφύλαξης των κερδών της ΔΕΗ ΑΕ σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα, αλλά και των εργαζομένων της επιχείρησης που θα δουν πάλι τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται». Τόνισε ότι το ΣΕΕΕΝ θα μπει μπροστά στην ενημέρωση του λαού, καθώς και στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στο νέο έγκλημα.

Ο Λάζαρος Τσελεπής, γγ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, με βάση και την πείρα του αγώνα των εργαζομένων στην «Coca Cola», τόνισε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα και κυρίως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο των μηχανισμών του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του».

Ο Φίλιππος Μαυρίδης, έκτακτος στη Δασοπυροπροστασία, ανέφερε: «Ολοι εμείς, οι εργαζόμενοι στη Δασοπυροπροστασία, μόνιμοι και συμβασιούχοι, που χειμώνα - καλοκαίρι, με ήλιο, βροχή και θεομηνίες ανοίγαμε δρόμους, βρισκόμαστε εδώ διεκδικώντας τα αυτονόητα: Ανανέωση των συμβάσεών μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τόνισε: «Δεν δίνουμε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί έχει δείξει δείγματα γραφής και επειδή από την εμπειρία μας δεν έχουμε καμία αυταπάτη και ξέρουμε ότι θα σταθεί απέναντί μας, όπως έκαναν όλες οι άλλες κυβερνήσεις. Με συνέπεια εφαρμόζει, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, την ΚΑΠ που με την επόμενη αναθεώρηση θα γίνει ακόμη χειρότερη και στόχο έχει να εξασφαλίζει την κερδοφορία των πολυεθνικών και να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό τους σε βάρος μας. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε τον χαμό μας. Προτεραιότητά μας η ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Δεν μας φοβίζουν τα αγροτοδικεία».