Ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου «η δυτική ηγεμονία αμφισβητείται συνεχώς»
Copyright 2019 The Associated |
Από την προχτεσινή γαλλορωσική συνάντηση στη νότια Γαλλία |
Την πρόθεση και επιδίωξη της Γαλλίας να έρθει η Ρωσία «πιο κοντά» στην Ευρώπη καθώς «ανήκει» στην Ευρώπη εξέφρασε με σαφήνεια ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την προχτεσινή συνάντηση και συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη νότια Γαλλία.
Παρά τις διαφωνίες, Γαλλία - ΕΕ και Ρωσία «πρέπει να υπερβούν τις προσωρινές διαφωνίες, τις καταστάσεις και τις κρίσεις, προκειμένου να αναπτύξουμε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και εμπιστοσύνης», είπε ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος μάλιστα υιοθέτησε τα λόγια του Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας: «Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που εκτείνεται από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ, με άλλα λόγια είναι απαραίτητο η Ρωσία να γίνει μέρος του ευρωπαϊκού κόσμου». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία έκανε ό,τι μπορούσε ώστε η Ρωσία να επιστρέψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποπομπή της Ρωσίας από το G8, ο Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι η επιστροφή της Ρωσίας εξαρτάται από τη «διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι μορφές και τα σχήματα διαλόγου εξελίσσονται «επειδή ο κόσμος αλλάζει διαρκώς». «Αυτό αφορά και τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ. Θα ήθελα αυτές οι σχέσεις όχι μόνο να εξομαλυνθούν, αλλά και να αναθεωρηθούν πλήρως», κατέληξε.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ρωσία εκτείνεται έως τον Ειρηνικό Ωκεανό», είπε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατον μπορεί αύριο να γίνει αναπόφευκτο». Με σαφείς αν και έμμεσες αναφορές στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ, ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας πως «αν θέσουμε τέτοιους στόχους σήμερα, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την Ευρώπη σε στρατηγικό μακροπρόθεσμο πλαίσιο - αν θέλει να διατηρηθεί ως κέντρο πολιτισμού - και για τη Ρωσία, και εργαστούμε μαζί γι' αυτούς, τότε αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε».
Ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας - ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας στην επιδίωξη της ΕΕ να γίνει «παγκόσμια ηγετική δύναμη»: «Η Ευρώπη πρέπει απλώς να αναθεωρήσει την έννοια της κυριαρχίας της. Εχει συμμάχους και πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της σε έναν κόσμο, όπου η δυτική ηγεμονία συνεχώς αμφισβητείται. Γι' αυτό το λόγο ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας είναι απολύτως απαραίτητος για να ανακτήσει ξανά η ΕΕ το "βάρος" της και να αναλάβει τον (παγκόσμιο) ρόλο της». Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προχτεσινές συνομιλίες, σύμφωνα με τον Μακρόν.