ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Εντονες αντιδράσεις και εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019

khamenei.ir

Από πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, σε ερευνητικό κέντρο πυρηνικής τεχνολογίας στην Τεχεράνη
Το Ιράν γνωρίζει ότι «παίζει με τη φωτιά» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας στις προχτεσινές ανακοινώσεις της ιρανικής κυβέρνησης ότι ξεπέρασε το όριο που έθετε η Διεθνής Συμφωνία του 2015 για τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού, συμφωνία βέβαια από την οποία πρώτες αποχώρησαν οι ΗΠΑ. Νωρίτερα, η αμερικανική Προεδρία είχε επαναλάβει ότι «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα» αλλά και ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» με την επιβολή κυρώσεων.

Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, που νωρίτερα «είχε ενημερωθεί με μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση του Ιράν και ζήτησε «να ανακαλέσει άμεσα την υπέρβαση αυτή» αλλά και «να απόσχει από οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο που θα διακυβεύει τις πυρηνικές του υποχρεώσεις». Επίσης, η Γαλλία υπενθύμισε «την προσήλωσή της στον πλήρη σεβασμό των όρων της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015» και τόνισε ότι «θα συνεχίσει τις προσεχείς ημέρες τα διαβήματά του ώστε η Τεχεράνη να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει να επωφελείται από τα οικονομικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας».

Την ανησυχία της Γερμανίας για την απόφαση του Ιράν εξέφρασε ανώνυμα πηγή του ΥΠΕΞ της χώρας. «Καλούμε το Ιράν να αναιρέσει αυτήν την κίνηση, να μην υπονομεύσει περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες ενέργειές της.

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη συμφωνία επειδή δεν θέλουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αν το Ιράν παραβιάσει τη συμφωνία αυτή αποχωρούμε και εμείς».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι η ανακοίνωση του Ιράν «δεν συμβάλλει στη διατήρηση του σχεδίου ούτε στην εξασφάλιση των απτών οικονομικών ωφελειών για τον ιρανικό λαό. Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα (...) να αντιμετωπιστεί μέσω του μηχανισμού που καθιέρωσε η Διεθνής Συμφωνία».

Εκ μέρους της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε «τους Ιρανούς συναδέλφους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σε καμία περίπτωση να μην επιδοθούν σε συναισθηματισμούς, να τηρήσουν τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τους όρους του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στη συμφωνία». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους «να υλοποιήσουν παρ' όλα αυτά τις υποσχέσεις τους, να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο μηχανισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν (των οικονομικών συναλλαγών INSTEX) να γίνει πράγματι αποτελεσματικός με σκοπό να διασφαλίζει τα δικαιώματα εκείνα που έχει το Ιράν και τα οποία απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον τομέα των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων». «Χωρίς αυτό», πρόσθεσε, «θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας εμπεριστατωμένος και αποτελεσματικός διάλογος για την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ - της Διεθνούς Συμφωνίας του 2015)».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ, εξέφρασε λύπη «για τα μέτρα που έλαβε το Ιράν» εκτιμώντας παράλληλα ότι «η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ αποτελεί την πηγή των σημερινών εντάσεων» και καλώντας «όλες τις πλευρές να δουν την κατάσταση με μια συνολική προοπτική μακροπρόθεσμα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν (τη συμφωνία) προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ειρηνική επίλυση» θεμάτων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ζητά το Πεκίνο (2025-03-14 00:00:00.0)
Σήμερα οι εκλογές για νέο Πρόεδρο (2024-06-28 00:00:00.0)
«Δύσκολα και πολύπλοκα» παζάρια αλλά «όχι σε αδιέξοδο» (2022-02-15 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις και η έντονη διαπάλη (2021-12-09 00:00:00.0)
Πιέσεις και διεργασίες ενόψει νέων παζαριών στη Βιέννη (2021-09-29 00:00:00.0)
Ο Κέρι παραδέχτηκε πιέσεις «για βομβαρδισμό του Ιράν» (2017-11-30 00:00:00.0)