ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Ο αντιλαϊκός απολογισμός σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά
Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019

Από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις το 2016 ενάντια στον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Σε μία ακόμα προσπάθεια προβολής μιας εικονικής πραγματικότητας, ένα από τα βασικά «αφηγήματα» που λανσάρει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνησή του «σταμάτησε την επίθεση, πρόσφερε στο λαό, αλλά δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να κάνει όλα όσα θα ήθελε...».

Πρόκειται βέβαια για μία ακόμα πρόκληση σε βάρος του λαού. Αυτό που πραγματικά «πρόσφερε» στους εργαζόμενους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διατήρηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού οπλοστασίου των προκατόχων της, πάνω στο οποίο πρόσθεσε ένα ακόμα μνημόνιο, με νέα σοβαρά αντεργατικά χτυπήματα, για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Σε απάντηση αυτών των προκλητικών αφηγημάτων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ απέναντι στην «επόμενη μέρα» που διαμόρφωσε η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μια κωδικοποίηση βασικών πλευρών αυτής της κλιμάκωσης της επίθεσης στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Νέα βαριά χτυπήματα στην ήδη κατακρεουργημένη Κοινωνική Ασφάλιση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε όλες τις περικοπές στις συντάξεις που είχαν επιβάλει από το 2010 μέχρι και το 2015 οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ πάνω σε αυτές πρόσθεσε νέα βαριά χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με βασικούς σταθμούς της επίθεσης το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε το 2015 μαζί με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, τον «νόμο Κατρούγκαλου» το 2016 και τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο 4472/2017, τον οποίο συμπλήρωσε ένα χρόνο μετά.

Συνοπτικά, το αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέα δραματική μείωση σε παλιές και νέες συντάξεις, νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους, μετατροπή της Ασφάλισης όλο και περισσότερο σε «ατομική υπόθεση» του κάθε ασφαλισμένου, όπως ακριβώς προβλέπουν οι ευρωενωσιακές κατευθυντήριες γραμμές.

Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενό της «Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον» (2018), όπου αναφέρει τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που προώθησε:

-- «Η συνταξιοδοτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 σε 13,4% έως το 2020 και σε 12,9% το 2040».

-- Η κρατική χρηματοδότηση (η συμμετοχή του κράτους στη συνταξιοδοτική δαπάνη) «από το 2025 θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ)».

-- Οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (που προκύπτουν πάλι από τη δουλειά των εργαζομένων) «θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις ανταποδοτικές εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».

Αναλυτικότερα, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ (απώλεια 2,393 δισ. ευρώ), μείωση επικουρικών συντάξεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους (απώλεια 1,026 δισ. ευρώ), περικοπή στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων (απώλεια 832 εκατ. ευρώ), μείωση συντάξεων στους νέους συνταξιούχους (απώλεια 689 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών στην επικουρική ασφάλιση μισθωτών και άλλων ασφαλισμένων (επιβάρυνση 1,251 δισ. ευρώ), αύξηση εισφορών στους αγρότες (επιβάρυνση 458 εκατ. ευρώ), αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών (411 εκατ. ευρώ).

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Εδραίωση και βάθεμα της εργασιακής ζούγκλας

Υπηρετώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στα Εργασιακά, εδραιώνοντας και βαθαίνοντας παραπέρα την εργασιακή ζούγκλα.

Μεταξύ άλλων:

Χαρακτηριστικά στοιχεία για μισθούς - απασχόληση - «ατυχήματα»

Κόντρα στο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα «ενίσχυσε τη θέση των εργαζομένων», στα ίδια τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνεται η παραπέρα ενίσχυση του εργασιακού μεσαίωνα, σε συνέχεια του αντεργατικού έργου των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ:

Μισθοί

Απασχόληση

«Ατυχήματα» και «έλεγχοι»