Σε προεκλογικό κλίμα οι εξαγγελίες για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»
Τρίτη 21 Μάη 2019

Για μια από τις «εμβληματικές δράσεις» της κυβέρνησης έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Η εξαγγελία υλοποίησης του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2019/2020 έγινε σε προεκλογικό κλίμα, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, και Εργασίας, Θ. Φωτίου, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ, Θ. Γκοτσόπουλου.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αφορά την επιδότηση των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Οι αναπληρωτές υπουργοί εκτίμησαν ότι φέτος θα καλυφθούν «περισσότερες από 140.000 θέσεις», ενώ πρόσθεσαν ότι «στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών». Ωστόσο, ο στόχος των 140.000 θέσεων είναι μικρότερος ακόμα και από τον αριθμό των περσινών αιτήσεων, οι οποίες αφορούσαν 161.360 παιδιά.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι δύο υπουργοί διαφήμισαν την αύξησή της «στα 270 εκατ. ευρώ το 2019/2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι». Η αύξηση της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι η άλλη πλευρά της μείωσης των ευρωπαϊκών πόρων. Ετσι, ο Θ. Γκοτσόπουλος σημείωσε πως «στο νέο ΕΣΠΑ πιθανώς δεν θα υπάρχει συγχρηματοδοτούμενο αυτό το πρόγραμμα», ενώ ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για πέρασμα «από τους ευρωπαϊκούς πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό». Παρά τους πανηγυρισμούς του υπουργού για την ένταξή του «στους μόνιμους θεσμούς του κοινωνικού κράτους», η πραγματικότητα είναι πως το πρόγραμμα δεν μπορεί ούτε έχει στόχο να καλύψει τη δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

«Διαβατήριο» η κατάταξη ως προς τα όρια της φτώχειας - Τρομακτικές οι ελλείψεις σε δομές

Προκειμένου να δουν το όνομά τους στον κατάλογο των «ωφελούμενων» και να πάρουν το voucher, οι γονείς πρέπει αφενός να μην «κοπούν» από τους όρους και τις προϋποθέσεις, αφετέρου να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη μοριοδότηση από τους υπόλοιπους για να διεκδικήσουν μία από τις περιορισμένες θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα.

«Διαβατήριο» για μια θέση είναι η κατάταξη των οικογενειών ως προς το επίσημο όριο της φτώχειας (9.450 ευρώ για 4μελή οικογένεια στην περσινή πρόσκληση). Είναι ενδεικτικό ότι το 81% των οικογενειών τα παιδιά των οποίων εντάχθηκαν την περσινή χρονιά είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ!

Από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκλείονται οικογένειες με βάση εισοδηματικά κριτήρια (πέρσι 27.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για την τετραμελή οικογένεια). Αντίστοιχα, οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.

Ο αποκλεισμός χιλιάδων οικογενειών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μόνο μια επιμέρους ψηφίδα ενός γενικότερου προβλήματος. Οπως παραδέχθηκε η Θ. Φωτίου, σε 161 δήμους δεν υπάρχουν βρεφικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα οι μητέρες να μην υποβάλλουν καν αιτήσεις. Αντίστοιχα, 83 δήμοι «προσφέρουν 100 - 200% λιγότερες θέσεις στο πρόγραμμα», ενώ 48 δήμοι «έχουν διπλάσια και επιπλέον ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, μόλις 33 δήμοι «καλύπτουν με τις διατιθέμενες θέσεις τον αριθμό των voucher που δίνονται».

Τέλος, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν αλλαγές στη διαδικασία, με βάση τις οποίες έως τις 15 Ιούλη θα οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι και θα πραγματοποιηθεί μία μόνο κατανομή των voucher.