ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλούσια εμπειρία για τις σύγχρονες διεκδικήσεις στα σχολεία

Από την ετήσια σύσκεψη της Ομοσπονδίας

Σάββατο 26 Γενάρη 2019 - Κυριακή 27 Γενάρη 2019

Με τη συμμετοχή πολλών γονιών έγινε στις 13 Γενάρη η ετήσια σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που φιλοξενήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Στην εισήγησή της, που υπερψηφίστηκε και αποτελεί πλέον απόφαση της Ομοσπονδίας, η πρόεδρός της Στέλλα Βαλαβάνη αναφέρθηκε σε χρόνια προβλήματα των σχολείων που και η σημερινή κυβέρνηση συντηρεί και επεκτείνει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, στον φετινό προϋπολογισμό και στο όνομα της δημοσιονομικής πολιτικής, για να μην κόψουν για 21η φορά τις συντάξεις των συνταξιούχων γονιών μας, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών παρεμβάσεων - ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν την επέκταση του προγράμματος "σχολικά γεύματα", τη δαπάνη για τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, τη μείωση της δαπάνης για την επιδότηση του ενοικίου και την κατάργηση της επιδότησης της δαπάνης για τη μη συμμετοχή των συνταξιούχων στη φαρμακευτική αγωγή κ.ά. Μείωσαν δηλαδή κάθε προοπτική βελτίωσης της σημερινής κατάστασης. Επίσης ο φετινός προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τα λειτουργικά - κτιριακά ζητήματα, με το 1/3 των σχολικών κτιρίων της χώρας να μετρά μισό αιώνα ζωής σε μια από τις πιο σεισμογόνες χώρες της Γης και με το πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας τους να έχει σταματήσει από το 2010 (...)

Η πραγματικότητα που ζούμε δεν είναι αυτό που έχουμε ανάγκη. Πληρώνουμε υπέρογκα ποσά σε φόρους, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τεράστιες φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η καταστρατήγηση του 8ωρου, μαζί με τη συνολική υποβάθμιση του ολοήμερου οδηγούν: Στο να φυτρώνουν κάθε χρόνο στις συνοικίες κέντρα μελέτης για ηλικίες Δημοτικού, έτσι καθιερώνεται με αυτόν τον τρόπο ο φροντιστηριακός χαρακτήρας της Εκπαίδευσης σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ενισχυτικό σε αυτό είναι ότι και τα βιβλία καλλιεργούν τον ανορθολογισμό, είναι παιδαγωγικά ακατάλληλα και απαράδεκτα ως προς το επιστημονικό τους περιεχόμενο, δυσκολεύοντας ουσιαστικά την όποια βοήθεια θα μπορούσαμε να παρέχουμε και εμείς ως γονείς».

Να μη συμβιβαστούμε με το «τίποτα δεν γίνεται»

Μίλησε ακόμα αναλυτικά για το πρόβλημα που εντείνεται με τους διορισμούς εκπαιδευτικών, που η κυβέρνηση, αντί να νομοθετήσει όσους χρειάζονται, διχάζει τους εκπαιδευτικούς με τα κριτήρια απολύσεων (στην ουσία που φέρνει), μίλησε για το νέο Λύκειο που προοιωνίζεται πολύ χειρότερο από το σημερινό και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:

«Σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται, εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με την αντίληψη ότι "τίποτα δεν γίνεται", "έτσι είναι τα πράγματα". Ούτε να δίνουμε άλλοθι σε κυβέρνηση και δήμους με το να καλύπτουμε εμείς την ανάγκη των παιδιών μας για πολιτισμό και αθλητισμό. Πολλοί Σύλλογοι Γονέων σε όλη την Αττική καλούνται να πληρώνουν για βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστρια, τραπεζοκόμο). Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τη λογική της διαχείρισης, τη λογική "έτσι είναι τα πράγματα, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σχολείο" και να βάλουμε στο επίκεντρο "τι μπορούμε να διεκδικήσουμε", γιατί όλα τα παραπάνω τα πληρώνουμε συνεχώς μέσα από την υπερφορολόγηση που μας επιβάλλει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Το πρωτεύον - και θα συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό - είναι πώς καλύτερα ως γονείς μέσα από τους Συλλόγους θα δώσουμε με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο αγώνα διεκδίκησης (...).

Φυσικά, αυτές οι πρωτοβουλίες προϋποθέτουν γνώση για το πού πρέπει να στραφούν οι διεκδικήσεις, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο και για όλους τους Συλλόγους Γονέων. Το σημαντικό είναι ότι μετράμε θετικά βήματα, κυρίως εκεί που γνωρίζουν ποια είναι η ευθύνη του κράτους, ποιος είναι αρμόδιος για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, πού πρέπει να απευθυνθούν για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, το ρόλο των Σχολικών Επιτροπών και του Σχολικού Συμβουλίου.

Σύλλογοι μπαίνουν μπροστά και διεκδικούν

Θέλουμε τέτοιες περιπτώσεις Συλλόγων Γονέων να πολλαπλασιαστούν, γιατί δείχνουν στην πράξη και αναδεικνύουν ότι "τίποτα το ανθρώπινο δεν μας είναι ξένο" και δεν αφήνουν τα παιδιά τους έρμαιο των αντιδραστικών προτύπων και αξιών που προβάλλει από χίλιες δυο πλευρές και δρόμους το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Θέλουμε να ανοίξει επίσης η συζήτηση για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, για τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ο φόβος, η ανασφάλεια, το μίσος που αν εισχωρήσουν στις ψυχές των παιδιών τις δηλητηριάζουν ανεπανόρθωτα, πρέπει να μας βρίσκουν επίσης απέναντί τους και γι' αυτό χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση για τις συνέπειες του πολέμου, από την ανασφάλεια των συνεπειών των διεθνών ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών και από το μίσος για το "διαφορετικό".

Πολύ καλύτερα, ακόμη, να επιμείνουμε στη συνεργασία με τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια για τον από κοινού συντονισμό για τα οξυμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, ενημερωτικές συζητήσεις με τους γονείς. Να συνεχίσουμε πιο έντονα τη συνεργασία για κοινές δράσεις όχι μόνο κεντρικά με τα σωματεία των εκπαιδευτικών, με την ΕΔΤΕΕ, το ΕΣΥΝ, αλλά και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Μια τέτοια δράση των Συλλόγων Γονέων, σε συνδυασμό με μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Αρχικά το αποτέλεσμα στην επίλυση του εκάστοτε προβλήματος, ο καρπός σε κάθε διεκδίκηση, δεύτερον ότι ένας σεβαστός αριθμός γονιών αντιλαμβάνεται την αξία του συλλογικού αγώνα, και το κυριότερο η παρακαταθήκη που μένει για τα παιδιά μας, αφού τους δίνουμε το παράδειγμα της διεκδίκησης, το παράδειγμα να μη μένουν θεατές σε αυτό που τους συμβαίνει, να μπαίνουν μπροστά, να προσπαθούν καθημερινά να αλλάξουν τη ζωή τους και φυσικά με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και σε γονείς και μαθητές η συλλογική δράση απέναντι στον ατομισμό που προωθείται από την κυρίαρχη αντίληψη».

Μεταφορά πείρας από τους ίδιους τους γονείς

Πλούσια εμπειρία από δράσεις Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων μεταφέρθηκε στη συζήτηση, στο πλαίσιο της ετήσιας σύσκεψης από τους γονείς που συμμετείχαν.

Εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων Περάματος, για παράδειγμα, μετέφερε πείρα από τις κινητοποιήσεις στο Πέραμα ενάντια στα «καζάνια του θανάτου», τονίζοντας ότι σε αυτές μπήκαν μπροστά και οι μαθητές που έμαθαν και συζήτησαν για τους κινδύνους στη λειτουργία τους. Επίσης μετέφερε την πείρα από το 1ο Γυμνάσιο, όπου οι μαθητές έκαναν κατάληψη όχι για να χάσουν μάθημα, αλλά για να μην έχουν κενά, και οι γονείς στάθηκαν στο πλευρό τους, έκαναν παρεμβάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στον δήμο και μέσα σε μια βδομάδα είχαν αποτελέσματα με κάλυψη των κενών. Μίλησε ακόμα για το πρόβλημα των ναρκωτικών, για το οποίο οι γονείς παίρνουν πρωτοβουλίες και φέρνουν ειδικούς επιστήμονες στα σχολεία να μιλούν με τους μαθητές.

Εικόνα για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών και μονάδων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Χολαργό έφεραν γονείς από την περιοχή, που μίλησαν για τις κινητοποιήσεις τους στον δήμο και στην ΚΤΥΠ, όπου ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Αντίστοιχα, γονείς από τη Νέα Ιωνία έφεραν το παράδειγμα της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε για να εφαρμόζεται αλά καρτ, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ, και είπαν ότι ο δήμος τούς απάντησε πως δεν έχει χώρους για εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, όμως την ίδια ώρα έχει δώσει τη συναίνεσή του για επιχειρηματική αξιοποίηση χώρων που υπάρχουν στην περιοχή, αντί να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις για τις οποίες ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα χρήματα.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν και οι παρεμβάσεις γονιών από Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, που με μπροστάρη την Πανελλήνια Ενωσή τους και μαζί με τα παιδιά τους προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αμέσως μόλις η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει ρύθμιση (άρθρο σε νομοσχέδιο) για την αλλαγή του χαρακτήρα των σχολείων αυτών. Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών ήταν η απόσυρση του άρθρου και η απόσπαση δέσμευσης από την κυβέρνηση ότι την όποια ρύθμιση θα τη φέρει μετά από διάλογο με την Ενωση. Το πνεύμα ότι μόνο μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις και λύσεις σε προβλήματα ήταν διάχυτο στις τοποθετήσεις των γονιών και στοιχειοθετούνταν μέσα από την πείρα που μετέφεραν. «Οταν πήγαμε με... "γνωστούς" να λύσουμε προβλήματα, τότε αποτύχαμε. Μόνο με τη διεκδίκηση λύνουμε το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Ιλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών (2023-04-27 00:00:00.0)
Ενωσαν τις φωνές τους για κάλυψη όλων των αναγκών (2022-10-12 00:00:00.0)
Διεκδίκησαν μέτρα για τη σχολική στέγη (2022-05-20 00:00:00.0)
Εμείς οι γονείς στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους (2020-10-03 00:00:00.0)
Αντιδράσεις και διεκδικήσεις μετά τον τραυματισμό των δύο μαθητών (2018-09-25 00:00:00.0)
Μπροστά στις εκλογές στους Συλλόγους Γονέων (2016-10-16 00:00:00.0)