ΝΑΤΟ
Με αύξηση προϋπολογισμού στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών
Σάββατο 5 Γενάρη 2019 - Κυριακή 6 Γενάρη 2019

Αυξημένα κονδύλια προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ για το 2019, δείγμα κι αυτό της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Τα κονδύλια αυτά αφορούν αυτό καθαυτό το ΝΑΤΟ, είναι τυπικά ξέχωρα από τις στρατιωτικές δαπάνες κάθε χώρας - μέλους χωριστά, ωστόσο όλες τους, στο σύνολό τους, προσανατολίζονται με βάση τα προτάγματα και τους στόχους της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα της με άλλα κέντρα και υπηρετούν την επιθετική στρατηγική της. Περιττό να πούμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση σπεύδει να καταθέσει στις Βρυξέλλες τον ...οβολό του ελληνικού λαού, υπηρετώντας πιστά τους στόχους της αστικής τάξης, έτσι όπως αυτοί περνάνε μέσα και από τη βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

«Μπροστά σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον ασφάλειας»

Συγκεκριμένα, στις 18 Δεκέμβρη συνεδρίασε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το λεγόμενο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (North Atlantic Council, NAC) στη σύνθεση των μόνιμων αντιπροσώπων κάθε κράτους - μέλους.

Εγκρίθηκαν εκεί ένα «πολιτικό» κονδύλι ύψους 250,5 εκατ. ευρώ και άλλο ένα ύψους 1,395 δισ. ευρώ για το 2019. Οπως διευκρινίζεται αρμοδίως από πλευράς ΝΑΤΟ, «όλες οι χώρες - μέλη συνεισφέρουν σε αυτούς τους προϋπολογισμούς, σύμφωνα με έναν συμφωνημένο τύπο κατανομής κόστους που βασίζεται στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα καθεμιάς. Μπροστά σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον ασφάλειας», προσθέτουν, «το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσαρμόζεται - μεταξύ άλλων μέσω του εκσυγχρονισμού της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και λειτουργικών αναθεωρήσεων στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες».

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να δείξει και τον προσανατολισμό των επιθετικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, που έρχονται να υπηρετήσουν τα αυξημένα κονδύλια δηλώνοντας: «Ο κόσμος αλλάζει και το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται. Οι σύμμαχοι επενδύουν στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένων των απειλών στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών απειλών, μιας πιο ισχυρής Ρωσίας και της αστάθειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό όσο και οικονομικά υπεύθυνο», κατέληξε.

«Πολιτικός προϋπολογισμός» για «υβριδικές προκλήσεις» και ΝΑΤΟική προπαγάνδα

Σε ό,τι αφορά το πώς επιμερίζονται τα νέα αυξημένα κονδύλια, από το ΝΑΤΟ γίνεται γνωστό ότι ο λεγόμενος «πολιτικός προϋπολογισμός» παρέχει πόρους για το προσωπικό, το λειτουργικό κόστος και τις δαπάνες των «προγραμμάτων» που «τρέχουν» στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο «πολιτικός προϋπολογισμός» του 2019 είναι 1,9% πάνω από το επίπεδο του 2018 και περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την εφαρμογή «λειτουργικών αναθεωρήσεων» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Οπως εξηγούν από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, «αυτό περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των ικανοτήτων συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών από πλευράς ΝΑΤΟ, να προβλέπει και να προγραμματίζει ενάντια σε κυβερνοαπειλές και υβριδικές προκλήσεις, να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο η Συμμαχία διαχειρίζεται τα δεδομένα ως στρατηγικό στοιχείο, να αυξήσει την αμυντική συνεργασία με τις χώρες εταίρους και να ενισχύσει την ατζέντα "Γυναίκες, Ειρήνη, Ασφάλεια"», τη βρώμικη προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, την οποία και στη χώρα μας έχουν πάρει «επ' ώμου» διάφορα ΝΑΤΟικά παραμάγαζα.

Αξίζει δε να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των «αναβαθμισμένων» ρόλων που διεκδικεί στο ΝΑΤΟικό καταμερισμό, έχει πολλές φορές δηλώσει «διαθέσιμη» να φιλοξενήσει ΝΑΤΟικές υποδομές που αφορούν τη συγκέντρωση πληροφοριών και τον λεγόμενο «υβριδικό» πόλεμο, ενώ αντίστοιχη πρόθεση έχει εκφράσει και όσον αφορά τα ευρωενωσιακά προγράμματα, δηλώνοντας με την Κύπρο διαθέσιμοι για τη φιλοξενία «σχολής πρακτόρων» της ΕΕ.

Ο «στρατιωτικός προϋπολογισμός»

Την «προδιαγεγραμμένη» πορεία προς την παραπέρα κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών απηχεί και η μεγάλη αύξηση του «στρατιωτικού προϋπολογισμού», που έρχεται να υπηρετήσει τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την προσαρμογή της επιθετικής διάταξης του ΝΑΤΟ στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα πάντα με το ΝΑΤΟ, «ο στρατιωτικός προϋπολογισμός καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας των κεντρικών γραφείων τη Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και προγραμμάτων, αποστολών και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του 2019 είναι 7,2% πάνω από το επίπεδο του 2018. Αυτό περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Δομής Διοίκησης, η οποία προσαρμόζεται επί του παρόντος (σ.σ. στα νέα δεδομένα απαιτήσεων εν μέσω κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών) - συμπεριλαμβανομένης μίας νέας Διοίκησης για τον Ατλαντικό στο Norfolk της Βιρτζίνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη θαλάσσια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ενίσχυσης της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας («Military Mobility»), της ικανότητάς τους να διεκπεραιώνουν ταχύτερα και ασφαλέστερα προσωπικό και μέσα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική ή όποιο άλλο μέτωπο ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, τα αυξημένα κονδύλια για το 2019 θα καλύψουν και την αντίστοιχη νέα Διοίκηση στο Ulm της Γερμανίας, που, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη 2018, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, στήνεται «για να βελτιώσει την κίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. «Τον Ιούλη, οι ηγέτες των συμμάχων συμφώνησαν να αυξήσουν το μέγεθος της δομής διοίκησης κατά περίπου 1.200 άτομα - μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια», αναφέρουν σχετικά από το ΝΑΤΟ, δίνοντας μια εικόνα και για το μέγεθος των προετοιμασιών και τη σημασία τελικά του όλου εγχειρήματος.

Οπως διευκρινίζεται από πλευράς ΝΑΤΟ, πέρα από τα κονδύλια για τις δύο νέες Διοικήσεις, το 2019, ένα ποσό 273,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον «στρατιωτικό προϋπολογισμό» θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση των αποστολών και των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής «Resolute Support» στο Αφγανιστάν, της επιχείρησης της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και της «νέας εκπαιδευτικής αποστολής» του ΝΑΤΟ στο Ιράκ που ξεκίνησε με απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη 2018.

Ξεχωριστά, τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ, πολλά από τα οποία αξιοποιούν το Ακτιο και οπωσδήποτε τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών, και των οποίων οι αποστολές - όπως εξηγούν από το ΝΑΤΟ - περιλαμβάνουν «πτήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και υποστήριξη του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS» θα χρηματοδοτηθούν με 262 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις και υποστήριξη.

Τέλος, από πλευράς ΝΑΤΟ διευκρινίζεται ότι εκτός από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, υπάρχει και ένα «τρίτο κύριο κοινό χρηματοδοτούμενο στοιχείο της Συμμαχίας», το «Πρόγραμμα Επενδύσεων για την Ασφάλεια» του ΝΑΤΟ (NATO Security Investment Programme - NSIP), το οποίο καλύπτει κονδύλια σε τομείς όπως μεγάλες κατασκευές και συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Αποφασίστηκε το 2019 για το NSIP να δαπανηθούν μέχρι και 700 εκατ. ευρώ.

Οι «ελληνικές συνεισφορές»

Τα παραπάνω αντιστοιχούν σε έναν σκασμό λεφτά για τον ελληνικό λαό, που καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του την εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά είναι και όσα είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ήδη από τις 17/8/2018, για μια σειρά από κονδύλια που προϋπολογίζονται και δαπανώνται κατευθείαν με «καπέλο» ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε: Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Αμυνας, την 1η Φλεβάρη 2018, σε έγγραφο με θέμα «Διαμόρφωση - Εκτέλεση Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ Ετους 2018» ζητούσε αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, για αμιγώς ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Από τις δαπάνες αυτές ξεχωρίζει το ποσό των 800.000 ευρώ, με το οποίο το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Πεδίου Βολής Κρήτης («NATO Missile Firing Installation» - NAMFI, πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους). Στις δαπάνες του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνονται και άλλα 2.807.000 ευρώ ως συνεισφορά στο ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα, για το ΓΕΣ προβλέπονται 100.000 ευρώ ως εθνική συμμετοχή σε έργα του ΝΑΤΟ, 600.000 ευρώ ως εισφορά στο ΝΑΤΟ, 178.500 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών, που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», αλλά και 1.230.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ».

Οι δαπάνες του ΓΕΝ κατανέμονται ως εξής: 250.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης «ειδικών αποθηκών» του ΝΑΤΟ, 120.000 ευρώ για συμμετοχή της Ελλάδας σε δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του ΝΑΤΟικού σταθμού FORACS Κρήτης (όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων της λυκοσυμμαχίας), 500.000 ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα αξιωματικών και οπλιτών που υπηρετούν σε στρατηγείο ΝΑΤΟ», 4 εκατ. ευρώ «για αποζημιώσεις εξωτερικού και συναφή έξοδα προσωπικού αποστελλόμενου ή μετακινούμενου στο εξωτερικό για υπηρεσία ή ασκήσεις ΝΑΤΟ» και 250.000 ευρώ «λοιπές εισφορές».

Τέλος, για το ΓΕΑ προβλέπονται περίπου 2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στελεχών του σε στρατηγεία και αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλα 2 εκατ. ευρώ για «λοιπές εισφορές».

Ολα αυτά χωρίς να υπολογίσει κανείς τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό να περιπολούν σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο ή να συμμετέχουν σε «ασκήσεις» - πρόβες πολέμου της λυκοσυμμαχίας έως τη Νορβηγία και τη Βαλτική.

Χωρίς δε στην εξίσωση να μπαίνει και το βασικό, ότι η κυβέρνηση είναι από τις ελάχιστες στο σύνολο των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας που σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, εν μέσω βαθιάς κρίσης για το λαό, καλύπτει και ξεπερνά τη ΝΑΤΟική «νόρμα» του 2% επί του ΑΕΠ να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες στοιχισμένες στα ΝΑΤΟικά προτάγματα.


Θ. Μπ.