ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε ετοιμότητα για ένταση του παζαριού

Το αλισβερίσι πάνω σε διχοτομικά σχέδια και για την «ασφάλεια» του νησιού συνδέεται άρρηκτα με ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες

Τρίτη 1 Γενάρη 2019

Η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Τζ. Λουτ επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο (φωτ. από συνάντηση τον Οκτώβρη)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε τροχιά νέας κλιμάκωσης βαδίζουν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό. Στις αρχές Γενάρη αναμένεται στην Κύπρο ξανά η ειδική εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, για νέες επαφές, χωριστά με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να συμφωνηθούν οι λεγόμενοι «όροι αναφοράς» και να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών.

Οποιο κι αν είναι το σχήμα με το οποίο θα ενταθεί το παζάρι για την Κύπρο και τη διχοτόμησή της, αυτό θα αλληλεπιδράσει σίγουρα με τις γοργές εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια, όπου κρίσιμα μέτωπα (Συριακό, Μεσανατολικό, Κουρδικό) εξελίσσονται σε πεδία ευρύτερης αντιπαράθεσης και συνδιαλλαγής ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά και «παίκτες» ιδιαίτερα κρίσιμους για την περιοχή, όπως η Τουρκία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο», συνέδεσε ακόμα μια φορά τη «συνταγή για "άρση του αδιεξόδου"» με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και «με εμπλοκή πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης», η οποία θα επιτηρεί την τάξη «όπου οι δυνάμεις ασφαλείας των κρατιδίων δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν ενδεχόμενες δικοινοτικές συγκρούσεις» και «όπου η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν θα τα κατάφερνε».

Επιβεβαιώνοντας πόσο βαθύ και πολύπλευρο είναι το παζάρεμα με επίκεντρο την Κύπρο, ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις διαστάσεις που παίρνει ενδεχόμενη ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της ασφάλειας της Κύπρου, λέγοντας μάλιστα ότι «το ΝΑΤΟ προέκυψε από συζήτηση μεταξύ Τσαβούσογλου - Κοτζιά, προκειμένου να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Και δεν ήταν πρόταση της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά την προθυμία για συνομιλίες και με την Τουρκία, εξηγώντας: «Χωρίς να παραγνωρίζω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο θεωρώ τον επίσημο συνομιλητή μου, δεν θα απέκλεια ποτέ τον διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης. Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε πει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Συνεπώς, γιατί να αρνηθώ;».

«Ενεργοί και χρήσιμοι στην ειρήνη...»

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η ετοιμότητα της Κύπρου να παράσχει κάθε βοήθεια για ειρηνευτικές αποστολές, να πρωτοστατήσει σε πολυμερείς συνεργασίες με στόχο ένα «δίχτυ προστασίας» που επιδιώκει να διευρύνει, αλλά και για «να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και παροχέας ασφάλειας, όχι διότι διαθέτουμε τις αμυντικές εκείνες δυνατότητες, αλλά διότι προσφέρουμε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για κάθε ειρηνευτική και ανθρωπιστική αποστολή και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους και για όσους εμπλέκονται ή θέλουν διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, ουδεμιάς χώρας εξαιρουμένης. Είτε πρόκειται για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για τη Ρωσία. Οι πλείστες μάλιστα των διευκολύνσεων δίδονται και προς τη ρωσική πλευρά, αλλά και τη γερμανική και τη γαλλική πλευρά. Αλλά και προς τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείουμε κανένα. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί και χρήσιμοι στην ειρήνη της περιοχής».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Λευκωσία προσπαθεί να εξετάσει από τη θετική πλευρά και τις σχέσεις που η Τουρκία αναπτύσσει με τη Ρωσία. Σε αυτήν τη βάση ισχυρίστηκε και ότι «η εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δεν θα γίνει εις βάρος των σχέσεών μας με τη Ρωσία. Οπως οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν γίνονται εις βάρος των συμφερόντων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου ή άλλης χώρας. Ετσι πρέπει να χειρίζεται κάποιος τις διεθνείς σχέσεις και να μη θεωρεί ότι επειδή μία χώρα συνάπτει φιλικές σχέσεις με τον εχθρό του, μετατρέπεται σε εχθρό του».

Στο μεταξύ, σε δική του συνέντευξη στη «Χαραυγή» ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε ακόμα μια φορά πρόβλημα το «ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουμε να συμφωνήσουμε. Και τότε όχι απλά και μόνο θα είναι ευχολόγιο κάθε χρόνο η επίλυση του Κυπριακού, αλλά και θα συζητούμε, πλέον, για αρνητικότατες εξελίξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες...».