ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Βλέπει «σύννεφα καταιγίδας» πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Ενώ ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε «οδικό χάρτη» για τις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις

Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

H τελευταία «διένεξη» ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή επιλογές της διευθύντριας της «Huawei» είναι ενταγμένη σε ευρύτερους ανταγωνισμούς
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα προειδοποίηση για ενδεχόμενη επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και την πιθανότητα να εκδηλωθεί άμεσα νέα μεγάλη ύφεση απηύθυνε χτες, μιλώντας σε εκδήλωση τραπεζιτών στο Λονδίνο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέιβιντ Λίπτον, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ισχυρών αστικών επιτελείων για την αναιμική ανάκαμψη και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για το ξέσπασμα μιας νέας συγχρονισμένης κρίσης.

Ο Λίπτον διέκρινε πως «μαζεύονται σύννεφα καταιγίδας πάνω από την παγκόσμια οικονομία» και ότι αυτή μπορεί να ξεσπάσει «χωρίς να ολοκληρωθεί η δουλειά για την πρόληψη μίας κρίσης». Αν και τέτοια «δουλειά» δεν μπορεί να υπάρξει, αφού οι κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλισμού, ωστόσο οι διαπιστώσεις του στελέχους του ΔΝΤ επαληθεύουν ότι πολύ γρήγορα μετά την τελευταία κρίση επανακάμπτει ο κίνδυνος μιας νέας.

Επεσήμανε επίσης πως ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος μπορεί να προέλθει από τον εξελισσόμενο «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, εκτιμώντας ότι εάν τεθούν σε ισχύ όλοι οι επαπειλούμενοι δασμοί, έως το 2020 θα έχουν χαθεί 3/4 του 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οδηγήσει αυτή η εκεχειρία» (που ανακοινώθηκε την 1η Δεκέμβρη από τους Προέδρους ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αργεντινή) σε μία «διαρκή συμφωνία που θα αποφεύγει την ενίσχυση ή διάχυση των εντάσεων» τόνισε ο Λίπτον, σημειώνοντας ότι αν οι σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις «ναυαγήσουν», τότε θα μπορούσε να υπάρξει «ένας ζημιογόνος κατακερματισμός» της παγκόσμιας οικονομίας που θα προκαλέσει ύφεση.

Νωρίτερα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για περαιτέρω διμερείς διαπραγματεύσεις. Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 10ήμερο από την απόφαση των Προέδρων Τραμπ και Σι για «ανακωχή» στις μεταξύ τους διενέξεις.

Χτες, πάντως, η ανακοίνωση Κινέζων αξιωματούχων ότι «μελετάται» σχέδιο για μείωση των δασμών σε αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στο 15% από το σημερινό 40%, προκάλεσε άνοδο στις μετοχές αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών όπως οι εταιρείες «Tesla», «Ford Motor», «Daimler AG» κ.ά.

Το σχέδιο αυτό δεν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερης σκληρής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ - Κίνας, με φόντο την πρόσφατη σύλληψη της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, την 1η Δεκέμβρη στο Βανκούβερ του Καναδά, με την κατηγορία της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, αναφερόμενος στη σύλληψη της Ουάνγκζου, δεν απαίτησε μόνο την άμεση απελευθέρωσή της, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι σινικές αρχές θα πάρουν όλα τα διαθέσιμα μέτρα για την προστασία «των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό».

Μερικές ώρες από την παραπάνω δήλωση Γουάνγκ, συνελήφθη στην Κίνα o Μάικλ Κόβριγκ, Καναδός πρώην διπλωμάτης, που τώρα εργάζεται για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (ICG).