Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν στην Ερώτηση:
«Πληροφορούμαστε ότι ο χώρος που στεγάζει τον ιστορικό κινηματογράφο "Αλκυονίς" πρόκειται να αλλάξει χρήση. Ωστόσο ο κινηματογράφος αυτός έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο από το 1969 που άνοιξε, στην προβολή των καλύτερων ταινιών της παγκόσμιας κινηματογραφίας.
Η "Αλκυονίδα" στην οδό Ιουλιανού έγινε τόπος συνάντησης του κινηματογραφόφιλου κοινού, σηματοδοτώντας μιαν ολόκληρη εποχή. Η "Αλκυονίδα" έκανε εισαγωγή επιλεγμένων ταινιών, για αποκλειστική προβολή στην αίθουσά της, δίνοντας στο κοινό ό,τι πιο προοδευτικό γεννήθηκε στο χώρο του κινηματογράφου. Εκανε γνωστό στο κοινό της πρωτεύουσας το σύνολο σχεδόν της πρωτοπορίας του σοβιετικού κινηματογράφου, Αϊζενστάιν, Μπουτόβκιν, Ντοβζένκο κ.ά. παράλληλα με την παρουσίαση των σημαντικότερων τάσεων του παγκόσμιου κινηματογράφου: Ναγκίσα Οσίμα, Μίκλος Γιάντσο, αλλά και τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα η προβολή ταινιών διαμόρφωνε ένα κλίμα έντονα αντιδικτατορικό.
Πάντα καθ' όλη τη λειτουργία της "Αλκυονίδας", το 1/3 του συνόλου των προβολών κάθε χρονιά το κατείχε η Ελληνική Κινηματογραφική παραγωγή.
Ομως, η αλλαγή της νομοθεσίας για τον κινηματογράφο, η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας στο χώρο του κινηματογράφου και η συγκέντρωση των επιχειρήσεων στο χώρο της "διανομής" σε λίγα γραφεία, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η κατάσταση οδηγεί την "Αλκυονίδα" το 1991 σε κλείσιμο.
Μετά από 23 χρόνια λειτούργησε ξανά το 2014, πάνω στα ίδια βήματα. Μάλιστα, με την ανακαίνισή της αποκαλύφθηκε μέσα στην αίθουσα προβολής ένα διακοσμητικό ανάγλυφο μήκους 60 μέτρων του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλλα, που δεν ζει πια.
Ομως σήμερα η "Αλκυονίδα" κινδυνεύει να κλείσει πάλι και μάλιστα να αλλάξει ο χώρος χρήση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε ο ιστορικός κινηματογράφος "Αλκυονίδα" να χαρακτηριστεί διατηρητέος και να αποκλειστεί κάθε άλλη χρήση του χώρου».