Icon |
Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός τόνισε:
«Η παρουσίαση δείχνει ότι το κύριο μέλημά σας είναι η εικόνα, το "φαίνεσθαι" και όχι η ουσία του Εθνικού Κήπου. Είχαμε καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις στην Επιτροπή του Εθνικού Κήπου όσο λειτουργούσε, ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο δε λειτουργεί. Αυτήν τη στιγμή ο Κήπος χρειάζεται προσοχή και η προσοχή δε δίνεται με 7 εργαζόμενους. Πριν από κάποια χρόνια, όταν ήταν προϊστάμενος ο κ. Γεωργακόπουλος και είχαμε θέσει ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχαν 24 εργαζόμενοι. Σήμερα είναι μόνο 7. Το βάρος πρέπει να πέσει στο πράσινο. Οπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του έργου, για το πράσινο του Κήπου προβλέπονται ψίχουλα.
Εδώ βρίσκονται και οι ευθύνες, γιατί ο προσανατολισμός ενός έργου συντήρησης δεν έχει μόνο τεχνοκρατική, αλλά έχει και πολιτική λογική. Εχουμε επανειλημμένα θέσει τις προτάσεις μας:
Χρειάζεται συνολική καταγραφή των φυτών κατά είδος (μικρά, μεσαία, μεγάλα δέντρα, θάμνοι, λουλούδια, γκαζόν, κ.ά.) και έγκαιρη αναζήτηση και δέσμευση φυτών ώστε να μη χάνεται η κάθε περίοδος φύτευσης.
Μελέτη για την άμεση αποκατάσταση της κλίσης των δέντρων που γέρνουν, γιατί στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις κοπής ιστορικών δέντρων. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να εκφραστεί στα κονδύλια και στα ποσά που διατίθενται.
Να υιοθετηθεί η πρόταση από το Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού για την άμεση ανάγκη διεύρυνσης του Κήπου εις βάρος του πεζοδρομίου της Ηρώδου του Αττικού, ώστε να υπάρξει ζωτικός χώρος για τα δέντρα, με την απαραίτητη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα.
Να διεκδικήσουμε να φύγει η Προεδρική Φρουρά και να απελευθερωθούν τα 4,5 στρέμματα που έχουν καταπατηθεί, κάτι που θα δώσει ζωτικό χώρο για τον Κήπο.
Να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν τα ιστορικά κτίρια όπως τους αρμόζει, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης με βάση το πράσινο.
Να ληφθεί η πολιτική πρωτοβουλία να ενταχθεί ο Εθνικός Κήπος στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO.
Να διεκδικηθούν τα 58,5 στρέμματα ιδιοκτησίας του Εθνικού Κήπου που έχουν καταπατηθεί από το δήμο Παλλήνης.
Αυτά τα ζητήματα συνθέτουν μια συνολικότερη αναγκαιότητα να αναπροσαρμοστούν τα ποσά που θα δοθούν, ώστε το βάρος να δοθεί στο πράσινο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα ιστορικά κτίρια, συνδυάζοντας και τομές για τη διεύρυνση του Κήπου για να σωθούν τα δέντρα του».