Η μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια εγκλωβίστηκε και πάλι σε ανώδυνα για το σύστημα αστικά κόμματα
Copyright 2018 The Associated |
Στο κέντρο ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, νοσταλγός της φασιστικής δικτατορίας, που επικράτησε στον πρώτο γύρο |
Ο Μπολσονάρο, που προβάλλεται ως αυτός που θα καθαρίσει τη Βραζιλία από τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, είναι πρώην στρατιωτικός, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, συντηρητικός ευαγγελιστής, ενώ τον χαρακτηρίζουν Τραμπ της Βραζιλίας. Κατάφερε να χειραγωγήσει τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κακή οικονομική κατάσταση του λαού, μετά από πάνω από μια δεκαετία σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις του PT. Αρχικά του Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που σήμερα είναι στη φυλακή για σκάνδαλο διαφθοράς, και της διαδόχου του Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία αποπέμφθηκε το Μάη του 2016 επίσης για υποθέσεις διαφθοράς, όταν πρώην σύμμαχοί της στην κυβέρνηση, όπως το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) του σημερινού Προέδρου, Μισέλ Τέμερ, και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απέσυραν την υποστήριξή τους. Βέβαια και αυτά τα κόμματα ήταν επίσης βουτηγμένα στη διαφθορά. Επίσης, η αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης που εφάρμοσε ο νεοφιλελεύθερος Τέμερ, παρά την αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη του 1% το 2017, ενισχύοντας παραπέρα το ντόπιο κεφάλαιο και διεθνείς συμμαχίες με παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, επιδείνωσε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο εγκλωβισμός τους στις υποσχέσεις του Μπολσονάρο, ελλείψει ισχυρής εναλλακτικής ταξικής απάντησης, τον φέρνει φαβορί για το δεύτερο γύρο.
Από την άλλη, ο υποψήφιος του ΡΤ, Φ. Χαντάτ, που αντικατέστησε τον Λούλα όταν του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές, τον οποίο στήριξε το ΚΚ Βραζιλίας - με την βουλευτή του Μαρία Ντα Αβιλα υποψήφια αντιπρόεδρο - καλεί τώρα σε «ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων για να αποτραπεί η νίκη του Μπολσονάρο».
Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, το παζάρι που ξεκινά αφορά τον τρίτο «κεντροαριστερό» Σίρο Γκόμες με 12,5%, τον κεντροδεξιό Τζεράντο Αλκμίν με 4,8%, τον φιλελεύθερο Ζοάο Αμοϊντού με 2,5%, τον Κ. Ντάσιδο με 1,3%, την σοσιαλδημοκράτισσα του «Δικτύου Βιωσιμότητας» Μαρία Σίλβα με 1%. Ενώ ο υποψήφιος από το κόμμα του Τέμερ, Ενρίκε Μεϊρέλες, πήρε μόλις 1,2%.
Ο υποψήφιος της συμμαχίας «Χωρίς φόβο να αλλάξουμε τη Βραζιλία», Γκιλιέρμε Κάρλος Μποουλός, που προέρχεται από το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL) και το Κίνημα των Αστεγων Εργατών που στήριξε το Βραζιλιάνικο ΚΚ, πήρε 0,6% και 617.000 ψήφους. Το κόμμα αυτό είχε διαφοροποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τη στήριξη των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων του PT.
Ο Μπολσονάρο έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σάο Πάολο και Ρίο ντε Ζανέιρο και τις πλουσιότερες πόλεις της χώρας, βασικά στο νότο, κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων σε 9 Πολιτείες. Ο Χαντάτ κέρδισε κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό των ανακατατάξεων που συμβαίνουν στη Βραζιλία ότι η πρώην Πρόεδρος Ρουσέφ δεν κατάφερε να εκλεγεί γερουσιαστής στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις, κατατασσόμενη τέταρτη με 15%.
Αντίθετα και οι δύο γιοι του Μπολσονάρο εκλέχθηκαν με μεγάλο αριθμό ψήφων στο επόμενο Κογκρέσο.