Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΛΑΜΑ
Δημήτρης Γληνός

Ιστορική μονογραφία και η Κοινωνιολογία του»

Ο Δημ. Γληνός στον Αϊ Στράτη
Ο Δημ. Γληνός στον Αϊ Στράτη
Ενα ακόμη εξαιρετικό έργο του γνωστού και διαπρεπή αγωνιστή συγγραφέα Λάμπρου Μάλαμα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελεύθερο Πνεύμα». Πρόκειται για το βιβλίο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ -Ιστορική μονογραφία και η Κοινωνιολογία του».

Πριν αναφερθούμε στο περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, θυμίζουμε ότι ο Λ. Μάλαμας, ο ακάματος, πολυτάλαντος και πληθωρικός αυτός εργάτης του πνεύματος, έχει προσφέρει 230 εκδόσεις μαζί με την Περιοδική του Επιθεώρηση «Ελεύθερο Πνεύμα», σε όλα τα είδη του Λόγου, που επί 33 χρόνια στις σελίδες της έχουν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται εκατοντάδες νέοι, αλλά και παλιοί συγγραφείς, ποιητές, πεζογράφοι και μελετητές της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της λαογραφίας και της Εθνικής μας Αντίστασης.

Το «Ελεύθερο Πνεύμα» του Λ. Μάλαμα είναι μια τίμια, αγωνιστική και μαχόμενη Επιθεώρηση της φωτισμένης Διανόησης της χώρας μας, η οποία σταθερά, μαχητικά και επίμονα προβάλλει και υπερασπίζεται τη μαρξιστική - λενινιστική αισθητική και φιλοσοφία. Εξετάζει, κριτικάρει, εκτιμά και αναλύει τα φυσικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά, οικονομικά και ιστορικά φαινόμενα με την επιστημονική μέθοδο του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού.

Τα έργα του Λ. Μάλαμα έχουν εκτιμηθεί από εκατοντάδες διακεκριμένους Ελληνες και ξένους πνευματικούς ανθρώπους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς:

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το Χρονικό της Αλωσης του Υπαρκτού Σοσιαλισμού». Ενα ιστορικό - πολιτικό δοκίμιο με 660 σελίδες, προϊόν μιας μακρόχρονης έρευνας, μελέτης και κριτικής του Λάμπρου Μάλαμα. Ενα έργο πλούσιο σε ντοκουμέντα.

Με υλικό από την πληθώρα μαρτυριών, κρίσεων, επικρίσεων και εκτιμήσεων πολιτικών, στρατιωτικών και πνευματικών προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο, φίλων και αντιπάλων της ΕΣΣΔ και του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν και οι εξαιρετικού ενδιαφέροντος ταξιδιωτικές εντυπώσεις και κρίσεις του πολυβραβευμένου συγγραφέα, από την Κίνα, την Ινδονησία και την Κούβα.

Είναι ένα πλούσιο και πρωτότυπο έργο με άφθονα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία, με παρθενικό, τερπνό, ζωντανό και πηγαίο λόγο, με πάμπολλες φωτογραφίες.

Για τον Δημήτρη Γληνό

Με τη ζωή και τη δράση του Δημήτρη Γληνού έχουν ασχοληθεί σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι, όπως: Ο Γιάννης Ζεύγος, ο Κώστας Βάρναλης, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Κώστας Καλαντζής, ο φιλόλογος Γιώργος Κ. Μωραΐτης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δ. Κασιούρας, ο Γιώργος Βαλέτας κ.ά.

Ο Λάμπρος Μάλαμας, με το νέο του βιβλίο για τον Δημήτρη Γληνό, «δάσκαλο των δασκάλων», όπως τον αποκαλεί, έρχεται όχι απλώς να προσθέσει νέα τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για τη ζωή, τη δράση και το έργο του Δ. Γληνού, σαν διδακτική ιστορική μονογραφία, αλλά και να μας δώσει για πρώτη φορά μιαν άγνωστη και πρωτότυπη «Κοινωνιολογία» του μεγάλου ταγού του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Είναι μια φιλοσοφημένη και εκλαϊκευμένη εργασία του, περισωσμένη από τον συγγραφέα, σε σημειώσεις του Γιαννιώτη καθηγητή Γ. Αθ. Οικονόμου, αγαπημένου μαθητή του Γληνού, από προφορική διδασκαλία του στη Μαράσλειο Ακαδημία το 1925.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο του μεγάλου διανοητή και διαφωτιστή Δ. Γληνού, στο οποίο αναλύονται: η έννοια και τα περιεχόμενα της Κοινωνιολογίας, όλα τα κοινωνικά φαινόμενα, η έννοια της ομάδας, οι γενικοί χαρακτήρες ανθρώπων και οργανωμένων ομάδων, η ιστορική εξέλιξη της Κοινωνιολογίας, οι διάφορες αντιλήψεις στην εξέταση και σ' όλα τα φιλοσοφικά εννοιολογικά εποικοδομήματα της κοινωνίας κ.ά.

Στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν δύο ανέκδοτα ποιήματα του Δ. Γληνού: «Η Γένεση της Αφροδίτης», το οποίο έγραψε σε ηλικία 19 ετών, και το ποίημα «Εικόνα». Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και 27 φιλοσοφικοί στοχασμοί, αξιώματα και παραινέσεις του Δημήτρη Γληνού, που δε χάνουν ποτέ την επικαιρότητά τους, γι' αυτό και πρέπει να μελετηθούν απ' όλους και κυρίως από τους νέους και τις νέες.


Χρήστος ΤΣΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας