Ως «νίκη της δημοκρατίας» παρουσιάζουν τα αντιλαϊκά αλισβερίσια για τη στελέχωση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχολίασαν οι πρόεδροι των ευροωμάδων σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, παρουσία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Φ. Ρομπάι και της Κoμισιόν, Ζ. Μπαρόζο. Ανάγλυφα αποτυπώθηκαν οι ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης, όπως και οι «προβληματισμοί» για μελλοντική όξυνση της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό και της σύγκρουσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, ο Γερμανός πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), M. Weber, προειδοποίησε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι «ανοικτή» και έτοιμη να προβεί σε «μελλοντικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Ιταλός πρόεδρος της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, G. Pittella, χαρακτήρισε ως «νίκη της δημοκρατίας» το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από παζάρια και αλισβερίσια ΕΛΚ, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας. «Θέλουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει το Σύμφωνο Ανάπτυξης πιο ευέλικτο. Θέλουμε (...) ενεργειακές υποδομές, ομολογιακά δάνεια για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς και καλύτερη χρήση και αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε, μεταξύ άλλων.
Ο S. Kamall, πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (στην οποία κεντρικό ρόλο παίζουν οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον) δήλωσε ότι η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προβούν σε «μεταρρυθμίσεις», ώστε να ανταποκριθούν στις «προκλήσεις του μέλλοντος». «Υπάρχουν ακόμα άτομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προσκολλώνται σε ιδέες της δεκαετίας του 1950», πρόσθεσε.
Ο Βέλγος πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φέρχοφστατ, χαιρέτισε την υποψηφιότητα Γιούνκερ και τον κάλεσε να προσπαθήσει να πετύχει «συμμαχίες» στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να χαράξει μια «στρατηγική αλλαγής».
Σε ό,τι αφορά την GUE - και ενώ ο υποψήφιος του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρας, πρωτοστάτησε στα παζάρια για τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» της ΕΕ - η Γερμανίδα πρόεδρός της ισχυρίστηκε ότι οι αρχηγοί κρατών αγνόησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, «οι πολίτες είπαν "όχι" στην ΕΕ της απελευθέρωσης και των δραστικών περικοπών».
Η επίσης Γερμανίδα Rebecca Harms, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων είπε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν «οι αλλαγές που ζήτησαν οι πολίτες». Εκφράζοντας, ουσιαστικά, μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», έδωσε έμφαση στην ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος» στον τομέα της Ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Ν. Φάρατζ, πρόεδρος της ομάδας της «Ευρώπης της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας» άσκησε κριτική στην ΕΕ με βάση τα συμφέροντα τμημάτων του βρετανικού μεγάλου κεφαλαίου που επιλέγουν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Εκανε λόγο για «αδυναμία αλλαγής πλεύσης» των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ με την επιμονή τους στο στόχο της «στενότερης ένωσης» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δώσουμε τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν βγούμε από την ΕΕ. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε μέσα σε αυτό το μουσείο».
Στην αρχή της συζήτησης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι παρουσίασε ως προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια την «ενιαία ψηφιακή αγορά», την «ενεργειακή πολιτική», τους «πιο ισορροπημένους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας» και την «έξυπνη» νομοθεσία.
Στα επόμενα βήματα, μέσα Ιούλη οι ευρωβουλευτές συγκεντρώνονται για την ψηφοφορία σχετικά με την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιούλη, για ένα «ανεπίσημο δείπνο» (άτυπη σύνοδος) όπου θα αποφασιστεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποιος θα επιλεγεί για τη θέση της σημερινής Υπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Βρετανίδας Κ. Αστον, ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, καθώς και τα πρόσωπα που θα πάρουν τις θέσεις των Επιτρόπων.