Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνητικές οι πρώτες παλαιστινιακές αντιδράσεις στο «σχέδιο Κέρι»

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΜΑΝ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ένας πρώτος γύρος συνομιλιών της παλαιστινιακής ηγεσίας της ΟΑΠ υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπου εξετάστηκε το «σχέδιο αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που φέρεται να έχει παρουσιάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ξεκαθαριστεί αν η παλαιστινιακή ηγεσία επρόκειτο, στην ίδια ή σε άλλη σύνθεση, να συνεδριάσει εκ νέου, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα, είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι ο Κέρι ανέβαλε για ορισμένες ώρες την αποχώρησή του από το Αμμάν της Ιορδανίας αναμένοντας την τελική απάντηση της παλαιστινιακής πλευράς στην πρότασή του. Πάντως, όσο περνούσαν οι ώρες η προοπτική να ανακοινώσει κάποιου είδους «συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών», ενδεχόμενο που η προπαγανδιστική μηχανή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού «δουλεύει» όλες τις τελευταίες μέρες εντατικά, δεν φαινόταν, τουλάχιστον, πιθανή.

Το τι ακριβώς έχει προτείνει ο Κέρι δεν έχει αποσαφηνιστεί. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διάκειται θετικά απέναντι στο σχέδιο ειρήνευσης που είχε παρουσιάσει το 2002 ο Αραβικός Σύνδεσμος και το οποίο προβλέπει την εξομάλυνση των σχέσεων όλων των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών (συνολικά 57) με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωποι των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου συνάντησαν τον Κέρι, την Τετάρτη στο Αμμάν, και δήλωσαν ότι στηρίζουν το «ειρηνευτικό του σχέδιο», γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ότι πιθανώς το σχέδιο αυτό να έχει κοινά στοιχεία με το σχέδιο του 2002.

Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αργά χθες βράδυ διέρρεαν ότι η πρόταση Κέρι είναι «πολύ γενική» και ότι δεν αναφέρεται στο παλαιστινιακό αίτημα για «πάγωμα του εποικισμού», ενώ δεν εμπεριέχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους του Ισραήλ για την αναγκαιότητα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση των συνόρων του 1967, μια πρόβλεψη που ο Κέρι, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας αποδέχεται. Επίσης, η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» ανέφερε ότι κατά τις πληροφορίες της, η πρόταση Κέρι προβλέπει και αναγνώριση του Ισραήλ ως «εβραϊκού κράτους», μια πρόβλεψη που οι Παλαιστίνιοι δεν αποδέχονται, καθώς, εκτός όλων των άλλων, ανοίγει την πόρτα για εγκατάλειψη της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων προσφύγων.


Κορυφή σελίδας