Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναπλάσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνεχίζονται οι αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που πρόλαβαν και αγόρασαν εκεί φτηνά γη. Κυβέρνηση και δημοτική αρχή στηρίζουν ποικιλότροπα τέτοιες δράσεις αναδεικνύοντας ποιους ωφελούν με την πολιτική τους.

Χαρακτηριστικά χτες έγινε σύσκεψη πλήθους παραγόντων στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης του έργου «αστικής αναζωογόνησης» της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου. Ετοιμάζεται τα τελευταία έξι χρόνια από την ιδιωτική εταιρεία OLIAROS, που τοποθετήθηκε εγκαίρως σε μια περιοχή η οποία αφέθηκε δεκαετίες ολόκληρες επίτηδες στην υποβάθμιση και την παρακμή. Τώρα, με τις πλάτες κυβέρνησης, δημοτικής αρχής και ΕΕ, σχεδιάζει να βγάλει την επένδυσή της στο πολλαπλάσιο. Τα σχέδια της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, προβλέπουν κατασκευή και μετασκευή 30 κτιρίων, κατασκευή φοιτητικών και «εξειδικευμένων» κατοικιών (βλ. ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και πανάκριβα πολυτελή διαμερίσματα), στέγαση επιχειρήσεων κλπ.

Πρεμούρα κυβερνώντων, δημοτικής αρχής και ιδιώτη, είναι να χρηματοδοτηθεί από το ευρωενωσιακό επενδυτικό ταμείο JESSICA που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και διαχειριστής του για την περιφέρεια Αττικής είναι η Εθνική Τράπεζα (στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπός της).

Η OLIAROS διεκδικεί από το JESSICA δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ. Συν τα φορολογικά κίνητρα που θα έχει. Το ΥΠΑΝ στηρίζει μέσω των διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης (Fast Track), ενώ η δημοτική αρχή έχει προκρίνει την ένταξη του έργου στο JESSICA. Ταυτόχρονα βοηθά τον ιδιώτη εντάσσοντας παράπλευρα έργα στο ΕΣΠΑ, ύψους 7 εκατ. ευρώ (κατασκευή παιδικού σταθμού, «πράσινου» ποδηλατόδρομου, ανάπλαση της πλατείας Αυδή, φωτισμός ολόκληρης της περιοχής με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες)...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο στόχος είναι τα έργα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί το 2015, για να δοθεί πρόσθετη αξία στην περιοχή όπου τοποθετήθηκε ο ιδιώτης. Συν το γεγονός ότι τα συναρμόδια υπουργεία και ο δήμος συντονίζονται για να αντιμετωπίσουν τους παράνομους οίκους ανοχής στην περιοχή, το δε υπουργείο Δημόσιας Τάξης σπεύδει για καλύτερη αστυνόμευσή της.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να τα κάνουν χρόνια τώρα προς όφελος του λαού, πριν εξωθηθούν να φύγουν απ' εκεί λαϊκά στρώματα απηυδησμένα από τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Επιλογή τους είναι να χαρίσουν τις λαϊκές αυτές γειτονιές στο μεγάλο κεφάλαιο, χρηματοδοτώντας μάλιστα την ανάπλασή τους με χρήματα των φορολογουμένων, χρήμα του λαού.


Κορυφή σελίδας