Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τις ελλείψεις αναδεικνύουν και οι εμβολιασμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Και τώρα που άρχισαν να ανακοινώνονται τα στάδια του εμβολιασμού - με αρχή για το προσωπικό των νοσοκομείων και των ευπαθών ομάδων - για τη «νέα γρίπη» αναδεικνύονται και πάλι οι ελλείψεις σε υποδομές αλλά και σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ετσι ένα τμήμα των εμβολιασμών λόγω των τεράστιων ελλείψεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μεταφέρεται στα νοσοκομεία που ήδη είναι γονατισμένα απ' το βάρος των ασθενών αλλά και των ελλείψεων. Για να διασφαλιστεί η ουσιαστική και όχι εικονική ετοιμότητα των νοσοκομείων στον εμβολιασμό, αλλά και να αντεπεξέλθουν σε ένα πιθανό σοβαρό κύμα πανδημίας χρειάζονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα θα χρειαστούν 100-400 επιπλέον απ' τα λειτουργούντα κρεβάτια σε περίπτωση που προσβληθεί το 10-20% του πληθυσμού. Ακόμα χρειάζονται μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία με κάλυψη όλων των κενών σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας, με μόνιμη σχέση εργασίας. Μάλιστα, για να αποτραπεί η συμφόρηση στα δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να ενισχυθεί η δωρεάν παροχή ΠΦΥ με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας.

Αυτές οι προτεραιότητες πρέπει να ενταχθούν στις διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλο τον πληθυσμό και χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.


Κορυφή σελίδας