Δικομματικός καυγάς εκ του ασφαλούς και με στόχο τον αποπροσανατολισμό λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές
Στις μίζες της «Ζήμενς» βουλιάζουν λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιλέγοντας να κινηθούν στο «γνώριμο έδαφος» της σκανδαλολογίας και λασπομαχίας.
Η διαφυγή στο εξωτερικό δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση «Ζήμενς» (Χριστοφοράκου, Καραβέλα) και οι «ανεξήγητες» νυχτερινές συλλήψεις της οικογένειας του τελευταίου πυροδότησαν νέο γύρο στο δικομματικό καυγά, ο οποίος βέβαια γίνεται εκ του ασφαλούς και για χάρη προεκλογικών εντυπώσεων.
Η μεν κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την υπόθεση «Ζήμενς» ως σκάνδαλο που αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας την ομολογία Τσουκάτου, «ξεχνώντας» βέβαια ότι οι καταγγελίες των στελεχών της «Ζήμενς» αφορούσαν την εισροή «μαύρου χρήματος», ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, και στα δύο μεγάλα κόμματα. Επίσης, η κυβέρνηση επικαλείται ότι οι μεγάλες σκανδαλώδεις συμβάσεις με τη «Ζήμενς» έγιναν επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν τις κατήγγειλε, αλλά αντίθετα τις εφάρμοσε όλες στο ακέραιο και συνήψε και νέες με τη γερμανική εταιρεία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετακύλησε στη Δικαιοσύνη τις ευθύνες για τη διαφυγή του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό δηλώνοντας «αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης». Σε μια προσπάθεια αθώωσης της κυβέρνησης υποστήριξε ότι δεν είχε κανένα κίνητρο να διευκολύνει τη διαφυγή του εν λόγω φυγόδικου, επειδή οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται «διενεργήθηκαν κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ». Ανεβάζοντας τους τόνους της κοκορομαχίας επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα επειδή δεν έχει πρόγραμμα. «Ολες οι αποφάσεις για την ψηφιοποίηση, όλες οι αποφάσεις για την προμήθεια πολλών ψηφιακών κέντρων, όλες οι προγραμματικές συμφωνίες, όλες οι συμφωνίες για τα Ολυμπιακά έργα, έγιναν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τελεία και παύλα», τόνισε ο Ε. Αντώναρος, αδυνατώντας στη συνέχεια να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν κατήγγειλε ή δεν ακύρωσε καμία από αυτές, αντίθετα τις εφάρμοσε όλες. Επιπλέον, ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που δε δέχθηκε σύσταση εξεταστικής επιτροπής και έκλεισε πρόωρα τη Βουλή για να παραγραφούν οι ποινικές ευθύνες των «γαλάζιων» υπουργών.
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση του τηλεγραφήματος που απέστειλε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουρουγουάη, εμμένοντας στη δικαιολογία περί «ολιγωριών των δημοσίων υπηρεσιών». Επίσης διέψευσε τα περί ρήγματος με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Αιχμές για συγκάλυψη της υπόθεσης «Ζήμενς» σε βάρος της κυβέρνησης άφησε ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος Γ. Ζορμπάς. «Κατήργησαν την Αρχή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όταν ερευνούσα την υπόθεση "Siemens", πράγμα το οποίο δεν θεωρώ τυχαίο», είπε (μιλώντας στον «Αλφα 9,89»), ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «η υπόθεση "Siemens" θα έπρεπε να έχει πάει στη Βουλή και μόνο με βάση τα πρακτικά της δίκης του Μονάχου».
Την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης γύρω από το σκάνδαλο της «Ζήμενς» επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου για να «εξοστρακίσουν» τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προσπεράσουν την ομολογημένη από τον Θ. Τσουκάτο κατάθεση «μίζας» ενός εκατομμυρίου μάρκων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Με αφορμή την απόδραση στο εξωτερικό βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση «Ζήμενς», ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε χτες τις παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών, Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η διερεύνηση της υπόθεσης σέρνεται, με αποκορύφωμα τη δραπέτευση στο εξωτερικό των βασικών υπόπτων αλλά και μαρτύρων. Η αμέλεια είναι πολύ μεγάλη για να πιστέψουμε πως είναι αθώα και υπό κανονικές συνθήκες οι αρμόδιοι υπουργοί θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί».
Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» την ομολογία του Θ. Τσουκάτου. Χτες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Αλφα» υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα και δε διαπιστώθηκε τίποτα σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κυρίου Τσουκάτου». Οπως ισχυρίστηκε, «η έρευνα αυτή έγινε και είναι ξεκάθαρη η διαφάνεια με την οποία την κάναμε»... Ο Γ. Παπανδρέου και στις δύο συνεντεύξεις του επιτέθηκε στην κυβέρνηση που «αρνήθηκε κατ' επανάληψη την πρόσκλησή μας στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής».
Εξάλλου, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε αγωγή κατά της εφημερίδας «Αυριανή» για δημοσίευμα που τον εμπλέκει σε «σκανδαλώδη σύμβαση» - όπως αναφέρει η εφημερίδα - μεταξύ «Siemens» και ΟΤΕ, ύψους 147 εκατ. ευρώ. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη Siemens 147 εκατ. ευρώ, χωρίς διαγωνισμό και με απευθείας ανάθεση». Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για «σύμβαση μεταξύ του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού το 2002», περίοδο κατά την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ και όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «συνυπέγραψε την απευθείας ανάθεση του έργου στη "Ζήμενς"».
Με δήλωσή του ο Γ. Παπακωνστανίνου ανέφερε: «Παίρνοντας απευθείας "γραμμή" από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, η εφημερίδα "Αυριανή", σήμερα, δημοσιεύει ένα απολύτως ψευδές και συκοφαντικό άρθρο, το οποίο αναφέρεται σε εμένα. Εχω ήδη κινήσει διαδικασίες για άμεση κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας, με στόχο την προστασία του ονόματός μου από άθλιες συκοφαντικές επιθέσεις. Θα εξαντλήσω κάθε δικαίωμα που μου δίνει ο νόμος ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου».
Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη σύλληψη της κόρης του κατηγορούμενου στην υπόθεση της «Ζήμενς» Χρ. Καραβέλα, δήλωσε ότι «αν και είναι νομικά επιτρεπτό, ο τρόπος δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί (...) να βλέπει ότι άλλοι που έπρεπε να συλληφθούν δεν συλλαμβάνονται».