Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυθαίρετη καταπάτηση τριών στρεμμάτων από το Μέγαρο Μουσικής

Οι επεκτάσεις των εργασιών του Μεγάρου Μουσικής έχουν συρρικνώσει τον ελεύθερο χώρο περιμετρικά του ΕΑΤ - ΕΣΑ
Οι επεκτάσεις των εργασιών του Μεγάρου Μουσικής έχουν συρρικνώσει τον ελεύθερο χώρο περιμετρικά του ΕΑΤ - ΕΣΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, με θέμα το Πάρκο Ελευθερίας και το Μέγαρο Μουσικής, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές Βουλευτές σημειώνουν:

«Το 2004, παραμονές των εκλογών, διαπιστώσαμε την αιφνίδια επέκταση των δραστηριοτήτων του Μεγάρου Μουσικής επί της Βασ. Σοφίας και την αδιαπέραστη περίφραξή του σχεδόν καθ' όλο το επ' αυτής μήκος του Πάρκου Ελευθερίας (ΠΕ).

Με την υπ' αρ. 360/29.4.2004 Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ είχαμε θέσει τις ανησυχίες μας για τη συνεχιζόμενη καταστροφή του πράσινου και την ένταξή του στις κατασκευές του κ. Λαμπράκη, και ρωτούσαμε μεταξύ άλλων με ποιες οικοδομικές άδειες εκτελούνται τα έργα αριστερά του Μεγάρου Μουσικής (ΜΜ), και για ποιον σκοπό. Στη σχετική απάντηση του Υπουργείου (με την Απ 18273/87Β0) μεταξύ των άλλων αναφερόταν ότι "οι κατασκευές αριστερά από το Μέγαρο Μουσικής, επί της Βασ. Σοφίας ... Αφορούν τη σύνδεση του υπόγειου σταθμού του Μετρό με το ΜΜ..." και "Το Πάρκο Ελευθερίας, μετά τις εργασίες αποκατάστασης του πρασίνου, θα αποδοθεί στο κοινό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις σχετικές διατάξεις".

Το 2008, όταν επιτέλους αποσύρθηκε η μεταλλική αδιαπέραστη περίφραξη, αποκαλύφτηκαν νέες κατασκευές ενταγμένες στις δραστηριότητες του Μεγάρου Μουσικής, επί της Βασ. Σοφίας, επέκταση και πέραν αυτών του κάγκελου που ορίζει το χώρο του Μεγάρου Μουσικής, όλα αυτά, σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης τέσσερα χρόνια πριν.

Με την Ερώτησή μας και ΑΚΕ 7621/382 της 29/2/2008, υποβάλλαμε τέσσερα ερωτήματα, προς το ΥΠΕΧΩΔΕ από τα οποία απάντησε μόνο στο πρώτο, σχετικά με τα όρια που διαχωρίζουν το κοινόχρηστο πράσινο του Πάρκου, από την "ιδιοκτησία" του Μεγάρου Μουσικής.

Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι το Μέγαρο Μουσικής μπορεί όχι μόνο να κατασκευάζει ανενόχλητο νέες κατασκευές στην "καρδιά" της Αθήνας χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά και να οικοδομεί πάνω σε γη που δεν του ανήκει, "κλεμμένη" από το ελάχιστο κοινόχρηστο πράσινο του Πάρκου Ελευθερίας - του Αθηναϊκού λαού.

Επανερχόμενοι ζητάμε να δοθεί απάντηση στα τρία αναπάντητα ερωτήματα της υπ' αριθμ. 7621/382 της 29/2/2008 Ερώτησης και ΑΚΕ, και ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:


Κορυφή σελίδας