ΟΣΛΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-
Μπροστά στη μεγαλύτερη εργατική σύγκρουση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας βρίσκεται η Νορβηγία, καθώς η επ' αόριστο γενική απεργία με 84.600 απεργούς, που ξεκίνησε την Τετάρτη, θα ανέλθει από τη Δευτέρα σε 102.119 αφού ακόμη περισσότερες κατά κλάδο εργατικές ενώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων, μία ομπρέλα συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντιπροσωπεύει περίπου 27 ενώσεις και 800.000 εργαζόμενους, δεν έχει ακόμη σχηματίσει μία συγκεκριμένη πρόταση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η ηγεσία της είχε συμφωνήσει με την εργοδοσία στην πρόταση που περιλάμβανε αυξήσεις 3,5 έως 4% στις ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων και μία ακόμη πέμπτη βδομάδα διακοπών επί πληρωμής, αρχής γενομένης από το 2001. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων κατά τις γενικές συνελεύσεις των Συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή σε παννορβηγικό επίπεδο, αποφασίζοντας παράλληλα την κάθοδο σε απεργιακή κινητοποίηση.
Μέχρι στιγμής οι τομείς που δείχνουν να έχουν ήδη προβλήματα είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι μεταφορές, τα λιμάνια, οι εφημερίδες, τα ξενοδοχεία. Στο απεργιακό κύμα αρχίζουν και συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή και παραγωγής φυσικού αερίου βιομηχανία, στον κλάδο μαμούθ της νορβηγικής οικονομίας. Ολα αυτά σε μία χώρα με πέντε εκατομμύρια κατοίκους που είναι παράλληλα και μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.
Εκτός Σκανδιναβίας τώρα και λίγο νοτιότερα, στη χώρα του «κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού» του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη Γερμανία, για τέταρτη μέρα την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας υπό τα κελεύσματα της Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων. Για τέταρτη μέρα η συγκοινωνία στις περισσότερες γερμανικές πόλεις εξέλειπε, ενώ στάσεις πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης, στάσεις πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί.
Συνολικά περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν προειδοποιητικά και πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στις διάφορες γερμανικές πόλεις ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα έχει η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων - που αντιπροσωπεύει περίπου 3,1 εκατομμύρια εργαζόμενους - με τη γερμανική κυβέρνησης για τη νέα συλλογική σύμβαση, και οι οποίοι απορρίπτουν τις προτάσεις για αυξήσεις 1,2% για το τρέχον έτος και 0,7% για το 2001, στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Ανάλογο απεργιακό κύμα αναμένεται από την επόμενη βδομάδα και στην Ιρλανδία, στον τίγρη της Ευρώπης εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης που παρουσιάζει από το 1994. Την εκκίνηση έκαναν την Παρασκευή οι πυροσβέστες που ψήφισαν για γενική απεργία στις 15 του Μάη, διαμαρτυρόμενοι για τις μηδαμινές αυξήσεις που κρατά τους μισθούς «κολλημένους» παρά τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται επίσης και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι σιδηροδρομικοί, οι δάσκαλοι και το νοσηλευτικό προσωπικό των ψυχιατρικών ιδρυμάτων.