Σάββατο 28 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Τρέχουν» οι διεργασίες ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας

Επιταχύνονται καταπώς φαίνεται οι διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος, με τη σοσιαλδημοκρατία στο επίκεντρο.

Τα «ΝΕΑ» αποκάλυψαν χτες «μυστικό δείπνο» βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, σε εστιατόριο του Κολωνακίου με το όνομα «Τσίπουρο και ελιά». Κατά το δημοσίευμα, το κοινό χαρακτηριστικό που τους «ένωσε» είναι ότι διαφωνούν με τους χειρισμούς των ηγεσιών των κομμάτων τους για τη διεύρυνση της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης. Ετσι λίγο πριν τα συνέδρια των δύο κομμάτων, που προγραμματίζονται να διενεργηθούν το φθινόπωρο, συνευρέθησαν οι βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης και Συμεών Κεδίκογλου από το ΠΑΣΟΚ και οι Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Θωμάς Ψύρρας και Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ. Γράφτηκε επίσης ότι οι συνάδελφοί τους Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ) ήταν ενήμεροι για τη συνάντηση, ήθελαν, αλλά δεν κατόρθωσαν να παρευρεθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη κατατεθεί μια πρόταση να υπάρξει ένα κείμενο των δέκα βουλευτών που θα δημοσιοποιεί τις θέσεις τους για τη «δημοκρατική παράταξη». Υπάρχει και ιδέα για τη συγκρότηση ενός «πολιτικού ομίλου».

Το Ποτάμι και οι άλλοι

Εξάλλου ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Λαύριο το πρώτο συνέδριο του Ποταμιού. Σήμερα αναμένεται να μιλήσει εκεί ο Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει λάβει προσωπική πρόσκληση, δήλωσε ότι στηρίζει μεν την προσπάθεια, το χαρακτήρισε «ενδιαφέροντα και πολύ φιλικό χώρο», είπε όμως ότι θα πρέπει το Ποτάμι να αποσαφηνίσει θέσεις του. Επίσης το λόγο θα λάβουν οι δήμαρχοι της Αθήνας Γιώργος Καμίνης και της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που στις εκλογές στηρίχτηκαν και από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1», ο επικεφαλής του μορφώματος Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε το εγχείρημά του ως «ένα προοδευτικό κίνημα που θέλει να έχει μαζί του τους προοδευτικούς φιλελεύθερους της χώρας και τους αριστερούς μεταρρυθμιστές». Αναφερόμενος στη θέση που θα έχει σε ενδεχόμενο μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, είπε πως πρέπει να είναι μία δύναμη που θα μπορεί να εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα. Ζήτησε τέλος υψηλά ποσοστά στις επόμενες εθνικές εκλογές ώστε να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις το αυριανό του πόστο: «Αν έχω 5% ή 6% θα είμαι ουρά. Εάν ένας τέτοιος φορέας έχει 12% και ο κυβερνήτης έχει 25% ή 27% θα υπάρχει ουρά; Οχι, θα υπάρχει ουσιαστικά συγκυβέρνηση».

Στο μεταξύ ο χώρος πιθανά να κυοφορεί κι άλλο σχήμα. Με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της επονομαζόμενης «Αριστερής Πρωτοβουλίας», που ένα χρόνο πριν αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του επιτίθεται στη σημερινή ηγεσία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι «οι προοδευτικοί πολίτες, τα χιλιάδες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, που γύρισαν την πλάτη τους στο σημερινό μόρφωμα, αναζητούν το φως στο σκοτάδι του συντηρητικού χειμώνα», επιμένει ότι «η παράταξη πρέπει να στηθεί από την αρχή» και υποστηρίζει ότι αυτό θα «γίνει!»...

Στη ΔΗΜΑΡ ανοιχτά τίθεται πλέον το ζήτημα της ύπαρξής της. Ο Σπ. Λυκούδης δηλώνει απαισιόδοξος για τις δυνατότητες παρέμβασής της στο εξής, ενώ μιλώντας σε εκδήλωση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης» (ΜΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε: «Το 1% είναι ένα ποσοστό ταπεινωτικό για τη ΔΗΜΑΡ. Είναι θέμα να αναζητήσουμε υπαρξιακού χαρακτήρα δυνατότητες για το κόμμα και όχι μόνο καλών ή κακών πολιτικών. Να δούμε αν και πόσο μπορούμε να είμαστε μια υπαρκτή πολιτική δύναμη».

Παρά ταύτα επέμεινε στην «ανάγκη ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης» που να εκφράσει όσους δεν εκφράζονται απ' τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρώτα η κεντροαριστερά να αποκτήσει ειδικό πολιτικό βάρος. Τότε θα είχε κάποιο νόημα να συζητήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλώς ένα κομμάτι να "προσκολληθεί"».

Στην εκδήλωση της ΜΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη πήραν μέρος ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη της Ελιάς, Νιόβη Παυλίδου, μέλη της ΔΗΜΑΡ προσκείμενα στη μειοψηφία και στελέχη από το Ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ