Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ
Αρθηκε η ασυλία του χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη

«Καταδικάζουμε τη βία, είτε από τα άκρα αριστερά, είτε από τα άκρα δεξιά», είπε προκλητικά ο γραμματέας της ΝΔ, καταψηφίζοντας την πρόταση

Με 205 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και ένα παρών, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να άρει την ασυλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη για την τραμπούκικη επίθεση σε βάρος της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. Την άρση της ασυλίας είχε εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή δεοντολογίας, μετά από αυτεπάγγελτη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Κατά της άρσης της ασυλίας ψήφισαν ο γραμματέας της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ιωαννίδης, και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καράμπελας, ενώ παρών ψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός. Κατά τη σχετική συζήτηση ο Ηλ. Κασιδιάρης εμφανίστηκε προκλητικός, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένο και γελοίο κατηγορητήριο», ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δέχτηκε πρώτος χτύπημα από την Λ. Κανέλλη.

Δήλωσε περήφανος που κρυβόταν για να αποφύγει το Αυτόφωρο, αναφέροντας ότι δεν πέτυχε ο στόχος να τον περιφέρουν στα κανάλια με χειροπέδες και ζήτησε να αρθεί η ασυλία του, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα αθωωθεί. Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν θύμα, ζήτησε για λόγους «ισοτιμίας» την άρση της ασυλίας της Λ. Κανέλλη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, κατά των οποίων έχει καταθέσει μήνυση. Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης, στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, είχε πετάξει στην Ρ. Δούρου ένα ποτήρι με νερό.

Στην παρέμβασή της η Λιάνα Κανέλλη είπε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο αδίκημα είναι αυτεπάγγελτο και είναι υπόθεση του κράτους να υπερασπίζεται τη δημόσια παρουσία του βουλευτή, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν καταδέχθηκε να καταθέσει μήνυση κατά του Ηλ. Κασιδιάρη. Αναφερόμενη στην επίθεση που δέχθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή με τη φράση «κομμούνι θα σε κάνω σαπούνι», που είπε ο Ηλ. Κασιδιάρης, σημείωσε σκωπτικά: «Σε τελευταία ανάλυση υπάρχουν και αρωματικά σαπούνια, που δεν μπορούν να ξεπλύνουν τη ναζιστική βρώμα, όσα κι αν είναι. Και δεν είναι από ανθρώπινη σάρκα φτιαγμένα».

Αλλοθι στον αντικομμουνισμό

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αρνητική ψήφος του Μ. Κεφαλογιάννη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ έσπευσε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με την ψήφο του. Κινήθηκε στη γραμμή Σαμαρά, όπως εκφράστηκε στη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας ότι «καταδικάζουμε τη βία από όπου και εάν προέρχεται, είτε από τα άκρα αριστερά, είτε από τα άκρα δεξιά».

Δίνοντας άλλοθι στις φασιστικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής και επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα τους χαϊδεύει επειδή τους χρειάζεται, ο Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι με την ψήφο του ήθελε «ο Ηλ. Κασιδιάρης να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει συγνώμη για την πράξη του. Δεν παρεξηγείται η ψήφος μου ως άφεση αμαρτιών. Θεώρησα ως άνθρωπος και ως πολιτικός σε αυτή την ακραία πράξη να του δώσω μια ευκαιρία να καταλάβει»!

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καράμπελας με δήλωσή του ανέφερε ότι έκανε λάθος ψηφίζοντας «όχι» στην άρση της ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη και ότι εάν ψήφιζε ξανά, θα ψήφιζε υπέρ της άρσης. «Εκ παραδρομής» είπε ότι ψήφισε κατά της άρσης και ο Γ. Ιωαννίδης.

Ανεξάρτητα από την προσπάθειά τους «να τα μαζέψουν» κάτω από τη γενική κατακραυγή, η στάση εκπροσώπων από τα αστικά κόμματα έδωσε αέρα στους χρυσαυγίτες βουλευτές να καταφύγουν σε νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, στη διάρκεια συζήτησης για την κύρωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης Ελλάδας - Ουκρανίας.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Γερμενής ζήτησε επί της ουσίας να απαγορευτεί η δράση του ΚΚΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων, κακοποιώντας βάναυσα και την ιστορική πραγματικότητα: «Το δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας, ταλαιπωρημένο, όπως και ο λαός της, από τα επιτεύγματα του ανύπαρκτου σοσιαλισμού και την άλλοτε κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει να μας μεταδώσει χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στη χώρα μας στο νομοθετικό πλαίσιο όπως, για παράδειγμα, η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της απαγόρευσης του κόμματος αυτού, που τόσα δεινά επέφερε στη χώρα τους»!

Απάντηση έδωσε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της: «Θέλει πολύ κουράγιο να έχεις επιζήσει, να είσαι κομμουνιστής, να είσαι στην Ελλάδα και να μη ζητάς απαγόρευση των ναζιστών. Και να βασίζεσαι στην αντιμετώπισή τους από την Τσαριτσάνη και τους πολίτες αυτού του τόπου. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστείτε και όχι οι απαγορεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ