Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο πρώην δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος

Αφησε την τελευταία του πνοή, την Κυριακή το πρωί, στις 11.45 στην Εντατική Μονάδα του Λαϊκού Νοσοκομείου, σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος,όπου νοσηλευόταν συνεχώς από το καλοκαίρι του 1996. Επασχε από σπάνια νευρολογική νόσο και καρκίνο του οροποιητικού συστήματος. Την κηδεία του, που θα γίνει μάλλον αύριο Τετάρτη το απόγευμα στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, νοσταλγοί της χούντας προετοιμάζονται να τη μετατρέψουν σε πολιτική συγκέντρωση.

Ο Γ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ελαιοχώρι Αχαϊας και είχε κάνει δύο γάμους, τον πρώτο με την Νίκη Βασιλειάδη και το δεύτερο με τη Δέσποινα Γάσπαρη, με τις οποίες είχε αποκτήσει δύο κόρες κι έναν γιο.

Το 1940 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και ως ανθυπολοχαγός συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Από πολύ νωρίς έδειξε τα ...προσόντα του και τις κλίσεις του και όλη η σταδιοδρομία του είναι συνδεδεμένη με την αντικομμουνιστική πάλη των ντόπιων και των ξένων κέντρων. Ετσι, συμμετείχε στις ένοπλες ομάδες που έδρασαν κατά του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια πήρε μέρος ως λοχαγός στον εμφύλιο πόλεμο. Τη δεκαετία του '50, πέρασε στη φάση της προετοιμασίας για το ρόλο που έπαιξε αργότερα, υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Το 1956 ήταν ήδη αντισυνταγματάρχης και με την τοποθέτησή του στην ΚΥΠ άρχισε να μπαίνει στην τελική ευθεία που οδήγησε στο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Το 1960 έγινε συνταγματάρχης.

Συμμετείχε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως ο ΙΔΕΑ και το όνομά του βγήκε "δυναμικά" στο προσκήνιο για πρώτη φορά με την προβοκάτσια που έμεινε στην ιστορία ως "σαμποτάζ του Εβρου" τον Ιούνη του 1965.Την περίοδο εκείνη ήταν διοικητής της 117 Μοίρας Πυροβολικού και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δολιοφθορά στρατιωτικών οχημάτων με τη ρίψη ζάχαρης στα ρεζερβουάρ για να αποδοθεί η ενέργεια αυτή στους ...κομμουνιστές. Μετά την ενέργειά του αυτή, ουσιαστικά επιβραβεύτηκε με τη μετάθεσή του στην 1η Στρατιά στη Λάρισα και στη συνέχεια στο 3ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ. Κινήσεις που δείχνουν ότι υπήρχε συστηματική προετοιμασία για όσα ακολούθησαν και ο Παπαδόπουλος είχε επιλεγεί να παίξει αυτόν το ρόλο από καιρό.

Ετσι ήρθε εκείνη η νύχτα της 20ής προς 21η Απρίλη του 1967, όπου ο Γ. Παπαδόπουλος, με συμπρωταγωνιστές τον Στ. Παττακό και τον Ν. Μακαρέζο και υπό τη στενή καθοδήγηση της αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, στο όνομα του ...κομμουνιστικού μπαμπούλα, ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Παν. Κανελλόπουλου για να δώσουν οι ίδιοι "λύση". Ο Παπαδόπουλος τοποθέτησε τον εαυτό του αρχικά στη θέση του υπουργού Προεδρίας, αργότερα του πρωθυπουργού, του αντιβασιλέα και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια βδομάδα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 25 Νοέμβρη 1973, ήρθε η ώρα για αλλαγή φρουράς του δικτατορικού καθεστώτος μετά από πραξικόπημα του ταξιάρχου Δ. Ιωαννίδη.Από την ημέρα εκείνη, ο Παπαδόπουλος τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό και μετά την πτώση της χούντας στις 23 Ιούλη 1974 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται και δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δίκη του.

Από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 23 Αυγούστου δικάζεται μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με τις κατηγορίες της στάσης και της εσχάτης προδοσίας. Καταδικάστηκε σε θάνατο και σε στρατιωτική καθαίρεση για τη στάση και σε ισόβια για την εσχάτη προδοσία. Η θανατική ποινή, όμως, δεν εκτελέστηκε, καθώς με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή μετατράπηκε σε ισόβια.

Ο Γ. Παπαδόπουλος ποτέ δε δήλωσε μεταμέλεια για όσα έπραξε ούτε καν δέχτηκε να χρησιμοποιήσει τις ευνοϊκές διατάξεις που του παρείχαν τη δυνατότητα να βγει από τη φυλακή είτε κάνοντας αίτηση χάριτος είτε επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη της υγείας του, ρύθμιση που έχουν κάνει χρήση πολλοί από τους χουντικούς, όπως οι Παττακός και Μακαρέζος. Σήμερα στη φυλακή του Κορυδαλλού βρίσκονται μόνο δύο από τους απριλιανούς πραξικοπηματίες, ο Νικόλαος Ντερτιλής και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ