Σάββατο 21 Ιούλη 2018 - Κυριακή 22 Ιούλη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών και της απέλασης Ρώσων διπλωματών, ίδιες μέρες με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με φόντο καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα και χρηματισμό.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με δηλώσεις της την περασμένη Τετάρτη τόνισε ότι η απέλαση δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες για την Ελλάδα.

Εκανε λόγο για «πιέσεις» που δέχτηκε η Αθήνα για να προχωρήσει στις απελάσεις και μάλιστα τις ενέταξε στην «ίδια αλυσίδα», που περιλαμβάνει τις «δήθεν επεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές, τη δήθεν δηλητηρίαση των Σκριπάλ...» κ.λπ.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών - αποτυπώνοντας την αντίθεση της Μόσχας - λέγοντας ότι είναι «βαθύς ο διχασμός που προκάλεσε στις κοινωνίες Ελλάδας και FYROM» και ότι «έγινε μόνο για να επιταχυνθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Επίσης, διέψευσε τους ισχυρισμούς Ζάεφ για «φιλορώσους επιχειρηματίες» που ανέπτυξαν υπονομευτική δράση στην ΠΓΔΜ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα». Σε μια προσπάθεια να παραστήσει η κυβέρνηση ότι δεν ανέχεται «έξωθεν παρεμβάσεις», υποστήριζε ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Σε επόμενο επεισόδιο της διπλωματικής κρίσης, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Α. Μασλόφ, ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το Σεπτέμβρη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ έλεγαν επ' αυτού ότι ο Λαβρόφ είχε περίπου «αυτοπροσκληθεί», διαχέοντας την επιθυμία του να έρθει στην Αθήνα και μάλιστα σε σημείο χρονικά κοντά στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι φέτος οι ΗΠΑ. Οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μια επίσκεψη Λαβρόφ τότε στην Ελλάδα σκοπό θα είχε να λειτουργήσει σαν ρωσικό «αντίβαρο» στην τέτοια αμερικανική αναβαθμισμένη παρουσία.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς πήγε την Πέμπτη στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα, για να συζητήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία». Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, «κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Ακολούθησαν την Παρασκευή νεότερες δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Μασλόφ, πως «τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», ωστόσο «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας». Παράλληλα, επισήμανε πως η δήλωση Ζαχάροβα, με την οποία προειδοποίησε πως «τέτοια περιστατικά στις διμερείς σχέσεις "δεν ξεχνιούνται"», «ήταν σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση με την «αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (που ήταν) υπερβολική». Την ίδια μέρα, άλλωστε, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κληθεί ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρ. Φρυγανάς, με διπλωματικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δηλώσεις Ζαχάροβα και στην αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.