Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών για την απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης

Ανασχηματισμός, εκλογολογία, αξιοποίηση της ΔΕΘ για «εξαγγελίες», φιέστες γιορτασμού της υποτιθέμενης εξόδου απ' τα μνημόνια... είναι μερικά απ' τα «δολώματα» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ψαρέψει αναμονή και ανοχή, αποπροσανατολίζοντας το λαό και καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες για την «έξοδο από τα μνημόνια».

Χτες, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια ανασχηματισμού καταμεσής του Αυγούστου και πριν από τις κυβερνητικές φιέστες σε Πνύκα και Καστελόριζο για την τυπική λήξη του «προγράμματος». Σενάρια που παρουσιάζουν ως βέβαιη την παρουσία νέου κυβερνητικού σχήματος στη ΔΕΘ, σε μια απόπειρα να σηματοδοτηθεί και σε επίπεδο εικόνας το «πέρασμα στη νέα εποχή» για την οποία ρητορεύει η κυβέρνηση. Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αξιοποίηση πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να σηματοδοτηθεί και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά, με το βλέμμα στις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται σχεδόν καθημερινά η συζήτηση για νέα προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σε συνέντευξή του στο «Tvxs.gr» ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, απέρριψε το σενάριο των πρόωρων εκλογών αφού «τα δύσκολα έχουν περάσει» και υπερασπίστηκε την απλή αναλογική σε επίπεδο καταρχάς Τοπικής Διοίκησης, ως εργαλείο επίτευξης ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων. Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ως πιθανό να υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι αναγκαίες πολιτικές συγκλίσεις για την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι που αφορά το ΚΙΝΑΛ, απαντά: «Νομίζω πως η "μπάλα" βρίσκεται στην πλευρά εκείνων των δυνάμεων που την αρνήθηκαν όταν ήρθε για ψήφιση. Μακάρι να δούμε μια επανατοποθέτηση εκ μέρους τους».

Την καλλιέργεια εντυπώσεων επιδίωξε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ισχυριζόμενος σε ομιλία του ότι «φτάνουμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος, φτάνουμε σε μια καθαρή έξοδο. Και καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν πάμε σε ένα υβριδικό μνημόνιο...». Απογειώνοντας την κοροϊδία προς το λαό, που και μετά τις 21 Αυγούστου θα συνεχίσει να είναι αντιμέτωπος με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους και να υφίσταται τις συνέπειές τους, πρόσθεσε: «Εμείς δεν μιλάμε για success story, αλλά για ιστορική δικαίωση».

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με την οποία δίνεται «γραμμή» για απαρέγκλιτη προώθηση των νέων μειώσεων στις συντάξεις, ο Ν. Παππάς αναπαράγει τα περί «διαχείρισης του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει», λέγοντας ότι «θα δούμε και τι θα γίνει με την εφαρμογή των μέτρων του 2019 και 2020»...